• Business

    Λιανεμπόριο: Τα δεδομένα μετά το νέο lockdown και το «τελευταίο μίλι» των εκπτώσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μέσω ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών πωλήσεων καλούνται για μια ακόμη φορά οι εμπορικές επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές στην Αττική, μετά την απόφαση για νέο καθολικό lockdown μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στελέχη επιχειρήσεων που διαθέτουν τις ανάλογες υποδομές δηλώνουν πανέτοιμοι να ανταποκριθούν και πάλι στην πρόκληση, λέγοντας πως έχουν συνηθίσει στις ανατροπές και μπορούν πλέον να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες.

    «Έχουμε μάθει στα δύσκολα, έχουμε αποκτήσει εμπειρία…», αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προβληματίζονται από την αυστηροποίηση των μέτρων.

    Τουναντίον, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί πρέπει να διανύσουν το «τελευταίο… μίλι των χειμερινών εκπτώσεων» με ερμητικά κλειστά καταστήματα καθώς απαγορεύτηκε και το click away. Και αυτό γιατί η δυναμική που αναπτύσσεται παραδοσιακά κατά το τελευταίο 10ημερο των εκπτώσεων δεν πρόκειται να είναι η ίδια με κλειστά καταστήματα, παρ’ ότι οι προσφορές που σχεδιάζονται θα είναι εξίσου και ίσως πιο έντονες από το προηγούμενο διάστημα.

    Κάποιοι μάλιστα θεωρούν «καλή ιδέα» να εξετασθεί η μετάθεση του τελευταίου 10ήμερου των εκπτώσεων, για μετά την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων, τονίζοντας πως θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καθώς θα τόνωνε τη ζήτηση.

    Το μόνο που μετριάζει την απογοήτευση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι τα μέτρα στήριξης, τα οποία αν και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τον τζίρο που χάνεται βοηθούν να περιορισθεί σημαντικά η «χασούρα». Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου και τον μήνα Μάρτιο αλλά και η συνέχιση του μέτρου της αναστολής των εργαζομένων εκτιμάται πως δίνουν «βαθιές ανάσες» και αποτρέπουν τα χειρότερα.

    Επιπλέον, στις περίπου δυο εβδομάδες του Ιανουαρίου που επετράπη η λειτουργία των καταστημάτων, οι μεγαλύτερες κυρίως επιχειρήσεις κατάφεραν να διαθέσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό του αποθέματος που είχαν συσσωρεύσει από το παρελθόν, βάζοντας χρήματα στα ταμεία τους ύστερα από μεγάλο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσαν να μπαλώσουν «κάποιες τρύπες» και να πάρουν νέα ώθηση για να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης…

    Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που υπάρχει και εκφράζεται επισήμως από τους φορείς της αγοράς είναι πως μετά το τρίτο καθολικό lockdown στην Αττική θα χρειαστεί ένα «γενναίο» πακέτο μέτρων, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, προκειμένου να αποτραπεί ένα «κύμα λουκέτων».

    «Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

    Διαβάστε επίσης

    Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις – Χρειάζεται γιγάντιο πλάνο στήριξης

    Κορκίδης: Το καθολικό lockdown μηδενίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα στην Αττική

    Όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους που φέρνει το νέο lockdown



    ΣΧΟΛΙΑ