• Business

    Κύπρος Τσέντας: Η ιστορία του κύπριου επιχειρηματία που φλερτάρει με την ΑΚΤΩΡ


    Ένας νέος παίκτης φαίνεται πως διεκδικεί να εισέλθει στην ελληνική κατασκευαστική αρένα, καθώς έχει διαρκείς επαφές με μετόχους των ελληνικών Ομίλων, ενώ το τελευταίο διάστημα πρωταγωνιστεί στο κυοφορούμενο deal της πώλησης της ΑΚΤΩΡ.

    Πρόκειται για τον Κύπριο επιχειρηματία Κύπρο Τσέντα, ο οποίος είναι επικεφαλής της Wade Adams, που πρωταγωνιστεί στα έργα υποδομών στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε στο ελληνικό κατασκευαστικό γίγνεσθαι, καθώς είχε «κατέβει» μαζί με το νυν συνεταίρο του, Δημήτρη Κούτρα, στον διαγωνισμό για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό στις αρχές του 2022.

    Μπορεί τα έργα να τα ανέλαβε εν τέλει ο Όμιλος ΑΒΑΞ, αλλά ο Κύπρος Τσέντας είδε τότε την ευκαιρία να εξαγοράσει ένα σημαντικό ποσοστό στην Intrakat και τις επαφές, όπως είχε γράψει το mononews, τις έκανε ο Δημήτρης Κούτρας που τότε εκτελούσε χρέη Προέδρου της εισηγμένης.

    Η συμφωνία δεν προχώρησε, αλλά οι δύο άνδρες συνέχισαν να αναζητούν ελληνική εταιρεία που να έχει πτυχίο έκτης ή έβδομης τάξης, καθώς επιδιώκουν τη διεκδίκηση των έργων υποδομών που δημοπρατούνται αυτή την περίοδο. Ο Δημήτρης Κούτρας είχε μιλήσει τότε στο mononews και είχε αποκαλύψει το πλάνο για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού στη Δομική Κρήτης, ενώ είχε αναφερθεί και στην κατανομή του μετοχικού κεφάλαιου της. Και αυτή η συμφωνία φαίνεται να έχει «κολλήσει», αλλά πλέον το δίδυμο Τσέντα-Κούτρα φέρεται να συνομιλεί με τον Όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος δε διαψεύδει τις επαφές για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, αλλά το χρονοδιάγραμμα και το τελικό τίμημα.

    Ο κύπριος επιχειρηματίας είναι, επίσης, λάτρης της θάλασσας, καθώς είναι ιδιοκτήτης του γιοτ «Ouranos» της Admiral Yachts. Πρόκειται για ένα πολυτελές γιοτ μήκους 50 μέτρων και εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 επισκέπτες σε έξι καμπίνες, ενώ διαθέτει προσωπικό 12 ατόμων.

    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook
    Ouranos Admiral Yachts
    Το γιοτ 50 μέτρων Ouranos της Admiral Yachts -Πηγή: Facebook

    Το ξεκίνημα στην Αφρική

    Ο Κύπρος Τσέντας δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς έχει αναλάβει σημαντικά έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αμπού Ντάμπι και το Μπαχρείν.

    Όπως έχει ήδη γράψει τo mononews πρόκειται για ένα άτομο χαμηλών τόνων, το οποίο είναι συνάμα εργατικό και συνεπές. Έχει διακριθεί, επίσης, και στον αθλητικό στίβο, καθώς έχει υπάρξει καλαθοσφαιριστής στην ΠΑΕΚ Κυρήνειας, ενώ έχει ασχοληθεί και με το ποδόσφαιρο.

    Όσον αφορά τη σταδιοδρομία του στις κατασκευές αυτή ξεκίνησε το 1975 όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στο Ομάν για λογαριασμό της J&P. Την επόμενη δεκαετία η Wade Adams τον προσέλαβε και ο κύπριος επιχειρηματίας ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή στη Ζάμπια. Μέσα σε μία δεκαετία ο επιχειρηματίας είχε καταφέρει να αναρριχηθεί στη θέση του Προέδρου της εταιρείας στην Αφρική και ήταν αρμόδιος για την επέκταση των επιχειρήσεων της Wade Adams σε τουλάχιστον 10 αφρικανικές χώρες.

    Το reset στη Μέση Ανατολή, η αναρρίχηση Wade Adams Middle East και η δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Βρετανία

    Το motto του είναι «Μαζί μου δε θα επιβιώσουν άνθρωποι, οι οποίοι κοιτάζουν απλώς πώς να βολευτούν» και το εφάρμοσε όταν το 1995 εγκατέλειψε τη θέση του στη Νότιο Αφρική για να βρεθεί στη Μέση Ανατολή ώστε να αναλάβει τα ηνία μίας μικρής εργοληπτικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Η εταιρεία αυτή μετονομάστηκε στην πορεία σε Wade Adams Middle East και ο Κύπρος Τσέντας είχε περάσει από κάθε θέση για να αναλάβει ως Πρόεδρος. Μαζί με την ανέλιξή του από απλώς εργαζόμενος στα ανώτερα κλιμάκια της εταρείας, η Wade Adams Middle East εξελίχθηκε στην πιο επιτυχημένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εργολήπτες του Περσικού Κόλπου.

    Ο όμιλος Wade Adams Middle East αποτελείται πλέον από εννέα εταιρείες και οι επτά εξ αυτών με έδρα το Ντουμπάι αναλαμβάνουν μεγάλα έργα υποδομών και εμπορεύονται πετρέλαιο. Επιπλέον δύο εταιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη είναι η Wade Adams Contracting (Cyprus) LTD με έδρα την Κύπρο, και η δεύτερη είναι η Wade Adams Hellas SMSA που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

    Εκτός από τη Wade Adams Middle East, ο Κύπρος Τσέντας έχει αναπτύξει και δραστηριότητα στο real estate από το 1998 στη Βρετανία μέσω της Kythira Investments. Επίσης, έχει δημιουργήσει στην Κύπρο από το 2003 την κατασκευαστική εταιρεία Cythera Developments.

    Διαβάστε επίσης

    Ελλάκτωρ: Κλείνει η συμφωνία για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στο δίδυμο Κούτρα-Τσέντα

    Δημήτρης Κούτρας στο mononews: Η αρχιτεκτονική του deal με τη Δομική Κρήτης και ο στόχος για την Αττική Οδό

    Ελλάκτωρ για ΑΚΤΩΡ: Δεν έχει κλείσει η συμφωνία πώλησης – Εξετάζουμε τις επιλογές μας



    ΣΧΟΛΙΑ