• Business

    Σε συζητήσεις για την κατασκευή τριών νέων VLCCs ο Γιάννης Αγγελικούσης


    Σε προχωρημένες συζητήσεις για μία νέα παραγγελία τάνκερ κατηγορίας VLCC φέρεται να βρίσκεται με τα “αγαπημένα” του νοτιοκορεατικά ναυπηγεία DSME ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το TradeWinds, οι συζητήσεις αφορούν στην κατασκευή τριών VLCCs χωρητικότητας 318.000 dwt το καθένα, έναντι περίπου 80 εκατομμυρίων το καθένα, με παράδοση στα τέλη του 2018, χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει ήδη συμφωνία για τη ναύλωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές πιθανότατα θα υπογράψουν το συμβόλαιο για την κατασκευή των πλοίων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον στις διαπραγματεύσεις των ναυπηγείων DSME για κατασκευές νέων πλοίων εμπλέκονται και οι πιστωτές της, οι κρατικές τράπεζες Korea Development Bank και Kexim, οι οποίες πριν από λίγες μέρες παρουσίασαν ένα πακέτο διάσωσης των ναυπηγείων ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σημειωτέον ότι ο Γιάννης Αγγελικούσης, ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές, ελέγχει τρεις ναυτιλιακές, τις Anangel Maritime Services Inc., Maran Tankers Management Inc. και Maran Gas Maritime Inc., με τις οποίες διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται από συνολικά 113 πλοία, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα σημαντικό ναυπηγικό πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή 21 πλοίων διαφόρων τύπων.

    Ειδικότερα, η Anangel Maritime Services Inc. έχει 51 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, η Maran Tankers διαθέτει στόλο 39 δεξαμενόπλοιων και 11 υπό κατασκευή και τέλος η Maran Gas διαθέτει στόλο 23 πλοίων μεταφοράς LNG και άλλα 10 υπό ναυπήγηση με options για ακόμη δύο.

    Ο στόλος από VLCCs του Γιάννη Αγγελικούση είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Big deal με 217 εκατ. δολ. για 8 πλοία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Λιβανός: Η GasLog Partners αγόρασε πλοίο από τη μητρική της έναντι 219 εκατ. δολαρίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Βαφειάς: Συμφωνίες ναύλωσης για 15 πλοία της ανακοίνωσε η Stealth Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ