• Business

    Mytilineos-Watt and Volt: Πώς προχωρούν με στρατηγική ανάπτυξης εν μέσω ενεργειακού Αρμαγεδδώνα

    Αναστάσιος Παπαπαναγιώτου, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σε μια κίνηση win win προχώρησαν οι Mytilineos καi Watt and Volt, που εξασφαλίζει τη μελλοντική ανάπτυξη αλλά και την απαιτούμενη ανθεκτικότητα στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας

    Η  απόκτηση της  Watt and Volt από την Mytilineos σηματοδοτεί μια νέα εποχή συγκέντρωσης στην αγορά ενέργειας, μια εποχή που οι συνθήκες ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων και την κάνουν μια αγορά για λίγους και ισχυρούς. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες με τις τιμές σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, φέρνουν ένα  κύκλο συγκέντρωσης στην αγορά και όλα δείχνουν ότι σύντομα οι εταιρείες του κλάδου θα είναι λιγότερες και ισχυρότερες.

    Η Mytilineos με την κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για τη μεγέθυνσή της τη σημερινή κατάσταση και ότι είναι αποφασισμένη να επενδύει μακροπρόθεσμα σε κάθε τομέα του κλάδου της ενέργειας, τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική. Έχοντας το μέγεθος και την καθετοποίηση για να αντέξει την παρούσα κρίση, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά της και βάζοντας τις βάσεις για ακόμη ισχυρότερη παρουσία στον ενεργειακό κλάδο, δίνοντας έμφαση στις υπηρεσίες και το πελατολόγιο.

    Η εσωτερική αξία, το καλό μάνατζμεντ και η καλή πορεία της Watt and Volt την έκαναν να ξεχωρίσει ενώ ο επικεφαλής της Watt and Volt αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα εμπορίας της protergia και μέτοχος της Mytilineos.

    Από την άλλη πλευρά για τους μετόχους της Watt and Volt η συνένωση με την Protergia τους εξασφαλίζει την επόμενη μέρα στην αγορά ενέργειας, με ένα ισχυρό όμιλο, ώστε χωρίς κινδύνους να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών.

    Τι σηματοδοτεί η κίνηση – τι έρχεται

    Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο δύσκολη για τον κλάδο προμήθειας ενέργειας, που πλέον γίνεται δραστηριότητα για δυνατούς παίκτες και μόνο αν διαθέτουν  σημαντικά κεφάλαια κίνησης και ισχυρή οικονομική δομή μπορούν να αντέξουν το ρίσκο των ανοδικών τιμών και αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών του.

    Όσο ψηλά και να βάλει τις τιμές κιλοβατώρας του επόμενου μήνα, μια εταιρεία, ένα ακόμη άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου, αποδεικνύει ότι μπορεί και πάλι να σημειώσει ζημιές ενώ οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες προβλέπουν ακόμη πιο ψηλά τις τιμές και ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες. “Αρμαγεδδών”, χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην αγορά, πρωταγωνιστές του κλάδου και όλες οι μικρές εταιρείες αναζητούν στρατηγικές συμμαχίες και συνενώσεις με τους μεγαλύτερους.

    Από την πλευρά της Mytilineos δεν αποκλείεται και επόμενη κίνηση, κατά πληροφορίες, καθώς  όποιος δραστηριοποιείται πλέον σε αυτή την αγορά πρέπει να είναι αποφασισμένους να μπορεί να χρηματοδοτήσει ενδεχόμενες ζημιές.

    Πώς ενισχύεται η Mytilineos

    Με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου 200.000 πελατών της WATT+VOLT η δραστηριότητα της MYTILINEOS στην λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (όπου μέσω της Protergia – Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέχει ήδη την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων) ενισχύεται πολλαπλώς. Το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον αγγίζει το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

    Η ενσωμάτωση της WATT+VOLT και η διεύρυνση της πελατειακής βάσης ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίηση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας του παρόχου της νέας εποχής (“Utility of the Future”).

    Ταυτόχρονα η Mytilineos ενισχύεται και στελεχιακά. Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για τη Συναλλαγή έπαιξε η άποψη της Διοίκησης της MYTILINEOS για την ποιότητα και αρτιότητα του στελεχιακού δυναμικού της WATT+VOLT, το οποίο, μέσω καινοτόμων ιδεών και πρακτικών την ανέδειξε σε πολύ σημαντικό παίκτη της αγοράς απέναντι σε ιδιώτες παρόχους με σημαντική παραγωγική βάση. 

    Ο CEO της WATT+VOLT, Τάσος Παπαναγιώτου, θα αναλάβει επικεφαλής της Διεύθυνσης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS.

    Το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 20 εκατ. Ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά και 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της MYTILINEOS. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των Ιδίων Μετοχών της MYTILINEOS και θα διατεθούν με τιμή 17 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που αποτελεί και σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της εισηγμένης.



    ΣΧΟΛΙΑ