• Business

    Σαράντης (Όλυμπος): 200% πάνω τα κέρδη για τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας

    Τάκης Σαράντης, «Όλυμπος»


    Κέρδη ρεκόρ κατέγραψε πέρυσι  ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος)  της οικογένειας Σαράντη.

    Σε μια χρονιά που οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα χτύπησαν «κόκκινο» αναδεικνύοντας τον κλάδο σε πρωταθλητή ακρίβειας, η γαλακτοβιομηχανία, leader της αγοράς, είδε την κερδοφορία της να εκτοξεύεται στα ύψη και τα καθαρά της κέρδη να τριπλασιάζονται.

    Αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η οποία μάλιστα ήταν από τις πρώτες βιομηχανίες που ανακοίνωσε τη συμμετοχή του με την Όλυμπος στην πρωτοβουλία για τη «μόνιμη μείωση τιμής 5%» (ήδη χθες αναρτήθηκαν τα πρώτα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ομίλου με επικεφαλής τα αδέλφια Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ο κύκλος εργασιών έφτασε μια ανάσα από το μισό δισ. ευρώ (494 εκατ. ευρώ) αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 2021. Ο όμιλος είδε τα μικτά κέρδη να αυξάνονται κατά 31,5%, τα  κέρδη προ φόρων να εκτοξεύονται κατά 223,22% και τα καθαρά κέρδη κατά 196,76%.

    Ειδικότερα, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 102,3 εκατ. ευρώ έναντι 77,79 εκατ. ευρώ  της προηγούμενης χρήσης, τα  EBITDA ανήλθαν στο ποσό των 65 εκατ. ευρώ έναντι 45,36 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 33 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 223,23% σε σχέση με τα 10,2 εκατ. ευρώ του 2021 και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 26,4 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, η εταιρεία κατάφερε μέσα στη χρήση 2022 να ανακτήσει ένα μέρος της κερδοφορίας της που επλήγη σημαντικά στο Β’ εξάμηνο του 2021 λόγω του ενεργειακού κόστους.

    Όπως τονίζει, «ο εξαγωγικός προσανατολισμός του Ομίλου έχει οδηγήσει στη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το 55% τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του συνολικού EBITDA να προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού, με συνεχώς διευρυμένη συμμετοχή έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα».

    Η ενίσχυση των brands στο εξωτερικό

    Ο εξαγωγικός προσανατολισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ομίλου, καθώς θα  ισχυροποιήσει τα brands και θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι, λόγω οικονομικών συνθηκών, επιχειρηματικοί κίνδυνοι. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η μεγιστοποίηση της επένδυσης σε Ρουμανία και Βουλγαρία με  περαιτέρω επέκταση στην τοπική και την ευρύτερη βαλκανική αγορά και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε όλες τις αγορές στις οποίες υπάρχει παρουσία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσω θυγατρικών.

    Στις προτεραιότητες του ομίλου για φέτος εντάσσεται και η διατήρηση και αύξηση των μεριδίων αγοράς, η μείωση του κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής, η χρηματοδότηση επιχειρησιακού πλάνου 2023-2024  και η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εταιρείας και των θυγατρικών της με προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    Μπαράζ εξαγορών και δανείων

    Το 2022 η εταιρεία προχώρησε σε μπαράζ εξαγορών αλλά και δανείων. Ειδικότερα, η θυγατρική εταιρεία Olympus Food LTD Cyprus τον Αύγουστο του 2022  εξαγόρασε το 49% της εταιρείας «Ν.Θ. Κουρούσιης Ltd» στην Κύπρο. Έναν μήνα μετά  με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Δέλτα Τρόφιμα γνωστοποίησαν την υπογραφή συμφωνίας πώλησης του 100% των μετοχών της βιομηχανίας γάλακτος United Milk Co., θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα στη Βουλγαρία στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, συμφωνία που ολοκληρώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η TYRBUL S.A. υπέγραψε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο που αφορά την εξαγορά και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της United Milk Co. Επίσης, η Εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2023 υπέγραψε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με τις τράπεζες ALPHA και EUROBANK με σκοπό την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της TYRBUL S.A. προκειμένου να προχωρήσει με την ως άνω συναλλαγή.

    Τον Ιούνιο 2022 η OLYMPUS FOODS CYPRUS υπέγραψε μακροπρόθεσμο Δάνειο 32 εκατ. ευρώ  με την Εθνική Τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μέρους του επενδυτικού κόστους κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας χαλουμιού στην Κύπρο, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.  Επίσης εντός της χρήσης του 2022 εκταμιεύτηκε μέρος του δάνειου 15 εκατ. ευρώ που σύναψε το 2021 η  θυγατρική εταιρεία S.C. FABRICA DE LAPTE BRASOV S.A. με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου διετίας. Τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 10 εκατ. ευρώ  με σκοπό την κάλυψη της εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητάς της στο πλαίσιο «Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας για χρηματοδοτήσεις Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων» με την Εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό την ALPHA BANK. Επίσης στις 9/12/2022 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών) και την Τράπεζα Εurobank AE ύψους  70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της επόμενης διετίας.

    Φέτος η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προχώρησε στην παράταση κατά 30 μήνες  ομολογιακού δανείου του 2018 με το αίτημα να γίνεται αποδεκτό με τις ομολογίες  συνολικής ονομαστικής αξίας 77 εκατ. ευρώ  να είναι πληρωτέες σε έξι δόσεις, μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2025. Η Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Εθνική τράπεζα στις 20 Φεβρουαρίου 2023 ύψους € 50 εκ.. Με το νέο ομολογιακό δάνειο που σύναψε η Εταιρεία αναδιάρθρωσε σημαντικό μέρος του δανεισμού της και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας. Την 07/04/2023 η Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την τράπεζα Πειραιώς ύψους € 40 εκ. για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.

    Επιστροφή της ΑΓΝΟ στην αγορά

    Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προέβη στην απόκτηση του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στον πλειστηριασμό που ολοκληρώθηκε την 31/03/2022 έναντι τιμήματος  7.7 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε η σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης της έκτασης 132 στρεμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαζί με τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και των κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων.

    Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά και στοχεύει στην επαναφορά των πρώτων προϊόντων στα ράφια μέσα στη χρήση 2023.

    Στα 6 εκατ. ευρώ το προμέρισμα για τα κέρδη του 2022

    Αναφορικά με το μέρισμα η τακτική Γ.Σ. της 10ηςΟκτωβρίου 2022 των μετόχων, ενέκρινε ομόφωνα τη διανομή κερδών της χρήσης 2021 μόνο στους προνομιούχους μετόχους συνολικού ποσού  1.984 εκατ. ευρώ.  Για τη χρήση 2022 η Διοίκηση της Εταιρείας προτείνει να διανεμηθεί από τα κέρδη της χρήσης προμέρισμα ποσού  6.013 εκατ. ευρώ στους προνομιούχους και στους κοινούς μετόχους.

    Διαβάστε επίσης

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Τι κρατάει ψηλά τις τιμές

    Απ. Βακάκης: Με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού η ελληνική οικονομία

    Veronica Squinzi (CEO Mapei): Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Ελλάδα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ