• Business

    Merck: Mega deal $5,5 δισ. για την ανάπτυξη τριών πολλά υποσχόμενων φαρμάκων για τον καρκίνο

    • NewsRoom
    Μerck: Χάπι κατά του Covid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και το θάνατο κατά 50%

    Rob Davis, CEO Merck


    Σε ένα mega deal 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρά η φαρμακευτική εταιρεία Merck με τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ιαπωνία, την Daiichi Sankyo, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού τρία αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια κέρδος στην ιαπωνική εταιρεία ανάλογα με την επιτυχία των θεραπειών.

    Η ανακοίνωση οδήγησε τις μετοχές της Daiichi Sankyo σε άλμα 14,4% στο κλείσιμο των συναλλαγών στο Τόκιο, το μεγαλύτερο κέρδος σε περισσότερο από ένα χρόνο.

    Η ιαπωνική εταιρεία στοχεύει σε έσοδα τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ογκολογική της δραστηριότητα το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου 2026, μία πενταπλάσια αύξηση σε μια τριετία.

    Το deal είναι “μεγάλη επιτυχία και πολύ απαραίτητο για την Daiichi Sankyo”, δήλωσε η Tina Banerjee, αναλύτρια στον τομέα της Υγείας.

    «Αυτό αυξάνει τις προσδοκίες για τον αγωγό ογκολογικών φαρμάκων της Daiichi», συμπλήρωσε.

    «Όχι» στη συμβατική χημειοθεραπεία

    Τα τρία υποψήφια φάρμακα που θα αναπτυχθούν, ανήκουν στην κατηγορία που είναι γνωστή ως συζεύγματα αντισώματος-φαρμάκου (ADC) και βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικής ανάπτυξης για τη θεραπεία πολλαπλών καρκινικών όγκων.

    Σε αντίθεση με τη συμβατική χημειοθεραπεία, η οποία μπορεί να σκοτώσει υγιή κύτταρα, τα ADC έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, μειώνοντας πιθανώς τη βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα.

    Τα υποψήφια – patritumab deruxtecan, ifinatamab deruxtecan και raludotatug deruxtecan – έχουν «δυνατότητα εμπορικών εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως για κάθε εταιρεία» μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Οι εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού και δυνητικά θα εμπορευματοποιήσουν τα υποψήφια φάρμακα σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ιαπωνία, όπου η Daiichi Sankyo θα διατηρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα, ανέφεραν.

    Επιπλέον, η Daiichi Sankyo θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατασκευή και την προμήθεια.

    Η Merck θα καταβάλει στην Daiichi Sankyo 4 δισεκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά και το 1,5 δισ. σε δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

    Παράλληλα, η Daiichi Sankyo έχει έξι υποψήφια ADC στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένων δύο που αναπτύσσονται από κοινού με την AstraZeneca.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επένδυση της Merck και το κόστος χρηματοδότησης της συναλλαγής, θα μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 25 σεντς τους πρώτους 12 μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

    Ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα της Daiichi Sankyo θα ανακοινωθεί στο μέλλον, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Elon Musk: Έχασε 16 δισ. δολ. μετά την ανακοίνωση των μειωμένων κερδών της Tesla

    Φέσσας (Quest): Η Κωτσόβολος και οι νέες επενδύσεις της ACS

    Σαράντης (Όλυμπος): 200% πάνω τα κέρδη για τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ