• Business

    Το μυστικό της επιτυχίας από τον CEO που πληρώνει τους υπαλλήλους του για να κάνουν διακοπές!

    • NewsRoom


    Μπορεί το καλοκαίρι να έχει τελειώσει και στο γραφείο να έχουν επιστρέψει όλοι στην φθινοπωρινή κανονικότητα και μελαγχολία, η σκέψη όμως των διακοπών βρίσκεται στο μυαλό μας, είτε ως ανάμνηση, είτε ως μελλοντικό πλάνο, και μας γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία.

    Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο Mark Douglas, CEO του τμήματος marketing και διαφήμισης της εταιρείας SteelHouse, ο οποίος έχει μια διαφορετική, από τη συνηθισμένη, οπτική για τις άδειες των υπαλλήλων και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

    “Αν έχεις ένα φυλακισμένο λιοντάρι που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία και ανοίξεις το κλουβί, το λιοντάρι πάει ακόμα πιο μέσα στο κλουβί. Δεν αρχίζει να τρέχει ελεύθερο”, δηλώνει ο Mark Douglas. “Όταν ξεκινήσαμε να λέμε στον κόσμο ότι έχουν απεριόριστες διακοπές, δεν ήξεραν καν πώς να το ερμηνεύσουν.”

    Αυτό έγινε το 2010, όταν δημιουργήθηκε η SteelHouse. Μέχρι το 2011, ο CEO της εταιρείας είχε βρει τη λύση για εγγυημένη αύξηση της παραγωγικότητας: Να πληρώνεις τους υπαλλήλους σου να κάνουν διακοπές!

    beach

    Αν εργάζεσαι στην SteelHouse, η εταιρεία θα σου δώσει 2.000 δολάρια το χρόνο για να πας οπουδήποτε στον κόσμο και να κάνεις ό,τι θέλεις (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι παράνομο). Έχεις τη δυνατότητα, μάλιστα, να μοιράσεις τα χρήματα σε πολλά ταξίδια ή να τα χαλάσεις όλα με τη μία. Ο Douglas το αφήνει αυτό στην ευχέρεια σου.

    “Η λογική μας είναι πραγματικά απλή”, λέει ο CEO της SteelHouse, “στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και τη φιλοδοξία”.

    Η εμπιστοσύνη αφορά και τις δύο πλευρές, προσθέτει. Οι εργαζόμενοι που αγοράζουν το αεροπορικό τους εισιτήριο τη Δευτέρα θα τους έχουν επιστραφεί τα αντίστοιχα χρήματα μέχρι την Τρίτη. Εάν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει τα απαραίτητα μετρητά, η SteelHouse θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την πιστωτική κάρτα της εταιρείας για να κλείσει το εισιτήριό του. Όταν επιστρέψουν οι υπάλληλοι από το ταξίδι, μπορούν να προσκομίσουν τα έξοδά τους για να πάρουν επιστροφή μέχρι 2.000 δολάρια.

    Φυσικά, κάποιοι είπαν ότι δεν χρειάζονται άδεια και ζήτησαν να πάρουν τα 2.000 δολ. ως μπόνους, αλλά ο Douglas ήταν ανένδοτος για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα. “Στην πραγματικότητα, θέλω να πας κάπου και να διασκεδάσεις”, σημειώνει.

    diakopes

    Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, λέει ο Douglas. Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο πέντε άτομα (στα 250) έφυγαν από την εταιρεία, τρία εκ των οποίων έφυγαν για λόγους που δεν είχαν σχέση με τη δουλειά. “Έχουμε σχεδόν μηδενικό ποσοστό αποχωρήσεων”, αναφέρει. Η εταιρεία διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στη δουλειά με “φορτισμένες” τις μπαταρίες τους τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί.

    Ο Douglas υποστηρίζει πως όλες οι επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική. Πολλές εταιρείες απλώς χρειάζεται να μάθουν για αυτήν την ιδέα, ώστε να μην τους φαίνεται τόσο τρομακτική, δηλώνει.

    Ο ίδιος, όπως αναφέρει, εμπνεύστηκε από τη δική του θετική εμπειρία σε δουλειές που ενθάρρυναν τους εργαζόμενους να κάνουν διακοπές.

    “Η πρώτη φορά που ήρθα πραγματικά σε επαφή με εταιρική φιλοσοφία που είχε τέτοια στοιχεία, άλλαξε την αντίληψή μου για πάντα”, δηλώνει.

    Ο Douglas εξηγεί ότι θέλει τα μέλη της ομάδας του, πολλοί από τους οποίους είναι κάτω των 30 και δεν είχαν πολλούς άλλους εργοδότες, να δημιουργήσουν μια μέρα εταιρείες που να εφαρμόζουν παρόμοιες προοδευτικές πολιτικές.

    “Είναι άλλο πράγμα να λες: ‘Έχεις τρεις εβδομάδες διακοπές’, όπως κάνουν όλες οι εταιρείες, και διαφορετικό να λες: ‘Έχεις τόσα χρήματα και αν δεν πας με αυτά διακοπές, τα χρήματα στην κυριολεξία πάνε για πέταμα’. Είναι ένα άλλο επίπεδο για να πεις ότι αυτό είναι αληθινό”.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/epanastasi-stis-diakopes-ferni-airbnb-se-oli-tin-evropi/77304

    http://www.mononews.gr/article-teliomania-sto-choro-ergasias-den-chriazete-na-ine-toxiki/22404



    ΣΧΟΛΙΑ