• Business

    Mytilineos: Εξοικονόμηση 1,7 Twh φυσικού αερίου από τη νέα μονάδα CCGT

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Μειώνοντας την κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,7 Twh, η Mytilineos,  συμβάλλει σημαντικά στον εθνικό στόχο εξοικονόμησης φυσικού αερίου εν μέσω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

    Με την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο CCGT σε λίγους μήνες, που ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ο όμιλος αυξάνει τη συμμετοχή του στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο στη χώρα και ταυτόχρονα λόγω της υψηλής απόδοσης της μονάδας, μειώνει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

    Η ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στη χώρα με 20,39 TWh στο πρώτο εξάμηνο και αποτελεί εθνική προτεραιότητα η μείωση της κατανάλωσης αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή.
    Σήμερα η Mytilineos, έχει μερίδιο 26,4% στην παραγωγή  ενέργειας από μονάδες ΦΑ για το 1ο εξάμηνο του 2022, ενώ  στο 23,3% εκτιμάται το μερίδιο της εταιρείας στην παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΦΑ για το όλο το 2022.

    Με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας, δηλαδή από το 2023 το μερίδιο της εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο εκτιμάται να ανέβει στο 35-40%.

    Σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου

    Η εξοικονόμηση φυσικού αερίου  από τη νέα μονάδα της Mytilineos επιτυγχάνεται καθώς θα αντικαθιστά όταν λειτουργήσει παλιές μονάδες αερίου. Η ετήσια παραγωγή του NEW MYT CCGT αναμένεται σε 4,5 tWh ενέργειας με μέσο βαθμό απόδοσης 60%, δηλαδή η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της μονάδας είναι 8,3 TWh HHV.

    Οι παλιές μονάδες φυσικού αερίου με ετήσιο μέσο βαθμό απόδοσης 50% καταναλώνουν για να παράγουν την αντίστοιχη ενέργεια 10,0 TWh HHV και επομένως η λειτουργία της νέας μονάδας εξοικονομεί  1,7TWh HHV ήτοι περίπου 20%.

    Έτσι η μονάδα,  που όταν ξεκινούσε να κατασκευάζεται πριν τρία χρόνια, επρόκειτο να αντικαταστήσει τη λιγνιτική ενέργεια στο σύστημα, εξυπηρετώντας τον εθνικό στόχο  της απολιγνιτοποίησης, τελικά θα λειτουργεί παράλληλα με τις λιγνιτικές μονάδες, εξυπηρετώντας ένα νέο εθνικό στόχο…τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας παλαιότερες  μονάδες φυσικού αερίου.

    Οι 4 μονάδες της Mytilineos

    Σημειώνεται ότι η συνολική ισχύς των μονάδων της Mytilineos θα ξεπερνούν τα 2 GW και ειδικότερα είναι:

    444,48 MW τον IPP 1
    436,6 MW την Κόρινθος Power
    826 MW τον IPP 2
    334 MW τη ΣΗΘ

    Η νέα μονάδα της Mytilineos θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE), ο πρώτος τύπου «H» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε στη νέα μονάδα κι όταν τεθεί σε λειτουργία θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

    H θερμική απόδοση 63% σημαίνει ότι θα χρειάζεται για τη λειτουργία της λιγότερο φυσικό αέριο από το αέριο που χρειάζονται οι υπόλοιπες μονάδες του συστήματος που έχουν απόδοση κοντά στο 50%.



    ΣΧΟΛΙΑ