• Business

    Θρίλερ με την πώληση της Forthnet: Ποια θα είναι η «μοιρασιά» μεταξύ Vodafone-Wind και ο ρόλος της ΕΕΤΤ


    Εκτός από την αποτίμηση της αξίας της Forthnet, που θα διαδραματίσει τον σημαντικότερο ρόλο, όπως σε όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες, η Nomura International, σύμβουλος των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Attica Bank  Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη της  εισηγμένης, έχει να προσμετρήσει μια σειρά από παραμέτρους, όπως, μεταξύ άλλων, το επίπεδο του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

    Η συμφωνία για την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας χαρακτηρίζεται εξαιρετικά πολύπλοκη και πάντως δεν θα είναι «περίπατος» για τις Vodafone και Wind, όπως πιθανότατα θα συνέβαινε αν επιβεβαιώνονταν οι εκτιμήσεις για δύο ή τρεις δεσμευτικές προσφορές, και αυτό παρόλο που διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι μαζί κατέχουν περίπου το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

    Ερωτήματα όπως το αν θα δώσει το πράσινο φως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε έναν νέο περιορισμό του αριθμού των παρόχων (από 4 σε 3) σε περίπτωση που η συμφωνία κλείσει με τις Vodafone και Wind, δεν έχουν προφανή και εύκολη απάντηση, ως εκ τούτου ο σύμβουλος των τραπεζών δεν θα το αφήσει στην τύχη.

    Στελέχη και αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού τη στιγμή που ο ΟΤΕ κατέχει συνολικό μερίδιο, με βάση τα έσοδα, που ξεπερνά αυτό που έχουν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι μαζί. Σε αυτό προσθέτουν την ανάγκη για επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς συμπληρώνοντας ότι η τηλεπικοινωνιακή πίτα δεν χωρά παρά μόνον τρεις παίχτες. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη αγορά σήμερα, καταλήγοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι δραστικά ακόμα και με τρεις παίχτες. Παραπέμπουν επίσης στο γεγονός ότι η Vodafone και η Wind συμμετέχουν στην υλοποίηση των NGA, όμως, η κάθε μια εξασφάλισε από τη μητρική της εταιρεία χρηματοδοτήσεις που στο τέλος των σε εξέλιξη επενδύσεων, δεν θα αλλάξουν ριζικά τα μερίδια αγοράς, τουλάχιστον απότομα και αν δεν συντρέξουν και άλλοι παράγοντες.

    Ο αντίλογος στα παραπάνω είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα ωφεληθεί από τον περιορισμό των παρόχων και την ίδια στιγμή μείζον ζήτημα αποτελεί ο περαιτέρω περιορισμός των θέσεων εργασίας στη συγκεκριμένη αγορά, σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας και μετανάστευσης των νέων (στη Forthnet απασχολούνται περίπου 1.150 άτομα).

    Πάνος Παπαδόπουλος.
    Πάνος Παπαδόπουλος. Ceo Forthnet

    Για όλα τα παραπάνω οι τράπεζες, αν δεν μιλήσουν απευθείας με την κυβέρνηση, σίγουρα θα αφουγκραστούν την άποψη της… Σχετικές αναφορές, περί ύπαρξης ολιγοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες, έχει κάνει στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στην όλη εικόνα να προστεθεί ότι έχουμε μια εντελώς νέα Ολομέλεια στην ΕΕΤΤ, με στελέχη επιλογής κυρίως του κ. Παππά, όπου κανείς συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κωνσταντίνου Μασσέλου, δεν έχει δώσει ακόμα το στίγμα του.

    Στις δεσμευτικές προσφορές στο μεταξύ υπάρχουν φορείς που εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος τους, όπως π.χ. αυτή της Odyssey. Το πόσο αυτό θα μετρήσει μένει να φανεί, σε ένα πλαίσιο φυσικά που το κύριο κριτήριο είναι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας.

    Χωρίς λοιπόν να αλλάζει το δεδομένο ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που θα μετρήσει είναι η οικονομική προσφορά, να σημειώσουμε ότι στο σχήμα της Odyssey του Γιώργου Παλυβού, συμμετέχει μέσω της MD Leaderman NV, ο Stan Miller για τον οποίο διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του, ότι έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην τηλεπικοινωνιακή και τηλεοπτική αγορά και σήμερα μεταξύ άλλων είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της MTS Russia και του MTN Group.

    Τα θέματα ανταγωνισμού και θέσεων εργασίας αποτελούν ένα τμήμα των όσων έχουν να μετρήσουν οι τράπεζες, αλλά όχι το μοναδικό. Κατά τη σύγκριση των οικονομικών προσφορών, συνεκτιμώνται σενάρια που θέλουν τις τράπεζες να μεταβιβάζουν στον επενδυτή ή τους επενδυτές, το 67,9% της εισηγμένης (και όχι το 32,8% που κατέχουν σήμερα) αφού δηλαδή προηγουμένως ασκήσουν το δικαίωμά τους στη μετατροπή σε μετοχές του συνόλου του ομολογιακού της Forthnet. Τότε προκύπτει και ένα άλλο κόστος, αυτό της δημόσιας πρότασης που καθίσταται υποχρεωτική για το υπόλοιπο των μετοχών.

    Η αυτόνομη πορεία της Forthnet, εφόσον προκριθεί κάποιος μη πάροχος, ως προτιμηταίος επενδυτής, εκτός από τίμημα για την εξαγορά προϋποθέτει και κεφάλαιο για επενδύσεις. Τηλεπικοινωνιακός πάροχος χωρίς επενδύσεις δεν υφίσταται και αυτό το γνωρίζουν όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία, είτε είναι πάροχοι είτε επενδυτικά κεφάλαια.

    Όσοι παρακολουθούν την διαδικασία, έπειτα από τις δεσμευτικές προσφορές, και με βάση τις λιγοστές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, θέτουν και άλλα ερωτήματα, όπως π.χ. ποια θα είναι η «μοιρασιά» μεταξύ των Vodafone και Wind εφόσον είναι αυτές που θα προκριθούν. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του σχήματος στο οποίο συμμετέχουν το fund Providence και ο Antenna. Το τηλεοπτικό κανάλι προφανώς επιδιώκει την είσοδό του στη συνδρομητική τηλεόραση. Άρα, το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι της εταιρείας είναι πιθανό να καταλήξει μέσω μιας άλλης οδού στους υφιστάμενους παρόχους.

    Επίσης, τι σημαίνει η συμμετοχή στη διαδικασία του fund Golden Tree εκ των βασικών των μετόχων της Wind, αλλά και της Pillarstone, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται επενδυτική πλατφόρμα για την υποστήριξη εταιρειών και τραπεζών. Ενδεχόμενα και πάλι το πέρασμα από 4 σε 3 παρόχους να γίνει σταδιακά. Θα το αντέξει η ίδια η Forthnet, η οποία μη έχοντας κονδύλια για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την προώθησή τους, συν τις εξελίξεις με τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων, χάνει διαρκώς μερίδιο;

    Για άλλη μια φορά η Forthnet βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την εκτίμηση που κυριαρχεί να είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και αυτή θα είναι η τελευταία, κάτι όμως που επίσης μένει να φανεί.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως την εβδομάδα που διανύουμε η Nomura έχει καλέσει σε συνάντηση τους φορείς που έχουν υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη Forthnet (τον καθένα ξεχωριστά) προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις.

    Χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία για την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας δεν υφίσταται, ούτε μπορεί κανείς, ακόμα και από τους πέντε ενδιαφερομένους, να εκτιμήσει το πότε θα διαμορφωθεί η τελική συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet: Ποια σχήματα έδειξαν ενδιαφέρον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι παλιές καραβάνες της Nethold που θέλουν την Forthnet

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο… κούρεμα θα κριθεί η Forthnet



    ΣΧΟΛΙΑ