• Business

    AstraZeneca: Ελπίδα μετά τις νέες δοκιμές του Dato-DXd για τον καρκίνο του μαστού

    • Bloomberg
    Astra Zeneca: Εξετάζει την ανθεκτικότητα της θεραπείας της κόντρα στην μετάλλαξη Όμικρον

    Pascal Soriot, Chief Executive of AstraZeneca (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Επανάσταση αναμένεται να φέρει στον ιατρικό κόσμο το φάρμακο – γνωστό ως datopotamab deruxtecan ή Dato-DXd – των AstraZeneca και Daiichi Sankyo, καθώς σε δοκιμές έδειξε σημαντική βελτίωση στον πιο κοινό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, αυτόν του μαστού.

    Το φάρμακο υπόσχεται καλή ανάρρωση χωρίς αρνητικά παρεπόμενα, σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με μη χειρουργήσιμο ή καρκίνο HER2 – που είναι πιο επιθετικός – και που έχουν λάβει κάποια συστηματική θεραπεία.

    Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, οι μελέτες θα συνεχιστούν προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να παρατείνουν τον χρόνο επιβίωσής τους σε σύγκριση με εκείνες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

    Όπως διατείνεται η Astra, έχει παρατηρηθεί μία τάση προς βελτίωση σε ασθενείς, ενώ δεν εντοπίστηκαν νέα ζητήματα ασφάλειας με το φάρμακο.

    Αυτό, θα μπορούσε να το καταστήσει ένα από τα κορυφαία φάρμακα και να απογειώσει τις πωλήσεις.

    Σημειώνεται ότι μετά την ευχάριστη αυτή είδηση, η μετοχή της Astra σημείωσε άνοδο άνω του 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές του Λονδίνου.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο φάρμακο δοκιμάζεται και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

    Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο, η AstraZeneca κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που κοινοποίησε τις πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη για τον καρκίνο του πνεύμονα, με αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών της.

    Πώς λειτουργεί το Dato-DXd

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Dato-DXd μεταφέρει μια ισχυρή θεραπεία απευθείας σε μολυσμένα κύτταρα για να σκοτώσει τον καρκίνο, ενώ συγκρατεί τους υγιείς ομολόγους τους.

    Οι Astra και Daiichi έχουν ήδη αναπτύξει μια θεραπεία για τον καρκίνο που λειτουργεί παρόμοια, ενώ έχουν πρωτοπορήσει σε μία κατηγορία συζυγών φαρμάκων με αντισώματα.

    Το φάρμακο Enhertu επεκτείνει τη ζωή ασθενών με καρκίνο του μαστού με λίγες θεραπευτικές επιλογές και είναι σε καλό δρόμο για να αποφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Παράλληλα, η Astra συμφώνησε να πληρώσει έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το δικαίωμα ανάπτυξης και των δύο θεραπειών καρκίνου με την Daiichi ως μέρος ενός ευρύτερου στοιχήματος για την παραγωγή μιας σειράς ογκολογικών φαρμάκων.

    Η Dato-DXd θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Enhertu μπορεί να αποφέρει 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελλείψεις φαρμάκων: 7+1 ερωτήσεις

    Η συμβουλή ενός φυσικού του Χάρβαρντ που απέκτησε 3,2 δισ. δολ. μέσα σε 10 χρόνια

    Aπό υπάλληλος της Amazon στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων – Η συναρπαστική διαδρομή του ιδρυτή της Instacart



    ΣΧΟΛΙΑ