• Business

    Με μεγάλες υπογραφές και εννιαψήφιες επενδύσεις επιστρέφουν στο θρόνο τους τα logistics

    Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Prodea – Αθανάσιος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. – Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος BriQ Properties


    Επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τα 175 εκατομμύρια μόνο στην Αττική δρομολογούνται με ορίζοντα το 2024 στον κλάδο των logistics.

    Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας εκτιμήσεων Geoaxis για τον ταχύτερα ανερχόμενο κλάδο ακινήτων στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο διοίκησης της Αθηναϊκής Οικονομικής/JLL, Χρήστο Κάκκαβα, το απόθεμα των αποθηκών στην Αττική το επόμενο 16μηνο θα είναι μεγαλύτερο κατά 180.000 τ.μ. και στα τέλη του 2024 θα προστεθούν περίπου 250 στρέμματα στην Αττική, με το ενδεικτικό μέσο κόστος για την κατασκευή με το κλειδί στο χέρι να κυμαίνεται σε 550 έως 700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σήμερα, στην Αττική η στέγαση logistics εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια τ.μ., ενώ περίπου το 40% αποτελείται από εργοστάσια παραγωγής, μεγάλης παλαιότητας τα οποία έχουν σταματήσει προ αρκετών ετών τη λειτουργία τους και σήμερα χρησιμοποιούνται ως απλοί αποθηκευτικοί χώροι τύπου ξηρού φορτίου. Να σημειωθεί ότι στην Αττική βρίσκεται περίπου το 60%-70% του συνόλου των αποθηκευτικών επιφανειών.

    Στο χορό των επενδύσεων ΑΕΕΑΠ, λιανέμποροι και funds

    Εντός του 2022 έχουν ξεκινήσει να επενδύσουν στη Μέκκα των logistics ΑΕΕΑΠ, όπως η Briq Properties που κατασκευάζει τις αποθήκες προϊόντων της Apple που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος Φέσσα, η Prodea Investments, η Trastor και εσχάτως η Noval, ενώ σημαντικές επενδύσεις logistics έχει υλοποιήσει τους τελευταίους 12 μήνες και η Premia Properties.

    Στα μεγάλα έργα που τρέχουν στη χώρα ανήκει

    • το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου των Goldair – ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) που έχει μπει ξανά στις ράγες,
    • το Επιχειρηματικό Πάρκο Ασπροπύργου, επένδυση 25 εκατ. ευρώ,
    • το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαμβακιάς που αναπτύσσεται σε έκταση 450 στρεμμάτων και αποτελεί μία επένδυση ύψους 8,5 εκ. ευρώ, ιδιωτικών συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ονομάτων όπως η Ορφέας Βεϊνόγλου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ΔΕΗ, η ΕΛΤΡΕΚΚΑ και η χρωματοβιομηχανία Chrotex,
    • το Επιχειρηματικό Πάρκο της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, με μετόχους την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., τις ΕλβάλΧαλκόρ και Συμετάλ του ομίλου Στασινόπουλου και την Goldair Cargo και
    • το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο Γκόνου, που προς το παρόν έχει κολλήσει στις συμπληγάδες του ΣτΕ.

    Δυναμικά συνεχίζει την επέκτασή της η Sarmed, το 80% της οποίας ανήκει από το 2020 στον όμιλο Φέσσα, προγραμματίζοντας πλάνο επενδύσεων ύψους 20 εκατομμυρίων, με στόχο τα 200 στρέμματα σε ορίζοντα 18 μηνών. Η Rail Cargo Logistics Goldair έχει προγραμματίσει συνολικό πλάνο επενδύσεων 20 εκατομμυρίων έως το 2023, η Καυκάς, εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού, ολοκληρώνει επένδυση 10 εκατ. ευρώ για νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο, ενώ νέες αποθήκες 100.000 τ.μ. θα χρησιμοποιήσει στην Αττική και ο Σκλαβενίτης. Νέες επενδύσεις για επιπλέον 15.000 τ.μ. δρομολογεί και ο όμιλος του Ορφέα Βεϊνόγλου, παράλληλα με το σχέδιο των 4 εκατομμυρίων και τη συμφωνία για τη μίσθωση logistics center που κατασκεύασε η ολλανδική Ten Brinke στην Ελευσίνα, στο οποίο μάλιστα έχει “συγκάτοικο” τα Public. Στη Μαγούλα στήνει τα νέα του logistics και το Πλαίσιο, έχοντας εξαγοράσει έκταση της εισηγμένης εταιρείας ξυλείας, Ακρίτας, την ώρα που η Jumbo υλοποιεί νέα επένδυση νέων εγκαταστάσεων logisitcs στη Βοιωτία. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επένδυση 40 εκατομμυρίων της ACS – συμφερόντων επίσης του τέως προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα – στην Πέτρου Ράλλη. Τέλος, κορυφαία θέση στην εγχώρια αγορά logistics επιδιώκει να πάρει η HIG Capital, έχοντας τοποθετήσει κεφάλαια στη βορειοελλαδίτικη Makios Logistics, η οποία συζητά με τις τράπεζες για την εξαγορά του ακινήτου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο όπου σκοπεύει να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ.

    Από τα πιο ανταγωνιστικά yields στην Ευρώπη

    Πρόκειται για επενδύσεις που συντελούν στην ανάκαμψη ενός κλάδου που ήταν μέχρι και το 2008

    ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά από το 2008 έως και το 2016 απώλεσε σχεδόν το 1/4 της αξίας του λόγω αυξημένης κενότητας στους χώρους.

    Τα στοιχεία των εκτιμητών θέλουν τις αποδόσεις στην Ελλάδα να είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μια τυπική απόδοση στη Βρετανία ή στη Γερμανία κυμαίνεται λίγο υψηλότερα του 3%, όταν στη χώρα μας φτάνει έως και το 7,5% για ποιοτικά ακίνητα. Λόγω της ανύπαρκτης προσφοράς, κάθε κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 15.000 τ.μ. είναι περιζήτητος και μπορεί να μισθωθεί άμεσα, με τις εκτιμώμενες τιμές πώλησης των νεόδμητων αποθηκών να ξεπερνούν ακόμα και τα 800 ευρώ ανά τετραγωνικό.



    ΣΧΟΛΙΑ