• Business

    Νάσος Ζαρκαλής: Αισιόδοξος για τη Wind, φειδωλός για τη Forthnet

    Nasos Zarkalis WIND

    Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Φειδωλός στις απαντήσεις του αναφορικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση της Forthnet ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής κατά τη συνέντευξη τύπου για την πορεία της εταιρείας.

    Όπως είπε δεν υπάρχει καν εκτίμηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση Forthnet, προσθέτοντας ότι ακόμα υφίστανται πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν. Ο κ. Ζαρκαλής απέφυγε να σχολιάσει και τη συνεργασία της Wind με τη Vodafone όσο αφορά τη διεκδίκηση της εισηγμένης (έχουν καταθέσει από κοινού δεσμευτική προσφορά) λέγοντας επίσης πως υπάρχουν σημεία που θα διευκρινιστούν μελλοντικά.

    Αναφορικά με το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες προκριθούν από τις πιστώτριες τράπεζες, ο επικεφαλής της Wind απάντησε κατηγορηματικά «όχι», θυμίζοντας ότι στην αγορά δραστηριοποιείται ένας πολύ μεγάλος παίχτης με μερίδιο 60%, εννοώντας τον ΟΤΕ.

    Για την πορεία της Wind φέτος ο κ. Ζαρκαλής δήλωσε αισιόδοξος, ενώ χαρακτήρισε το 2017 έτος ισχυρών επιδόσεων. Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε: Κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση η Wind σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία, κλείνοντας τη χρονιά με συνολικά έσοδα 494 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ύψους 102,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα. Στην κινητή τηλεφωνία η αύξηση εσόδων ήταν 2,8%, η αύξηση σε συνδρομητές συμβολαίου 4,1% και στους χρήστες smartphone 25,2%.

    Η κάλυψη σε δίκτυο 4G βρίσκεται πλέον στο 87%, ενώ καταγράφονται περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet. Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.

    Στη σταθερή τηλεφωνία η πελατειακή βάση των χρηστών με απελευθερωμένη γραμμή (LLU & NGA) ήταν 5,9% και οι συνδρομητές με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet είναι 219.000. Το μερίδιό της στις απελευθερωμένες γραμμές έχει διαμορφωθεί σε 28,1%.

    Οι επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας το 2017 ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος δύναται να φθάσουν τα 105 εκατ. ευρώ με κατώτερο ύψος τα 95 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ζαρκαλής το ύψος τους «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της ελληνικής πραγματικότητας να απορροφήσει τις επενδύσεις που έχουμε πρόθεση να κάνουμε».

    H Wind στο τέλος του 2017 είχε ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ (έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο 106,6 εκατ. ευρώ) η οποία προορίζεται μεταξύ άλλων και για την εξαγορά της Forthnet.

    Ο επικεφαλής της τηλεπικοινωνιακή εταιρείας επίσης είπε πως είναι απολύτως λανθασμένα τα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες είναι ακριβές σημειώνοντας ότι συγκρίνονται οι ονομαστικές τιμές οι οποίες δεν ισχύουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το διάστημα 2010 – 2017 το κόστος μονάδας χρήσης ομιλίας και δεδομένων για τους πελάτες της Wind έχει μειωθεί 94%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θρίλερ με την πώληση της Forthnet: Ποια θα είναι η «μοιρασιά» μεταξύ Vodafone-Wind και ο ρόλος της ΕΕΤΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι παλιές καραβάνες της Nethold που θέλουν την Forthnet
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet: Ποια σχήματα έδειξαν ενδιαφέρον



    ΣΧΟΛΙΑ