• Business

    MIG: Η στρατηγική του Θανάση Παπανικολάου για την «επόμενη μέρα» και οι στόχοι για Vivartia, Attica, Υγεία, SingularLogic

    MIG

    Θανάσης Παπανικολάου


    «Γίνεται κάποιος καλύτερος όταν μαθαίνει διαρκώς και έχει θέληση να εξελιχθεί». Αυτό είναι το προσωπικό «δόγμα» του έμπειρου και αποτελεσματικού manager Αθανάσιου Παπανικολάου που μετά από μακροχρόνια θητεία στη Vivartia (Everest-Goody’s) έχει αναλάβει, εδώ και περίπου δύο χρόνια, το νευραλγικής σημασίας πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου στη ΜIG.

    H ορθολογική αναδιοργάνωση και η λειτουργική ανασυγκρότηση του πολυσχιδούς ομίλου με τις σχεδόν 150 θυγατρικές είναι το μεγάλο στρατηγικό «στοίχημα» για τον οξυδερκή CEO και συνάμα «πιστό στρατιώτη» της Marfin Investment Group. Ήδη οι πολύπλευρες κινήσεις Παπανικολάου έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ανοίγοντας το δρόμο για την «ολική επαναφορά» του ομίλου, ιδρυτής του οποίου ήταν ο εμβληματικός Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι πωλήσεις της MIG υπερκέρασαν το 1 δισ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου να ανέρχονται στα 117,8 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα τόνισε ο CEO Αθανάσιος Παπανικολάου» για τις εταιρίες του ομίλου ήταν μια χρονιά σημαντικής αναδιοργάνωσης σε επίπεδο δομών, αλλά και αναδιάρθρωσης των δανείων». Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει. «Στην ελληνική αγορά ο όμιλος παρέμεινε ηγέτης σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων του ομίλου και η παρουσία του δε κλάδους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως είναι τα τρόφιμα, η υγεία, η ακτοπλοΐα και η τεχνολογία, δίνει τη σιγουριά στους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους μετόχους, αλλά και τους δανειστές, για την επόμενη μέρα».

    Στο επιχειρηματικό οπλοστάσιο της MIG συγκαταλέγονται ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς. Η Vivartia διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο δραστηριοποιούμενη στους κλάδους των γαλακτοκομικών προϊόντων (Δέλτα/UMC)  των κατεψυγμένων (Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη) καθώς επίσης στην εστίαση-ψυχαγωγία (Everest, Goody’s, Flocafe).

    Στο τομέα των υπηρεσιών υγείας, το θεραπευτήριο «Υγεία» μαζί με τις θυγατρικές του κλινικές «Μητέρα» και «Λητώ», κατέχει επίσης ηγετική θέση στην αγορά. Το ίδιο συμβαίνει και με την ακτοπλοϊκή Attica Group, στον αποκλειστικό έλεγχο της οποίας είναι και η Hellenic Seaways. Πέραν τούτων, πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα επιχειρηματικού λογισμικού έχει η SingularLogic, ενώ στον όμιλο της MIG είναι ακόμη και θυγατρικές σε κλάδους της αναψυχής (το Hilton της Κύπρου) της αξιοποίησης ακινήτων (η σέρβικη RKB) όπως επίσης και εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν το πόσο κρίσιμος παράγοντας για το επιχειρηματικό σκηνικό είναι η MIG, η οποία έχει 10.308 θέσεις εργασίας σε επίπεδο ομίλου, με τις 568 εξ αυτών να αφορούν διακοπείσες δραστηριότητες.

    Με 559,9 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2017 ο κλάδος των τροφίμων και των γαλακτοκομικών βρέθηκε στην πρώτη θέση έχοντας λειτουργικά κέρδη 56,4 εκατ. ευρώ. Ο μεταφορικός κλάδος(ακτοπλοΐα) είχε 50,3 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη και 260,9 εκατ. ευρώ πωλήσεις, ενώ οι υπηρεσίες υγείας παρουσίασαν 33,5 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη , με 206 εκατ. ευρώ πωλήσεις. Η συγκεκριμένη τριπλέτα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων απέφερε εν συνόλω 140,2 εκατ. ευρώ κέρδη πριν από φόρους, τόκους και αποσβέσεις. Στην αντίπερα όχθη οι τομείς της πληροφορικής, των ιδιωτικών κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών , παρουσίασαν λειτουργικές ζημιές 22, 4 εκατ. ευρώ συνολικά.

    Έχοντας προχωρήσει σε ένα δυναμικό πρόγραμμα αποεπενδύσεων τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος της MIG βρήκε σημαντικούς πόρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Μετά από την αναδιάρθρωση δανεισμού της μητρικής (425 εκατ. ευρώ) του «Υγεία» και την επικείμενη της Vivartia, φαίνεται να αποκλιμακώνονται οι μεγάλες πιέσεις. Πλέον το σύνολο των δανείων διαμορφώνεται στα 1,67 δισ. ευρώ, μειωμένων κατά 52 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Από την άλλη πλευρά τα ταμειακά διαθέσιμα της MIG ανέρχονται σε 130,5 εκατ. ευρώ.

    Καιρό τώρα τα βαρύτιμα ασημικά του ομίλου (Υγεία, Attica Group) έχουν γίνει πόλος έλξης για δυνητικούς αγοραστές, πλην όμως οι όποιες εξελίξεις είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων. Με σημαίνουσα σημασία να έχει και η βούληση της τράπεζας Πειραιώς που ελέγχει μετοχικά το 31,2% της MIG, ούσα επίσης και ο ισχυρότερος πιστωτής της. Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι σε διεργασίες πώλησης βρίσκονται, τόσο η θυγατρική του ομίλου στη Σερβία, όσο και το Hilton της Κύπρου.

    Για τον CEO  του ομίλου Αθανάσιο Παπανικολάου, η ασφαλής πλοήγηση της MIG στην… επόμενη μέρα είναι το πρωταρχικό ζητούμενο. Ειδικά σε ότι αφορά την εφετινή χρονιά, οι επί μέρους στοχεύσεις καταγράφονται στις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου:

    VIVARTIA

    Για το 2018, η στρατηγική του ομίλου VIVARTIA στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας του μέσα από την ανάληψη νέων προϊοντικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών επενδύοντας στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων του. Παράλληλα, στα πλαίσια υλοποίησης του στρατηγικού του πλάνου θα συνεχίσει τιςενέργειεςπεραιτέρωενδυνάμωσης της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές καθώς και διείσδυσης σε νέες αγορές και κανάλια διανομής.

    Βασικός στόχος εξακολουθεί να είναι η ισχυροποίηση των θυγατρικών του ομίλου, μέσωτης ανάπτυξης της επιχειρηματικήςτουδραστηριότηταςΕπιδίωξη είναι η αύξηση των μεριδίωναγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

    ATTICA Group

    Οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία και την εξέλιξη του κύκλου εργασιών καιτων αποτελεσμάτων του ομίλου ATTICA το 2018 είναι, μεταξύ άλλων, η κατάσταση της Ελληνικής  Οικονομίας, η ένταση του ανταγωνισμού, ο βαθμός επηρεασμού της εγχώριας τουριστικής κίνησης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και η εξέλιξη των τιμών των καυσίμων.

    Όμιλος YΓΕΙΑ

    Κομβικό σημείο για τον κλάδο υπηρεσιών υγείας όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος ΥΓΕΙΑαποτελεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης ή μη νέας σύμβασης συνεργασίαςμεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών, με ταυτόχρονηπαροχή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματοςαποπληρωμών των οφειλόμενων ποσών προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας.Η διοίκηση τουΥΓΕΙΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις χρησιμοποιώντας την εμπειρία τηςεπιτυχούς διαχείρισης των προηγουμένων ετών, αξιολογεί τις υφιστάμενες συνθήκες με πρόβλεψηκαι συνεχή αξιολόγηση των μελλοντικών επενδυτικών και λειτουργικών αναγκών και άμεσηπροσαρμογή όπου απαιτείται του Επιχειρηματικού Σχεδίου (business plan), με στόχο τη διατήρησηκαι αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας των εταιρειών του ομίλου με περιορισμό τουλειτουργικού κόστους, την επέκταση του πελατολογίου και τη μεγιστοποίηση των συνεργιών εντός του ομίλου.

    Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει να κινείται με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των συμμετεχόντων (stakeholders) της επιχείρησης, επικεντρώνοντας στην εισαγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (added value services), την επένδυση σε τεχνολογία αιχμής (cutting edge technology), τη διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών σε εξειδικευμένες αγορές (niche markets) έχοντας πάντα στο επίκεντρο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας με σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    SINGULARLOGIC

    Σε θετικό έδαφος αναμένεται να κινηθεί το 2018 η ελληνική αγορά Πληροφορικής, μετά τις αρνητικές επιδόσεις που σημείωσε την τριετία 2015-2017. Το 2017, η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα παρουσίασε οριακή μείωση 0,3%, ενώ για το 2018 προβλέπεται να καταγράψει ανάπτυξη κατά 1,6%, με την αξία της να διαμορφώνεται στα  1,7 δισ. ευρώ.

    Στα πλαίσια της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας με σκοπό την επιστροφή στην κερδοφορία, η διοίκηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επανασχεδιασμού όλων των λειτουργιών της, τόσο σε επίπεδο οργανωτικής δομής όσο και προϊοντικής βάσης, όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από τις διάφορες εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών του κλάδου.

    Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στους τομείς των υπηρεσιών πληροφορικής (integrator) και του λογισμικού (software), αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών προσφέροντας στην εταιρεία ευκαιρίες ανάπτυξης σε διάφορες αγορές και κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας όλους τους ανθρώπινους και τεχνολογικούς συντελεστές που διαθέτει σήμερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: MIG: Δεν υπάρχει προσφορά για την Attica από τη Fortress

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MIG: Στα 117,8 εκ. ευρώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ