• Business

    Δ. Καδής (Pharmathen): «Άγγιξαν τα 30 εκατ. οι νέες παραγγελίες μόνο το α’ τρίμηνο –Προσλήψεις (και) μέσα στην καραντίνα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Δημήτρης Καδής, CEO Pharmathen

    Δημήτρης Καδής, CEO Pharmathen


    Ακάθεκτη παρά την πανδημία συνεχίζει την επενδυτική δραστηριότητα η Pharmathen.

    Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην οποία συμμετέχουν μετοχικά η οικογένεια Κάτσου και η BC Partners διατηρεί αμετάβλητο το στρατηγικό της πλάνο, στοχεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια καθώς διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες ειδικά στα ενέσιμα βραδείας αποδέσμευσης που εξειδικεύεται.

    Όπως λέει μιλώντας στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Pharmathen, Δημήτρης Καδής, «το επενδυτικό πλάνο που ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια συνεχίζεται κανονικά» και τονίζει πως μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί «στα φάρμακα και στις τεχνολογίες που παράγονται στα εργαστήρια της εταιρείας στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες».

    Συνολικά, μέσα στην επόμενη πενταετία δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, ύστερα από τα 250 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν ήδη τα προηγούμενα έξι μ να υποστηρίξει την ανάπτυξή της, η εταιρεία συνέχισε τις προσλήψεις προσωπικού ακόμη και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Συνολικά, από την αρχή του έτους προσέλαβε πάνω από 60 άτομα προσωπικό, στελεχώνοντας όλα τα τμήματα.

    Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα αποδίδει καρπούς, οι οποίοι αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες και κινούνται με διψήφιους ρυθμούς ενώ και οι παραγγελίες είναι παραπάνω από τις προβλέψεις. Ήδη, μέσα στο πρώτο τρίμηνο  έχουν υπογραφεί συμφωνίες με πελάτες για νέα προϊόντα που αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, για τα 25 προϊόντα που βρίσκονται στο pipeline της εταιρείας και η πλειοψηφία των οποίων θα κυκλοφορήσουν από το 2023 και έπειτα υπάρχουν ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες.

    «Το business plan μας προβλέψει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετά ακόμη χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος της Pharmathen θέλοντας να υπογραμμίσει τη δυναμική και τις προοπτικές που έχει η Pharmathen σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για την φετινή χρονιά, προβλέπεται πως οι πωλήσεις θα κλείσουν περιοχή των 250 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

    Ιδιαίτερη προνοητική αποδείχθηκε η απόφαση της διοίκησης, -η οποία είχε την πλήρη στήριξη των μετόχων-, να αυξήσει τα επίπεδα ρευστότητας και να εξασφαλίσει επάρκεια σε αποθέματα πρώτων υλών. Αυτό, όπως λέει ο κ. Καδή, έδωσε και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξυπηρετήσει έγκαιρα και χωρίς καθυστέρηση τις παραγγελίες που δέχεται, παρ’ όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Ανάλογες πρωτοβουλίες ελήφθησαν και για την προστασία της υγειάς των εργαζομένων και την ομαλή συνέχιση της παραγωγής.

    Στο πλαίσιο αυτό, εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή την τηλεργασία ενώ προέτρεψε όσους εργαζόμενους έπρεπε να προσέρχονται στις εγκαταστάσεις να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καλύπτοντας το μεταφορικό κόστος για τη μετακίνηση είτε με το αυτοκίνητό τους είτε με ταξί. Μια πρωτοβουλία που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, συνέβαλλε –όπως και η υπόλοιπη φαρμακοβιομηχανία- στην εθνική προσπάθεια να μην παρουσιαστούν ελλείψεις και να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. «Μέσα στην κρίση είχαμε ένα πρόσθετο χρέος, να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια, όπως και όλη η φαρμακοβιομηχανία να εξασφαλίσουμε την επάρκεια σε φάρμακα. Συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία και κάναμε σαφές πως όποτε χρειαστεί είμαστε εδώ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καδής.

    Η Pharmathen ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια και σήμερα είναι μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Συνολικά δραστηριοποιείται σε πάνω από 85 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 200 εταιρείες. Απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής: μία στις Σάπες Ροδόπης η οποία από το 2017 είναι πιστοποιημένη από τον οργανισμό Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και μία στην Παλλήνη Αττικής που αποτελεί μια ιστορική και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένη παραγωγική μονάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ