Ισχυρές πιέσεις, άνω του 5%, δέχεται σήμερα (13/02/2026) η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, ενώ απώλειες της τάξης του 3% κατέγραφε και η μετοχή της ΔΕΗ, επηρεαζόμενες αμφότερες από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το σενάριο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καθυστερήσει την αυστηροποίηση των ελέγχων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας την τιμολογιακή δύναμη των εταιρειών που έχουν ήδη μεταβεί σε πιο «πράσινες» πρακτικές.
Η πτωτική τάση για τις τσιμεντοβιομηχανίες έγινε εμφανής ήδη από χθες, με τα «χαρτιά» του κλάδου να ακολουθούν την απότομη πτώση που σημείωσαν οι τιμές του άνθρακα, μετά και την πρόταση του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει στις εταιρείες περισσότερο χρόνο για την απανθρακοποίησή τους, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν αδειών ρύπων, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να συμπιέσει τα κέρδη της τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά και κάθε βιομηχανίας που έχει δικαιώματα εμπορίας ρύπων.
Είναι ενδεικτικό ότι το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για τον άνθρακα υποχώρησε χθες, Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, μετά από δηλώσεις ηγετών χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) της ΕΕ.
«Εάν αυτό το μήνυμα (σ.σ. περί αναθεώρησης του συστήματος ETS) κερδίζει έδαφος, όσοι έχουν επενδύσει και αγοράσει πράσινα πιστοποιητικά συνειδητοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποιο dilution στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Luca Moro, CIO της SpesX, ενός ιταλικού επενδυτικού ταμείου που επικεντρώνεται στην ενεργειακή μετάβαση.
«Εάν μειωθούν οι πιστώσεις CO2, θα μειωθούν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και όταν μειώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι παραγωγοί κερδίζουν λιγότερα», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι μετοχές των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, υποστηριζόμενες από τις προσδοκίες ότι θα επωφεληθούν από την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Ωστόσο, οι αλλαγές στους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων είναι πιθανό να περιπλέξουν την κατάσταση.
«Τώρα υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις: η απορρύθμιση τείνει να ωθεί τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω, ενώ η ανάπτυξη των data centers τείνει να τις ωθεί προς τα πάνω. Το ερώτημα είναι ποια από τις δύο θα επικρατήσει», ανέφερε ο Moro.
Παρότι η αναθεώρηση των ορίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι τιμές των αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν υποχωρήσει ήδη κατά 5%, σύμφωνα με την BNP Paribas.
Οι πιέσεις στις τσιμεντοβιομηχανίες άρχισαν να εκδηλώνονται λίγες ημέρες μετά τη διοργάνωση εργαστηρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό ένα «reality check» βασισμένο στο feedback των ίδιων των βιομηχανιών. Σύμφωνα με την BNP Paribas, οποιαδήποτε αλλαγή στους στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις μετοχές εταιρειών δομικών υλικών και εταιρειών κοινής ωφέλειας που εκτίθενται σε κίνδυνο, όπως οι Cemex, CRH, Heidelberg Materials και Holcim.
Η BNP Paribas προβλέπει αύξηση 4% για τις τιμές του τσιμέντου στην ΕΕ το 2026 και αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 100 μονάδες βάσης, καθώς ο κλάδος προπληρώνει μέρος του μελλοντικού κόστους του CO2. Ενδεχόμενη «χαλάρωση» της πολιτικής της ΕΕ θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη και αυτό το 4% δύσκολο.
Σύμφωνα, πάλι, με αναλυτές της Berenberg, η ρύθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει επηρεάσει θετικά τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, καθώς όχι μόνο ανάγκασε τις εταιρείες να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και να κλείσουν τα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια, αλλά αύξησε και τις τιμές τους, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που δρομολογήθηκαν.
«Αν λάβει κανείς υπόψη τα θετικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα που έφερε η ρύθμιση, είναι λογικό να θεωρηθεί οποιαδήποτε αποδυνάμωση ή καθυστέρηση της ρύθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως καθαρά αρνητική για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες», ανέφερε η Berenberg σε σημείωμά της.
«Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα ή/και στην εφαρμογή του κανονισμού αυτού θα έχει ανάλογη επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών και της χρήσης του τσιμέντου», ανέφερε η Berenberg, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την βασική της άποψη ότι ο κλάδος του τσιμέντου διανύει μια περίοδο θετικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Η ελβετική Holcim AG και η γερμανική Heidelberg Materials AG σημείωσαν πτώση άνω του 7% την Πέμπτη. Οι μετοχές τους έχουν δε υποχωρήσει κατά περίπου 13% και 18% αντίστοιχα, από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για αλλαγή πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα αυτό το μήνα.
Να σημειωθεί ότι μόλις προχθές η Citi ανέβασε την τιμή στόχο για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ στα 70 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση «αγορά», αλλάζοντας πρακτικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο «διαβάζει» τη μετοχή, καθώς δεν την αντιμετωπίζει πλέον ως κλασική κυκλική τσιμεντοβιομηχανία, αλλά ως εταιρεία που αλλάζει δομή περιθωρίων.
Το βασικό επιχείρημα του αναλυτή της Citi ήταν ότι η επόμενη φάση κερδοφορίας δεν θα προέλθει από τον όγκο πωλήσεων ή από τον κατασκευαστικό κύκλο, αλλά από το τι πουλάει η εταιρεία και πώς το παράγει.
Διαβάστε επίσης:
Citi για ΤΙΤΑΝ: Αγοράστε τη μετοχή με νέο στόχο στα €70
ΤΙΤΑΝ: Στον δείκτη FTSE4Good για δεύτερη συνεχή χρονιά
Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Συναντήσεις με επενδυτές για ενδεχόμενη προσφορά ομολογιών ύψους €350 εκατ.
- Ο Λάζαρος Ρότα στο Allwyn Game Time: «Να μείνουμε κορυφή, να γράψουμε ιστορία στην Ευρώπη»
- Allianz ΑΕΔΑΚ: Σημαντικές διακρίσεις στα αμοιβαία κεφάλαια το 2025
- Ντάσα Ζούκοβα: Για πρώτη φορά μιλάει για τον Σταύρο Νιάρχο και τη ζωή τους
- Μητσοτάκης σε αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Μεγάλη κατάκτηση για τον Ελληνισμό, η επιστολική ψήφος των αποδήμων-