• Business

    Κλείνει η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell για τις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής

    ενεργειακή κρίση - ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ


    Μια ανάσα φαίνεται να απέχει το κλείσιμο συμφωνίας μεταξύ των ΔΕΠΑ και Shell για τις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής, αφού εκτός απροόπτου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το deal θα κλείσει σήμερα.

    Οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο μετόχων που ελέγχουν την ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα τις απαιτούμενες συμβάσεις ώστε να επέλθει συμφωνία για την πώληση των μεριδίων της πολυεθνικής (49% και μάνατζμεντ) στη δημόσια επιχείρηση, η οποία κατέχει το 51%.

    Οι συμβάσεις αγοραπωλησίας στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθούν από τη διοίκηση της Shell, ώστε μέχρι το τέλος του Ιουνίου να είναι έτοιμες να υπογραφούν. Το συνολικό τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ΕΠΑ και την ΕΔΑ κυμαίνεται γύρω στα 140 με 150 εκατ. ευρώ.

    Οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την έγκριση των εποπτικών αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, με δεδομένη τη συμφωνία των δανειστών και της κυβέρνησης για την απόκτηση του 100% των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ οι συναλλαγές δε θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα εμπόδια.

    Πληροφορίες, θέλουν επίσης, τους εξειδικευμένους συμβούλους της ΔΕΠΑ να έχουν κάνει ασκήσεις αντι-τραστ πριν τη σύνταξη των σχετικών συμβάσεων, ώστε αυτές να εγκριθούν από την Κομισιόν.

    Για το λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέρασε στο πολυνομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δεσπόζων προμηθευτής φυσικού αερίου, εφόσον ελέγχει άνω του 40% των διακινούμενων ποσοτήτων, θα προβαίνει μέχρι και το 2020 σε δημοπρασίες αερίου.

    Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης οι υποδομές θα αποσχιστούν από τη ΔΕΠΑ και θα μεταφερθούν σε άλλη εταιρία. Σε αυτήν το δημόσιο θα κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό. Στη ΔΕΠΑ θα μείνουν οι δραστηριότητες της εμπορίας και των διεθνών συμβάσεων προμήθειας με το δημόσιο να κρατά χαμηλό ποσοστό μετοχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευ. Μυτιληναίος: «Αυτονόητο» το ενδιαφέρον μας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθάκης: Συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση της ΔΕΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το σχέδιο Σταθάκη για διάσπαση και αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-Τι γίνεται με ΔΕΗ και ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ