• Business

    Μέτωπο ΑΔΜΗΕ-Κομισιόν για το καλώδιο: Σκληρό παζάρι με την Κύπρο

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, Γώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας Κύπρου


    Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η κυπριακή πλευρά, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη διασύνδεση Great Sea Interconnector, ώστε  να επανεξετάσει τη θέση της και να απαντήσει θετικά στην αίτηση αναθεώρησης της απόφασής της, που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ . Το έργο, η υλοποίηση του οποίου θα κριθεί αυτό το καλοκαίρι, για να γίνει, χρειάζεται τη συμφωνία της κυπριακής πλευράς με τον ΑΔΜΗΕ για τον τρόπο της ανάκτησης των εξόδων του.

    Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες το πρωί, συμμετείχαν η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, εκπρόσωπος της Nεxans, και εκπρόσωποι των ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ασκήθηκαν συντονισμένες πιέσεις στην κυπριακή πλευρά, να δεχτεί τις θέσεις του ΑΔΜΗΕ ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο. Τονίστηκε ότι, ελλείψει διαθέσιμων ιδίων κεφαλαίων από πλευράς φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ) για την πληρωμή της Nexans, το έργο θα σταματήσει.

     Γι αυτό και επέμειναν  να διαφοροποιήσει η ΡΑΕΚ την απόφαση που έλαβε στις 2 Ιουλίου ’24. Σημειώνεται ότι η διαφωνία αφορά το χρόνο έναρξης των πληρωμών του ΑΔΜΗΕ για το έργο. Η Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου θεωρεί ότι οι πληρωμές πρέπει να ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να επιβαρύνουν τους Κύπριους καταναλωτές, όταν θα γίνεται χρήση του, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά οι πληρωμές να γίνονται από τώρα, κατά την περίοδο κατασκευής του.

     Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, που υπέγραψε συμβόλαιο με τον φορέα υλοποίησης έναντι 1.4 δισ. ευρώ, προειδοποίησε πως αν η ΡΑΕΚ δεν εγκρίνει τις επόμενες μέρες την έναρξη ανάκτησης εξόδων του ΑΔΜΗΕ η κατασκευή του καλωδίου θα σταματήσει.
    Την ίδια θέση επανέλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΑΔΜΗΕ.
    Από την πλευρά της η ρυθμιστική Αρχή Κύπρου  επανεξετάζει τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να λάβει απόφαση.

    Η άποψη της ΡΑΕΚ, κατά πληροφορίες, και όπως είπε χθες σε ειδική συνεδρίαση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Κύπρου, είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι βιώσιμο ένα έργο πλήρως ρυθμιζόμενο, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανάκτηση όλων των δαπανών του φορέα υλοποίησης και ενός προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου, ύψους 8.3%, ψηλότερο εκείνου που παραχώρησε στο έργο ο Ρυθμιστής στην Ελλάδα.

    Συνάντηση Μάνου Μανουσάκη με υπουργό Ενέργειας Κύπρου την Πέμπτη

    Αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης θα συναντηθεί με τον κύπριο Υπουργό  Ενέργειας Γιώργο  Παπαναστασίου  για να παραδώσει τη μελέτη κόστους-οφέλους η οποία  εστιάζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον Κύπριο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε χθες ο κύπριος Υπουργός Ενέργειας πρόθεση του Υπουργείου είναι αυτή η μελέτη να αξιολογηθεί από ειδικούς και εντός καλοκαιριού να υπάρχουν οι απόψεις των ειδικών αυτών έτσι ώστε να ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση.

    Ακολούθως, την επόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, έχει κληθεί ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕΚ σε σχέση με τα νέα στοιχεία στη βάση των οποίων έχει ζητήσει αναθεώρηση της απόφασης του ρυθμιστή να μην επιτρέψει την χρέωση Κύπριων καταναλωτών πριν την υλοποίηση του έργου Great Sea Interconnector.

    Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας της Κύπρου ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσης το συμβόλαιο της Nexans, το οποίο μέχρι σήμερα δεν της έχει δοθεί, αλλά και ότι η μελέτη κόστους – οφέλους η οποία αναμένεται να παραδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ την Πέμπτη θα αξιολογηθεί από ειδικούς, έτσι ώστε να ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση. Την μελέτη έχει ζητήσει και η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), όπως είπε ο Πρόεδρος της Γεώργιος Πέτρου, έτσι ώστε να μελετηθεί και από το επιστημονικό προσωπικό της.
    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρο

    Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, Γώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας Κύπρου

    υ, ανέφερε ότι το Υπουργείο σέβεται το θεσμό της ΡΑΕΚ και ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε παρέμβαση στη ΡΑΕΚ, παρακολουθώντας βέβαια το έργο από κοντά.

    «Σε αυτό το στάδιο επικεντρωνόμαστε στο τμήμα της διασύνδεσης που λέγεται Κύπρος-Κρήτη και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το κόστος, συμβόλαια κλπ, αφορούν το κομμάτι Κύπρος-Κρήτη» υπέδειξε.

    Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, το Ισραήλ έχει έντονα τοποθετηθεί πρόσφατα στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης και μιας άλλης συνάντησης με φυσική παρουσία  στην Κύπρο ότι θα ήθελε να διασυνδεθεί με την Κύπρο το συντομότερο. Καταλαβαίνουμε το γιατί, είπε, είναι θέμα ασφάλειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται και πιθανόν οι συνθήκες αυτές να επιβάλουν πιο άμεση διευθέτηση του ζητήματος διασύνδεσης με την Κύπρο.

    «Η όλη προσπάθεια μας ως Υπουργείο, παρακολουθώντας και τις θέσεις του ΑΔΜΗΕ αλλά και της Επιτροπής, αφορά το κομμάτι Κύπρος-Κρήτη μόνο» είπε, προσθέτοντας πως «υπάρχει το συμβόλαιο της Nexans το οποίο ζητήσαμε να μας δοθεί έτσι ώστε να το μελετήσουμε και να δούμε αν υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα και να απαντήσουμε». «Μέχρι σήμερα δεν μας έχει δοθεί», σημείωσε.

    «Συμβόλαιο Siemens δεν υπάρχει, γίνεται διαβούλευση και όταν υπάρξει κατάληξη θα το ζητήσουμε και αυτό στο Υπουργείο», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ