• Business

    Mukesh Ambani: Οι διάδοχοι της αυτοκρατορίας των 220 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Ο Mukesh Ambani, δεξιά, με τους γιους του Akash Ambani και Anant Ambani, την κόρη του Isha Ambani και τη σύζυγό του Nita Ambani στη Βομβάη της Ινδίας το 2019. Φωτογράφος: Dhiraj Singh/Bloomberg

    Ο Mukesh Ambani, δεξιά, με τους γιους του Akash Ambani και Anant Ambani, την κόρη του Isha Ambani και τη σύζυγό του Nita Ambani στη Βομβάη της Ινδίας το 2019. Φωτογράφος: Dhiraj Singh/Bloomberg


    Ο δισεκατομμυριούχος Mukesh Ambani καθόρισε τους ρόλους που θα έχουν τα τρία του παιδιά στις επιχειρήσεις του, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Reliance Industries, χαράσσοντας για πρώτη φορά μια σαφή πορεία διαδοχής στον ινδικό όμιλο των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    «Οι ηγέτες της επόμενης γενιάς της Reliance αναλαμβάνουν με αυτοπεποίθηση τα ηνία σε όλες τις επιχειρήσεις», επισήμανε ο Ambani, 65 ετών, τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον γιο του Akash, την κόρη του Isha και του μικρότερου γιου του, Anant. «Ο Akash και ο Isha έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους στην Jio και στην Retail αντίστοιχα. Έχουν εμπλακεί με πάθος στις επιχειρήσεις μας για τους καταναλωτές από την αρχή. Ο Anant έχει επίσης ενταχθεί στην επιχείρησή μας New Energy με μεγάλο ζήλο.”

    Αν και ο Akash ανέλαβε τη θέση του προέδρου της εταιρείας ασύρματης επικοινωνίας Reliance Jio Infocomm Ltd. τον Ιούνιο, οι ρόλοι για τα άλλα δύο παιδιά του δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί δημόσια.

    Με την κίνηση του αυτό ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας επιδιώκει να μην επαναληφθεί η διαμάχη διαδοχής η οποία ξέσπασε στην αυτοκρατορία κατά το παρελθόν.

    Η διαμάχη

    Ο πατέρας του και ιδρυτής της Reliance, Dhirubhai Ambani, πέθανε χωρίς διαθήκη το 2002, πυροδοτώντας έναν δραματικό αγώνα επικράτησης μεταξύ του Mukesh και του μικρότερου αδελφού του, Anil, που συμμετείχαν και οι δύο στην επιχείρηση εκείνη την εποχή. Αυτή η διαμάχη, η οποία πήρες μεγάλη δημοσιότητα, εξελίχθηκε σε χιονοστιβάδα και τρία χρόνια μετά το θάνατο του Dhirubhai, η μητέρα τους αναγκάστηκε να παρέμβει και να μοιράσει τις επιχειρήσεις μεταξύ των δύο αδερφών, στο πλαίσιο ενός συμφώνου εκεχειρίας.

    Ο Ambani, με καθαρή περιουσία σχεδόν 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιούργησε τη Reliance τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ινδίας με βάση την χρηματιστηριακή της αξία και διαφοροποίησε το αντικείμενο της πέρα από τα ορυκτά καύσιμα, προς την τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την Reliance πολύ πιο εκτεθειμένη στους παγκόσμιους κραδασμούς, ο Ambani έχει στόχο να αποφύγει οποιαδήποτε τριβή στην ηγεσία της.

    Τα δίδυμα του, Akash και Isha, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη στροφή της εταιρείας προς το λιανικό εμπόριο και την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τη Meta Platforms, που εξασφάλισε επένδυση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Jio Platforms της Reliance, την ναυαρχίδα του Ambani στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Ο Ambani διαβεβαίωσε τη Δευτέρα τους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει “πρακτικά στην ηγεσία” της Reliance καθώς ο κόσμος δυνητικά προετοιμάζεται για παγκόσμια ύφεση.

    Οι τρεις κληρονόμοι είναι «μέρος μιας νεαρής ομάδας ηγετών και επαγγελματιών που ήδη κάνουν καταπληκτικά πράγματα στη Reliance», τόνισε. «Φυσικά, όλοι τους έχουν καθοδήγηση σε καθημερινή βάση από τα υψηλόβαθμα στελέχη μας, συμπεριλαμβανομένου εμού και του διοικητικού συμβουλίου».

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι δύο πλουσιότεροι άνδρες της Ασίας προετοιμάζονται για πόλεμο με Netflix και Amazon

    Cathie Wood: Γιατί η ανατρεπτική επενδύτρια δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Zoom

    Adidas: Προς αναζήτηση νέου CEO μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Kasper Rorsted



    ΣΧΟΛΙΑ