• Business

    Λιανεμπόριο: Ζητείται επειγόντως «σωσίβιο» για την επόμενη μέρα – Τι τρομάζει την αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ

    Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ


    Περισσότερο για την «επόμενη μέρα» και λιγότερο για «το σήμερα» ανησυχεί ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη της πανδημίας που συνεχίζει να καλπάζει.

    Με το «απαγορευτικό» (lockdown) να παρατείνεται πέραν των αρχικών προβλέψεων, οι έμποροι ζητούν μετ’ επιτάσεως να επεκταθεί το πλέγμα προστασίας και μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση.

    «Θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέτρα σε βάθος χρόνου, προκειμένου να απορροφηθούν όλοι αυτοί οι κραδασμοί που συσσωρεύονται…», σημειώνει στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας. Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους καταστηματάρχες είναι πως θα επιβιώσουν όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης, αφού θα χρειαστεί χρόνος έως ότου επιστρέψει η κατανάλωση στα προ κορονοϊού επίπεδα.

    Στα μέτρα που θεωρεί πως πρέπει να υιοθετηθούν για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι η θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Πρόκειται, όπως λέει, για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει να παραμείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις προς όφελος όλων και να αποφευχθούν τα λουκέτα, τονίζοντας πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» για να υιοθετηθεί το μέτρο, με δεδομένη την χαλάρωση της πίεσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

    Γενναία παρέμβαση σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα χρειάζεται και στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που συσσωρεύονται και απειλούν να τινάξουν στον αέρα το εμπόριο. Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΕΣΕΕ προβλέπει μια λύση τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου θα δανειοδοτείται ο εκδότης της επιταγής, προκειμένου να πληρώσει τον συνεργάτη/προμηθευτή του και στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το δάνειο σε πολλές δόσεις.

    Απαραίτητο τέλος θεωρείται και ένα «ιδιότυπο κούρεμα» των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως δεν νοείται επανεκκίνηση του εμπορίου, χωρίς δραστική ρύθμιση του «κορονοχρέους», το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα υπονομεύει διαρκώς την ανάκαμψη.

    Διαβάστε επίσης:

    Αδωνις Γεωργιάδης: Έκτακτη επιδότηση €3.000 στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τα Χριστούγεννα και €1.000 για κάθε εργαζόμενο

    Βασίλης Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Σωστή και δίκαιη η έκτακτη επιδότησης στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου

    Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Ο εμπορικός κόσμος δεν θέλει ακόμα ένα χαμένο Πάσχα



    ΣΧΟΛΙΑ