• Business

    Lamda: Στην τελική ευθεία για το ομόλογο -Ζημιές από τον κορονοϊό 8,1 εκατ. – Στα 4.000-8.500 ευρώ το τ.μ. οι τιμές των κατοικιών στο Ελληνικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Lamda Development: Πως θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Μείωση κατά 8,1 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία της (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) θα καταγράψει φέτος η Lamda εξαιτίας της κρίσης υγείας που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο των The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos από 13 Μαρτίου έως 17 Μαΐου, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στο πλαίσιο του 9th Greek Investment Forum in Νew York, που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Lamda Development προχωρά τις επόμενες ημέρες στην έκδοση του ομολόγου που έχει εξαγγείλει, ύψους μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το Ελληνικό. Όπως εκτιμάται η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

    Αναφορικά με την προαναφερόμενη μείωση στην κερδοφορία της σημειώνεται ότι έχει συνυπολογιστεί η απώλεια εσόδων από τα ενοίκια, ύψους 11,7 εκατ. ευρώ (μείωση 54,5% σε σχέση με τα έσοδα που ανέμενε η εταιρεία από τα εμπορικά της κέντρα για τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός). Επίσης, έχει συνυπολογιστεί ότι για το διάστημα που ήταν κλειστά τα εμπορικά κέντρα η απώλεια στα έσοδα από το τμήμα των ενοικίων που λαμβάνει βάση τζίρου, από τα πάρκινγκ και τη διαφήμιση είναι 1,9 εκατ. ευρώ (υπολογίζεται με βάση τα αντίστοιχα έσοδα του 2019).

    Η επίπτωση από τις απώλειες ανά μετοχή είναι 0,046 ευρώ (σε όρους Καθαρής Αξίας Ενεργητικού – Net Asset Value – NAV).

    Στις επόμενες κινήσεις της Lamda περιλαμβάνεται η εισφορά του The Mall Athens στη θυγατρική με τα εμπορικά κέντρα, Lamda Malls, εταιρεία η οποία σχεδιάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο εντός των επομένων δύο ετών (ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς). Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσο αφορά το πλήθος των Εμπορικών Κέντρων στην Ευρώπη με λιγότερο από 60 τμ ανά 1.000 άτομα. Αντίστοιχα σε 1.000 άτομα στην Ισπανία αντιστοιχούν 248 τμ εμπορικών κέντρων και στην Τουρκία η αναλογία είναι 147 τμ ανά 1.000 άτομα.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και την αύξηση της κατανάλωσης σε οργανωμένους χώρους εμπορίου, ενώ, παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακές αγορές αποτελούν απειλή για τα φυσικά καταστήματα, τα εμπορικά της κέντρα είναι καλά εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και αναψυχής δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών.

    Οι αποδόσεις των εμπορικών κέντρων της Lamda (6,8%) είναι υψηλότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (4,57%) όταν στη Λισαβώνα είναι 4,75%, στη Μαδρίτη επίσης 4,75% και στο Μιλάνο 5%. Η ανάπτυξη στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο λιανικής από το 2021 θα προέλθει από την αύξηση των ενοικίων τα οποία αναπροσαρμόζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών καταναλωτή συν ένα περιθώριο 1,5% με 2%, καθώς και από την επέκταση του Golden Hall με την οποία ενισχύθηκε η ψυχαγωγία κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην αύξηση των επισκεπτών του εμπορικού κέντρου.

    Μεγάλο τμήμα της παρουσίασης της Lamda στους επενδυτές είναι αφιερωμένο στο Ελληνικό

    Ενδιαφέρον έχουν οι ενδεικτικές τιμές πώλησης κατοικιών στο Ελληνικό οι οποίες αναφέρονται στην παρουσίαση και είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που είχε παρουσιάσει η εταιρεία περίπου πριν 1,5 χρόνο. Συγκεκριμένα η εκτίμηση της Lamda είναι ότι οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμές από 4.000 ευρώ έως 8.500 ευρώ ανά τ.μ. Ως παραδείγματα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, κατοικία στο 2 όροφο εντός της έκτασης στο Ελληνικό 170 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι δυνατόν να πουληθεί με 5.412 ευρώ ανά τ.μ. Μια άλλη στον πρώτο όροφο 169 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, 5.242 ευρώ ανά τ.μ., ενώ εντός της ανάπτυξης κοντά στο γκολφ της Γλυφάδας κατοικία 246 τ.μ. στον 3ο όροφο με 4 υπνοδωμάτια δύναται να πουληθεί 8.533 ευρώ ανά τ.μ. Όπως σημειώνεται ένα νεόκτιστο σπίτι στο Γκολφ της Γλυφάδας 150 τ.μ. στον 3οόροφο πουλήθηκε 4.900 ευρώ ανά τ.μ.

    Στο σύνολο του έργου στο Ελληνικό το 58% της εύλογης αξίας του θα προέλθει από τις οικιστικές αναπτύξεις, 8% από τα δύο εμπορικά κέντρα, 6% από τα ξενοδοχεία και 28% από τα υπόλοιπα. Αντίστοιχα η εύλογη αξία του έργου με βάση αυτά που θα κατασκευαστούν τα πρώτα πέντε χρόνια, θα προέλθει κατά 43% από τις οικιστικές αναπτύξεις, 35% από τα εμπορικά κέντρα και 10% από το συγκρότημα του καζίνο.

    Το έργο στο Ελληνικό, όπως σημειώνεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη και έχει σχεδιαστεί για να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση τοποθετεί το εν λόγω έργο ως «ναυαρχίδα» της νέας εποχής για την ελληνική οικονομία. Έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες και κατεδαφίσεις ορισμένων κτηρίων, ενώ η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι η υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την καταβολή της πρώτης δόσης του εφάπαξ τιμήματος (300 εκατ. ευρώ) θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου και αφού εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όσο αφορά τις προσφυγές κατά των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) πολεοδόμησης.

    Το σύνολο της επένδυσης για τη Lamda είναι 8 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1 δις. αφορά το εφάπαξ τίμημα προς το κράτος. Την πρώτη πενταετία η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 2 δις. ευρώ με το 1,5 δις. ευρώ να αφορά τις επενδύσεις στα κτήρια (μεταξύ άλλων ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο και πύργος με κατοικίες, άλλες κατοικίες πολυτελείς και τα δύο εμπορικά κέντρα) και τις υποδομές (μεταξύ άλλων το πάρκο και η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος). Τα 2 δις. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί και ειδικότερα: 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση κεφαλαίου που έχει ήδη γίνει, 850 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό ο οποίος έχει συμφωνηθεί με το ποσό να εκταμιεύεται ανάλογα με την πρόοδο του έργου, 150 εκατ. ευρώ από το νέο ομολογιακό και 400 εκατ. από τα έσοδα από το ίδιο το έργο (π.χ. από την πώληση κατοικιών).



    ΣΧΟΛΙΑ