• Business

    Νέα αρχή για την ΑΒΑΞ με ενισχυμένο το ποσοστό της οικογένειας Ιωάννου

    αβαξ

    (Από αριστερά προς δεξιά) ο κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος και ο κ. Κωνσταντίνος Κουβαράς, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της AVAX


    «Για την απαρχή μιας νέας εποχής» μίλησε χθες η διοίκηση της ΑΒΑΞ (όπως μετονομάστηκε η J&P – ABAΞ) στη γενική συνέλευση των μετόχων στην οποία αποφασίστηκε, η αλλαγή της ονομασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το νέο διοικητικό συμβούλιο.

    Το νέο λογότυπο, δια χειρός Δάκη Ιωάννου (εκ των ιδρυτών του κατασκευαστικού ομίλου, ο οποίος έχει παραδώσει τη σκυτάλη της διοίκησής της στον γιo του, Χρήστο Ιωάννου) αποκαλύφθηκε από τον Κωνσταντίνο Κουβαρά (μέτοχος, αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος) σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τα εξής λόγια:

    «Τιμώντας τις ρίζες μας, επιστρέφουμε στα χρώματα της πρώτης εποχής της εταιρείας και σε στέρεες βάσεις και γερά θεμέλια προχωράμε μπροστά. Το γκρι φόντο προσδιορίζει τις κατασκευές, τα υλικά, τους δρόμους ενώ το μπλε στα γράμματα, την Ελληνικότητα. Η γραμματοσειρά αποκτά ‘βαρύτητα’ και διαφορετικό μέγεθος συμβολίζοντας το βάρος και τη σημαντικότητα του έργου της εταιρείας AVAX Α.Ε. Το νέο λογότυπο μας, η νέα μας επωνυμία συμβολίζει την νέα εποχή εξωστρέφειας του Ομίλου και αντικατοπτρίζει το διεθνή μας προσανατολισμό και στόχευση.»

    Η αύξηση κεφαλαίου, μέχρι 20 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων και με τιμή ανά μετοχή 0,30 ευρώ, παράλληλα με τη δέσμευση των οικογενειών Ιωάννου, Μιτζάλη και Κουβαρά ότι θα συμμετέχουν, αλλάζει σημαντικά την μετοχική σύνθεση της κατασκευαστικής εταιρείας.

    Η οικογένεια Ιωάννου η οποία σκοπεύει να καλύψει τη μη συμμετοχή στην αύξηση της J&P Investments εκτιμάται ότι, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου, θα έχει ποσοστό περίπου 31% της ΑΒΑΞ.

    Η J&P Investments (κοινή εταιρεία των Οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαϊδη) θα περιοριστεί σε περίπου 24%, ενώ οι οικογένειες Κουβαρά και Μιτζάλη θα έχουν περίπου 7% και 17% αντίστοιχα. Θεωρείται πιθανή εξέλιξη, στο μεταξύ, στο πλαίσιο των διαδικασιών εκκαθάρισης της J&P Overseas, να πουληθεί το ποσοστό της J&P Investments στην ΑΒΑΞ με τους μετόχους της τελευταίας να μη αποκλείουν το ενδεχόμενο να το αποκτήσουν.

    αβαξ

    Κατά τη χθεσινή συνέλευση οι επικεφαλής και μέτοχοι της ΑΒΑΞ απαντώντας σε ερωτήματα μικρομετόχων και του Τύπου ανέφεραν πως για την περαιτέρω χρηματοδότηση του ομίλου θα εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η πώληση περιουσιακών στοιχείων και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εκτίμηση της αξίας τους.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, παράθυρο για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όπως είναι τα έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) υπάρχει και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Είχαμε κρούσεις από fund για να έρθουν μαζί μας σε ΣΔΙΤ» αναφέρθηκε σχετικά.

    Απαντώντας σε άλλο ερώτημα η διοίκηση της ΑΒΑΞ σημείωσε ότι η αλλαγή ονομασίας αποφασίστηκε προκειμένου να περιχαρακωθεί η εικόνα της εταιρείας στο εξωτερικό και να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση με την J&P Overseas.

    O πρώτος πυλώνας της στρατηγικής της κατασκευαστικής εταιρείας, όπως περιγράφηκε χθες, αφορά την εγχώρια αγορά και την στόχευση να συμμετέχει σε σημαντικά έργα υποδομών με αναπτυξιακό χαρακτήρα και ο δεύτερος συνδέεται με τη διεύρυνση και επέκταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, με διατήρηση στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας τις Κατασκευές, τις Παραχωρήσεις και την Ενέργεια.

    αβαξ
    Το νέο λογότυπο της AVAX

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων είναι σήμερα 1,2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει πρόσφατα είναι η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου θερέτρου με καζίνο στη Λεμεσό, αξίας 270 εκατ. Η ΑΒΑΞ συμμετέχει στην κοινοπραξία που το ανέλαβε με 60% (40% έχει η ΓΕΚ Τέρνα).

    Τα υπόλοιπα σημαντικά έργα στα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι τα δύο τμήματα του Αυτοκινητόδρομου του Βόρειου Άξονα της Κρήτης, με παραχώρηση και ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,4 δισ. και τα χερσαία τμήματα του αγωγού Φυσικού Αερίου «Ποσειδών», προϋπολογισμού 940 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προεπιλεγεί για τον αγωγό Φυσικού Αερίου διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ.

    Έμφαση δίνεται και στον τομέα της ενέργειας με τη θυγατρική της εταιρεία Volterra η οποία το 2018 είχε κύκλο εργασιών 86,4 εκατ. H Volterra έχει χαρτοφυλάκιο ισχύος 330 MW εκ των οποίων σε λειτουργία 16MW, υπό κατασκευή με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 54 MW (Βοιωτία), ώριμα έργα για συμμετοχή στον διαγωνισμό PPA 40 MW και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης 220 MW. Στην αγορά Λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, η Volterra έχει σήμερα μερίδιο περίπου 1,5% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας μας. Μέχρι το τέλος του 2019 οι πελάτες της θα ανέρχονται σε περίπου 40.000.

    Στο Ιράκ η ΑΒΑΞ συνεχίζει την κατασκευή σταθμού ενέργειας 1500MW, αξίας 346 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενη αποπεράτωση έως τα μέσα του 2020 και έχει ξεκινήσει την εκτέλεση ενός λιμενικού και μηχανολογικού έργου για λογαριασμό μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, προϋπολογισμού 69 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τα έργα που εκτελούσε κοινοπρακτικά με την J&P Overseas και ειδικότερα: Την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος διαχείρισης αποσκευών στο διεθνές αεροδρόμιο Queen Alia της Ιορδανίας. Δύο οδοποιίες στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, οι οποίες είναι σε τελική φάση αποπεράτωσης και θα παραδοθούν τους ερχόμενους μήνες. Ένα μεγάλο αθλητικό στάδιο στο Κατάρ για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 56%.

    Επίσης ανέλαβε την ολοκλήρωση ενός ενεργειακού έργου παλαιότερης αναδοχής της J&P Overseas στη Λιβύη, έτσι ώστε να ενσωματώσει την τεχνογνωσία και εξειδίκευση του προσωπικού της J&P Overseas, να διασφαλίσει την θετική πορεία κερδοφορίας του συγκεκριμένου έργου και να εκμεταλλευτεί την προοπτική ανάληψης και νέων έργων ενεργειακού χαρακτήρα στην αγορά της Λιβύης.

    Η διοίκηση της ΑΒΑΞ επίσης απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση του καρτέλ στις κατασκευές σημείωσε πως έχει συμμορφωθεί πλήρως με το νόμο και δεν υπάρχει κάτι που να φοβάται, ενώ έχει προχωρήσει και σε αλλαγές στο εσωτερικό της. Μεταξύ άλλων έχουν απομακρυνθεί τα στελέχη που ενεπλάκησαν στην υπόθεση τα οποία δεν συμμετέχουν πλέον στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάληψη έργων.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΒΑΞ περιλαμβάνει 4 εκτελεστικά μέλη, 1 μη εκτελεστικό μέλος και 3 ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, τα οποία είναι: Χρήστος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κουβαράς, Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Αικατερίνη Πιστιόλη, Χρήστος Σιάτης, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος, Αλέξιος Σωτηρακόπουλος, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος και Μιχάλης Χατζηπαύλου, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΖΑ: Ανοίγει νέο κύκλο ανάπτυξης με επενδύσεις 25 εκατ. – Ο ρόλος του Δ. Δασκαλόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: J&P-ΑΒΑΞ: Μπήκαν οι υπογραφές για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού Ηλείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ