• Business

    Λιανεμπόριο: Τα μέτρα στήριξης, η τοποθέτηση Βακάκη που πέρασε στα ψιλά και η «επόμενη μέρα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Jumbo

    Απόστολος Βακάκης


    Μπορεί τα περισσότερα βλέμματα να επικεντρώθηκαν στα σχόλια για την «εκτόξευση» του μεταφορικού κόστους των εμπορευμάτων από την Κίνα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την πορεία των τιμών, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε και η δημόσια αναφορά του Απόστολου Βακάκη στα μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου.

    Ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ερωτώμενος για την ανάγκη διατήρησης του πλέγματος προστασίας απάντησε πως «μάλλον δεν θα έπρεπε να παραταθούν τα μέτρα στήριξης», προσθέτοντας πως «θα έκαναν κακό στον χώρο», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος αξιοποίησε τη βοήθεια που παρείχε η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως ήταν αναγκαία για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις στη διάρκεια των σκληρών lockdown.

    Το σχόλιο του «Mr Jumbo» για την κρατική ενίσχυση παρ’ ότι πέρασε στα… ψιλά, εντούτοις έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς έρχεται τη στιγμή που οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ζητάνε μετ’ επιτάσεως την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, ειδικά για τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης που έχει –όπως λένε- υποστεί συντριπτικό πλήγμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, με κάποιες εταιρείες να έχουν ξεμείνει από ρευστότητα.

    Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τους «χρησμούς» Βακάκη παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μάλλον θα εννοούσε ότι η παρατεταμένη κρατική ενίσχυση κινδυνεύει να αλλοιώσει τον υγιή ανταγωνισμό, δίνοντας περισσότερες «ανάσες» απ’ όσες πραγματικά χρειάζεται η οικονομία για να λειτουργήσει ομαλά και να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκάλεσε η Covid-19.

    Η «κουλτούρα των επιδομάτων» θεωρήθηκε υπεύθυνη για την αδυναμία των επιχειρήσεων εστίασης να βρουν προσωπικό, -τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες-. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολλοί που βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή σε άλλες κατηγορίες στήριξης ήταν επιφυλακτικοί να επιστρέψουν στη δουλειά τους καθώς θεωρούσαν πως η σχέση του ρίσκου και του φόρτου εργασίας με την οικονομική ανταμοιβή δεν το αξίζει.

    Στο θέμα αναφέρθηκε δημόσια και ο γνωστός σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, λέγοντας πως αρκετοί εργαζόμενοι έχουν επαναπαυθεί στην ενίσχυση ενώ πολλοί περίμεναν να δουν τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους της εστίασης. Η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου πάντως θεωρεί το δίχτυ προστασίας στους πληττόμενους κλάδους… «μονόδρομο» τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα και ο τουρισμός ανακτήσει τον βηματισμό του.

    Σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους του λιανεμπορίου, η κίνηση παρ’ ότι έχουν περάσει πλέον αρκετοί μήνες από την επανεκκίνηση του κλάδου παραμένει κατώτερη των προσδοκιών και σίγουρα δεν έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας δήλωσε πρόσφατα πως «οι απώλειες του τζίρου τους, σε εκτεταμένο μάλιστα χρονικό διάστημα με 3 εορταστικές περιόδους, δύσκολα μπορούν να ισοσκελιστούν».

    Διαβάστε επίσης

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Ο Γκάντι, ο Κέινς και… τα μυστήρια των ναύλων



    ΣΧΟΛΙΑ