• Business

    Η μεγάλη αποτυχία του Πάνου Παπαδόπουλου. Ζητούσε 100 εκ για την Forthnet αλλά συγκέντρωσε μηδέν

    Πάνος Παπαδόπουλος.

    Πάνος Παπαδόπουλος. Ceo Forthnet


    Ζητούσε 100 εκ ευρώ για να σώσει την Forthnet αλλά του έδωσαν μηδέν. Πρόκειται για μια mega αποτυχία της διοίκησης της εταιρίας υπό τον κ. Πάνο Παπαδόπουλο η οποία αναζητούσε απεγνωσμένα από τους μετόχους της εταιρίας του η από επενδυτές (μεσω ομολογιακού) το ποσό των 100 εκ ευρώ. Όμως  του είπαν ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Έτσι οι τράπεζες που ούτως η άλλως έχουν τα δάνεια της εταιρίας αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν από τα 100 εκ που ζητούσε η εταιρία τα 70 εκατ ευρω.

    Όλη η αλήθεια 

    Έτσι πλέον ο έλεγχος της Forthnet περιέρχεται στις πιστώτριες τράπεζες. Επί της ουσίας οι  δανειστές της επιχείρησης ανέλαβαν την εταιρεία μετά την τελευταία έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) ύψους 70 εκατ. ευρώ. Αρχικά η εταιρεία επιχείρησε να αντλήσει περίπου 100 εκ (για την ακρίβεια 99 εκατ. ευρώ,) αλλά η κάλυψη ανήλθε στο 70% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που πραγματοποίησαν οι ίδιοι οι δανειστές της επιχείρησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση αυτή, εφόσον οι τράπεζες ασκήσουν τα δικαιώματά τους, συνιστά μια κατεξοχήν κεφαλαιοποίηση χρεών (conversion debt-to-equity) η οποία δίνει τον έλεγχο του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης στις πιστώτριες τράπεζες.

    Οι μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι θα περιοριστούν στο 33%, απείχαν επιδεικτικά από την ομολογιακή έκδοση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η Forthnet, η κάλυψη της έκδοσης από τους υφιστάμενους μετόχους (ή πιθανούς νέους επενδυτές) ανήλθε μόλις στο 0,12%. Διατέθηκαν συνολικά 350 χιλ. ομολογίες σε σύνολο 330 εκατ.

    Από εδώ και στο εξής για  να επιβιώσει η εταιρία χρειάζεται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλο haircut  των δανείων της που ξεπερνούν τα 300 εκ ευρώ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να γίνει τους επόμενους μήνες. Το μεσημέρι της Τρίτης φήμες που έκαναν τον γύρο της αγοράς ανάφεραν ότι στο ομολογιακό τοποθετήθηκε μεγάλος εφοπλιστής της χώρας αλλά και Άραβας μέτοχος.

    Τραπεζικές πηγές πλέον δεν αποκλείουν πλέον την παραίτηση Παπαδόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος , σύμφωνα με πηγές του mononews.gr  δεν είναι αρεστός σε καμιά διοίκηση τράπεζας καθώς θεωρούν ότι απέτυχε παταγωδώς στο έργο του.

    Τι λέει η ανακοίνωση 

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης προς το Χρηματιστήριο, κατά τη λήξη της Περιόδου Άσκησης του ΜΟΔ υπήρξε κάλυψη κατά περίπου 0,12% του συνόλου του ομολογιακού, ενεργοποιώντας τη διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης των Αδιάθετων Μετατρέψιμων Ομολογιών, η οποία ξεκίνησε στις 11/10.

    Κατά τη λήξη της ιδιωτικής τοποθέτησης, η εταιρεία είχε λάβει εγγράφως δεσμευτικές προτάσεις για την απόκτηση 233.339.770 από αυτές τις Αδιάθετες Μετατρέψιμες Ομολογίες, συνολικής ονομαστικής αξίας 70.001.931 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό κάλυψης περίπου 70,65% του συνόλου του ΜΟΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δευσμετικές αυτές προτάσεις προήλθαν από επενδυτές προς τους οποίους απευθυνόταν η Ιδιωτική Τοποθέτηση (“Ειδικοί & Θεσμικοί Επενδυτές”).

    Το δ.σ. της Forthnet σε συνεδρίασή του που ακολούθησε αποδέχθηκε τις Δεσμευτικές αυτές προτάσεις και η εταιρεία διέθεσε τις ομολογίες μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης. Τελικώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Forthnet άντλησε μέσω του ΜΟΔ συνολικά 70.124.679,90, ενώ εκδίδονται τελικώς 233.748.933 Μετατρέψιμες Ομολογίες, με ημερομηνία έκδοσης 11.10.2016. Συνεπώς, αντλήθηκε το Ελάχιστο Αναγκαίο Ποσό, ήτοι 70 εκατ.ευρώ, και ισχύει το Πλαίσιο Αναχρηματοδότησης που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες.

    Πιο συγκεκριμένα, στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης αναφέρεται πως “Εάν καλυφθεί το ελάχιστο αναγκαίο ποσό (70 εκατ. ευρώ) μέσω του ΜΟΔ και ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση, η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψη οποιασδήποτε διαφοράς προκύψει με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές”.

    Υπενθυμίζεται πως το ΜΟΔ αποτελεί βασικό μέρος της συμφωνίας της Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες για την την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων. Με την συμφωνία αυτή, ο τραπεζικός δανεισμός της Forthnet, για τον οποίο την τελευταία 7ετία έχει καταβάλλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους, θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο, βελτιώνοντας σημαντικά τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες της. Έτσι η κάλυψη του ΜΟΔ, με ποσό ύψους 70 εκ. ευρώ ήταν και το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζίτες έτοιμοι να διώξουν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit-Nemesis! Δεν θα ‘χει πάτο η κατρακύλα της Βρετανίας εκτός Ε.Ε.

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ι. Σαββίδης: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου για το νέο κανάλι

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ