• Business

    Μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα τεθεί σε ισχύ η Tech Visa

    Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

    Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης


    Με γρήγορες διαδικασίες αναμένεται να προωθήσει τη Tech Visa το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο να προσελκύσει εργαζόμενους από χώρες του εξωτερικού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και να ωθήσει την καινοτομία και την τεχνολογική επιχειρηματικότητα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Tech Visa θα μπει σε εφαρμογή μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, με πηγές να αναφέρουν ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι, καθώς σκοπός είναι να εκμεταλλευθούμε το εργατικό δυναμικό που θα έρθει στη χώρα μας για να δουλέψει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

    Στόχος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι να καλυφθεί ένα μέρος των μεγάλων κενών προσωπικού που εντοπίζονται στην αγορά πληροφορικής και να προσελκύσει η χώρα περισσότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που θα βοηθήσει να αναβαθμιστεί η ελληνική αγορά πληροφορικής, παραμένοντας στη χώρα ακόμα και μετά τη λήξη της Visas.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται η Tech Visa να έχει διάρκεια ενός έτους σε πρώτη φάση, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας, εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά.

    Έρχεται και η Talent Visa

    Η Talent Visa είναι μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου για αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους της αλλοδαπής και αφορά ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

    Επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος. Για να λάβει ένας ενδιαφερόμενος τη σχετική Visa δεν χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει προσφορά εργασίας. Μπορεί να αναζητήσει εργασία ενώ βρίσκεται υπό το καθεστώς της Talent Visa.

    Η Talent Visa είναι ανοικτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ. Προορίζεται για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης που είναι έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον τομέα τους και θέλουν να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία. Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους καθιερωμένους Έλληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει πτυχίο ή έχουν ολοκληρώσει μεταδιδακτορικό πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, Stanford, MIT, Princeton, Yale, κ.λπ. στις ΗΠΑ- McGill, University of Toronto, κ.λπ. στον Καναδά, Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Imperial, κ.λπ. στο Ηνωμένο Βασίλειο- Πανεπιστήμια Πεκίνου, Τσινγκουά, κ.λπ. στην Κίνα, IITsetc στην Ινδία και άλλα πανεπιστήμια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

    Η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη. Αντίθετα, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να μιλάει και να ακούει σε ένα μεσαίο επίπεδο αγγλικής γλώσσας εκτός εάν είναι υπήκοος αγγλόφωνης χώρας ή έχει λάβει πτυχίο που διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα.

    Η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και η ανάγκη εκπαίδευσης

    Δεν είναι λίγες οι φορές – αντιθέτως είναι βασικό θέμα συζήτησης ανθρώπων του κλάδου – που manager, CEOs και διευθυντικά στελέχη εταιρειών τεχνολογίας αναφέρονται στο πρόβλημα της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού.

    To 2024 αλλά και το 2025 αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους CEOs των εταιρειών πληροφορικής, καθώς πρέπει να ολοκληρώσουν μεγάλο όγκο ψηφιακών έργων αλλά χρειάζονται πλήθος εξειδικευμένου προσωπικού για να το καταφέρουν.

    Η ζήτηση για θέσεις εργασίας σε αυτές τις εταιρίες είναι μεγάλη. Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου κάνουν ότι μπορούν για να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας τους μισθούς (οι οποίοι είναι ήδη αρκετά υψηλότεροι από τον μέσο όρο), διοργανώνουν σεμινάρια εκπαίδευσης αποφοίτων ή συνεργάζονται με πανεπιστήμια για να τους… στέλνουν ταλέντα μετά το τέλος των σπουδών τους.

    Αυτό ακριβώς το πρόβλημα θέλει να λύσει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς θεωρούν ότι με την Talent ή Tech Visa, η  Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό, που θα αποτελέσει…ανάσα ζωής για τον κλάδο πληροφορικής.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι συμβαίνει με τις μετοχές των εταιρειών πληροφορικής

    Παναγιώτης Πασχαλάκης (Q&R): Διπλασιασμός τζίρου το 2023 και εξαγορές – Τι είπε για την μετοχή

    Q&R: Το νέο ράλι και τα εφοπλιστικά κεφάλαια που απογειώνουν τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ