• Business

    Lamda Development: Πώς θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    Lamda Development: Πως θα γίνει το Eλληνικό από «τσιμεντούπολη» μια πόλη πρότυπο για όλη την Ευρώπη

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Σε τροχιά υλοποίησης έχει ήδη μπει από την Lamda Development η ανάπλαση μίας περιοχής, η οποία προς το παρόν είναι αποκομμένη και δύσκολα προσβάσιμη από τον αστικό ιστό, με αρκετό τσιμέντο και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

    Πρόκειται για το Ελληνικό, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει ριζικά όψη και θα μεταμορφωθεί σε μία σύγχρονη έξυπνη και πράσινη πόλη που θα αποτελεί το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης σε όλη την Ευρώπη.

    Στην τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή παρουσίαση της πορείας για τα έργα στο Ελληνικό ο Πρόεδρος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανάσιου, και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Κατασκευών, Δημήτρης Ζωντανός αναφέρθηκαν στα ορόσημα για την υλοποίηση των έργων.

    Τόνισαν, επίσης, πως τα έργα θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου με ίδια χρηματοδότηση της εταιρίας χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε «ένα ευρώ από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και του κράτους» και με την ολοκλήρωση τους το Ελληνικό θα πάψει να είναι φάντασμα του παρελθόντος και θα διεκδικήσει δυναμικά το παρόν και το μέλλον.

    Το συνολικό ύψος της επένδυσης που θα περιλαμβάνει πάρκο, οικιστικά, ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρηματικό πάρκο, εγκαταστάσεις υγείας, σχολεία, χώρους πολιτισμού και εμπορικές αναπτύξεις, ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 85.000 θέσεις εργασίας. Τα projects του Ελληνικού θα συνδράμουν, επίσης, σημαντικά στην επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό αντιστρέφοντας έτσι το brain drain.

    Προσβάσιμη και πρωτοποριακή πόλη

    Στόχος είναι η περιοχή να καταστεί μία εύκολα προσβάσιμη πόλη μέσω των γειτονικών περιοχών (Άλιμος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα), ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή ακόμα και από τον Πειραιά, το Μαρούσι και το Περιστέρι μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Αυτό που θα κάνει το Ελληνικό διαφορετικό και πρωτοπόρο τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι το γεγονός ότι θα κυριαρχεί το πράσινο, που θα ανέρχεται στο 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτό συνηγορεί και η δημιουργία του Πάρκου συνολικής δύο εκατ. τ.μ., το οποίο και θα είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη.

    Επίσης, θα αναπτυχθεί και πλήθος κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που θα ανέρχονται στο 50% της έκτασης στους οικιστικούς χώρους. Μάλιστα, εκτός από τα έργα που θα αφορούν αποκλειστικά την περιοχή, θα υπάρχει πλήθος χώρων και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας που θα είναι προσβάσιμοι και ανοικτοί σε όλους.

    Η πορεία των έργων

    Η Α’ Φάση των έργων, η οποία θα εκκινήσει σύντομα και πιο συγκεκριμένα περί τις αρχές του 2022, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των αναπτύξεων με σημαντικά ορόσημα το 2022 και το 2023, ενώ εκτιμάται πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2025.

    Στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος επιφάνειας 11.000 τετραγωνικών μέτρων που θα φιλοξενεί τέσσερα σωματεία για τη φροντίδα ΑμεΑ και το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Α’ Τριμήνου του 2023. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα για ανάδειξη της παραλίας αλλά και της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

    Επιπρόσθετα, εντός του Φεβρουαρίου του 2022 εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η κατασκευή του Marina  Tower για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Archirodon, ΑΚΤΩΡ και η Ιntrakat-Bouygues). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ και αφορά έναν πύργο πολυτελών κατοικιών ύψους 200 μέτρων που θα διαθέτει 45 ορόφους.

    Ως προς τις υποδομές, η εταιρία επισημαίνει πως οι μελέτες είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 και στόχος είναι να έχουν ξεκινήσει τα έργα από το Φεβρουάριο του 2022 με τις δεσμευτικές προσφορές να τοποθετούνται στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Τα έργα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ αφορούν την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, τα οδικά δίκτυα, τις υποδομές, τις έξυπνες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, και τα έργα στην παράκτια ζώνη.

    Τα υπόλοιπα έργα

    Άλλα έργα που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2025 είναι η πολιτιστική διαδρομή μήκους 12 χιλιομέτρων καθώς και η πεζογέφυρα που θα συνδέει το παράκτιο μέτωπο με το Πάρκο.

    Το 2023 θα ξεκινήσουν τα έργα για τη Marina Galleria, που αφορά σε ανάπτυξη εμπορικών χώρων. Επίσης, θα κατασκευαστεί και ένα εμπορικό πάρκο (mall) έκτασης μεγαλύτερης των 70.000 τ.μ. με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 620 εκατομμύρια ευρώ. Δρομολογείται, δε, και η κατασκευή δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στη Μαρίνα του Αγ. Κοσμά και το παράκτιο μέτωπο. Την ίδια χρονιά θα ξεκινήσουν και τα έργα για την ανάπτυξη του Πύργου μικτής χρήσης επί της Λ.Βουλιαγμένης.

    Ένα ακόμα έργο είναι ο πεζόδρομος μήκους 2,5 χλμ και πλάτους 56 μέτρων που θα συνδέει τη Λ. Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο. Για τον εν λόγω πεζόδρομο υπάρχει μάλιστα το σχέδιο να επεκταθεί μέσω της σύνδεσης με άλλους πεζοδρόμους σε όμορους δήμους και να επιτευχθεί η διασύνδεση του Υμηττού με τη θάλασσα.

    Δρομολογείται ακόμα και η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου έκτασης 250.000 τ.μ. το οποίο θα διαθέτει χώρους για ένα πλήθος αθλημάτων, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Marina Tower: Ποιοι είναι οι 5 που κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή

    Lamda Development: Οι αναρτήσεις του Οδυσσέα Αθανασίου για τις εργασίες στο Ελληνικό – Τι ακολουθεί

    ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως από την ΕΕΕΠ για το καζίνο στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ