• Business

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το plan B της κυβέρνησης, εάν δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής – Προτεραιότητα η εξυγίανση με την Onex

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης. υπουργός Ανάπτυξης


    Την κεφαλαιοποίηση των χρεών προς το Δημόσιο, εάν δεν προχωρήσει η λύση του στρατηγικού επενδυτή εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για την περίπτωση των ναυπηγείων Ελευσίνας.

    Αυτό φέρεται να διαμήνυσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στους εργαζομένους της επιχείρησης στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας, με αφορμή την τρίμηνη επέκταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι
    και την 30 η Ιουνίου και την επικείμενη κατάθεση της σχετικής ΠΝΠ στη Βουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, το υπουργείο θα επιδιώξει στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της σύμβασης να πείσει τον βασικό μέτοχο των ναυπηγείων, Νίκο Ταβουλάρη να προχωρήσει στην μεταβίβασή τους στην Onex, τηρώντας έστω και τη ύστατη στιγμή τη δέσμευση που έχει αναλάβει εδώ και καιρό.

    Στην περίπτωση που δεν καρποφορήσει και αυτή η προσπάθεια, τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει δράση και να μετοχοποιήσει τα υπέρογκα χρέη που έχει συσσωρεύσει η επιχείρηση προς το Δημόσιο, παίρνοντας μαζί τον πλήρη έλεγχο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του βασικού μετόχου ενώ όσον αφορά στους περίπου 600 εργαζόμενους της επιχείρησης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.

    Η αίσθηση που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι από τη συνομιλία με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» και να βάλει τέλος στη σημερινή κατάσταση που επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, καθώς εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις παλινωδίες της διοίκησης Ταβουλάρη.

    Στιγμιότυπο από τη συμβολική κατάληψη των διοδίων Κορίνθου από τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας

    Από τη πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στα πολύπαθα ναυπηγεία και να διασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον. Σήμερα το πρωί έκαναν πορεία διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των διοδίων Κορίνθου ενώ αύριο σχεδιάζουν να μεταβούν στην οικία του βασικού μετόχου για να διαμαρτυρηθούν για την άρνησή του να συναινέσει στο σχέδιο διάσωσης με την Onex. Αύριο, αναμένεται να βρεθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων μέχρι τα διόδια Κορίνθου

    Να σημειωθεί πως η Onex, η οποία έχει την πλήρη στήριξη του αμερικάνικου παράγοντα, έχει αποκτήσει ήδη μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106 τα Ναυπηγεία Σύρου, πετυχαίνοντας μέσα σε σύντομο διάστημα να αναστρέψει την πτωτική τους πορεία και να δημιουργήσει ανάπτυξη.

    Στο μεταξύ, ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος των ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκος Ταβουλάρης, συνεχίζοντας την παρελκυστική τακτική του, έστειλε επιστολή στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Άμυνας, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος –υπό προϋποθέσεις- να «αποκαλύψει» ποιος κρύβεται πίσω από την εταιρεία AXIS. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο κ. Ταβουλάρης ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ποιος είναι ο μέτοχος της AXIS, τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΝΕΩΡΙΟΝ Συμμετοχών Α.Ε., στην οποία υπάγονται τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργούσε εμπόδια στην μεταβίβαση της επιχείρησης στην Onex.



    ΣΧΟΛΙΑ