• Business

    Μάχη μεγάλων funds για το ΔΕΔΔΗΕ- Προς επιτυχία ο διαγωνισμός της ΔΕΗ

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Με τους καλύτερους οιωνούς προχωρά η ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η μεγάλη συμμετοχή μεγάλων και γνωστών funds δημιουργεί ανταγωνισμό και την προσδοκία για ικανοποιητικά τιμήματα.

    Η καλή πορεία της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο και η αξιοπιστία της διοίκησης που κάνει συστηματική δουλειά με στόχο την βελτίωση της επενδυτικής εικόνας της εταιρείας, έφερε και πάλι αποτελέσματα με 9 σημαντικούς διεθνείς επενδυτές να ετοιμάζονται για δεσμευτικές προσφορές.

    Ο διαγωνισμός που μπήκε από χθες στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι φιγουράρουν στη short-list μεγάλα αμερικάνικα funds όπως τα KKR, Blackrock και Oak Hill από τις ΗΠΑ, το πολύ ισχυρό αυστραλιανό Macquire   αποδεικνύει όχι μόνο την αξία του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την επιτυχημένη  επενδυτική στρατηγική της διοίκησης της ΔΕΗ.

    Η Blackrock και το KKR αποτελούν θρυλικά ονόματα στη Wall Street, καθώς επενδύουν χρήματα για λογαριασμό των μεγαλύτερων και ισχυρότερων επενδυτών στον κόσμο, όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά ταμεία. Η συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τραβά τα επενδυτικά βλέμματα στην ελληνική αγορά και τη ΔΕΗ.

    Ποιοι είναι οι υποψήφιοι της β’ φάσης

    Οι 9 υποψήφιοι επενδυτές που προκρίθηκαν θα πρέπει μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Μέχρι τότε θα πραγματοποιήσουν επαφές με τη διοίκηση και θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας στο data room.

    Xθες το Διοικητικό  Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την οποία Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας – σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος –  είναι οι (με αλφαβητική σειρά):

    • ARDIAN Infrastructure Funds: Επενδυτικό κεφάλαιο από τη Γαλλία που επενδύει σε βασικές υποδομές, διαχειρίζεται κεφάλαια 103 δισ. ευρώ και από το 2005 έχει πραγματοποιήσει 45 επενδύσεις.
    • BCI –  British Columbia Investment Management Corporation: Διαχειρίζεται κεφάλαια 112 δισ. δολάρια για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών και τοποθετείται  σε επενδύσεις σταθερό εισόδημα  · υποδομές και ανανεώσιμες πηγές · και ακίνητα και υποθήκες.
    • BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C : Ένα από τα fund της Blackrock (η οποία συνολικά διαχειρίζεται κεφάλαια 9 τρισ δολάρια) που τοποθετείται σε εναλλακτικές επενδύσεις. Η Blackrock Alternatives Management εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται 4 ιδιωτικά κεφάλαια
    • CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.Η CVC Capital Partners, μια μη εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων για εξαγορές και παροχή πιστώσεων (private equity buyout and credit fund), δημιουργήθηκε το 1981, ως ευρωπαϊκός βραχίονας της Citicorp Venture Capital (CVC), που είχε ιδρυθεί το 1968 ως θυγατρική εταιρεία της Citibank για την παροχή επενδυτικών κεφαλαίων σε νέες επιχειρήσεις.  Σήμερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 118 δισ. δολάρια και έχει επενδύσει περισσότερα από 160 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. Στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια έχει κάνει σειρά επενδύσεων σε ιδιωτικές κλινικές (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Iaso General) και στην Εθνική Ασφαλιστική.
    • F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A : Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανεξάρτητο  κεφάλαιο διαχείρισης υποδομών στην Ιταλία, με κεφάλαια υπό διαχείριση περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της  F2i καλύπτουν βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας: μεταφορές και logistics, ενεργειακή μετάβαση, δίκτυα διανομής, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υποδομή.
    • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.: Με έδρα στην Αυστραλία, διαχειρίζεται άνω των 137,55 δισεκατομμυρίων ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2019) σε περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται για λογαριασμό πελατειακής βάσης που εκτείνεται σε όλη την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
    • KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. :Αμερικανικό fund με 252 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, έχει τοποθετηθεί σε 107 εταιρείες που παράγουν ένα τζίρο 238 δισ. δολάρια. Πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο χάρτη  ενώ στην Ελλάδα μέσω της Pillarstone είχε αποκτήσει τα δάνεια της FAMAR.
    • MACQUARIE Group Limited: Αυστραλιανό Fund με 556,3 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, έχει αποδοτική λειτουργία εδώ και 51 χρόνια και 16.300 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
    • OHA –  Oak Hill Advisors LLP: Το αμερικάνικο επενδυτικό fund  Oak Hill Advisors, L.P. διαχειρίζεται 49 δισεκατομμύρια δολάρια και διαθέτει 111 λογαριασμούς πελατών και απασχολεί 300 άτομα.

    Ποιοι αποκλείστηκαν και γιατί

    Από το σύνολο των 11 επενδυτικών σχημάτων που είχαν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, τα 9 πέρασαν στη δεύτερη φάση και πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές του μέχρι το καλοκαίρι, ενώ αποκλείστηκαν οι δύο κινέζικες συμμετοχές. Εκτός του δεύτερου γύρου βρέθηκαν η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges, καθώς και η επίσης κινεζική Guangzhou Power.  Ο λόγος αποκλεισμού σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι στις υποψήφιες εταιρείες συμμετέχει το κινεζικό κράτος, που είναι μέτοχος και στην State Grid που είναι μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ήταν όρος του διαγωνισμού να μην υπάρχει καμιά μετοχική σύνδεση μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και του ΑΔΜΗΕ.

    Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι 9 υποψήφιοι για τον ΔΕΔΔΗΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ