• Business

    Δημήτρης Κούτρας στο mononews: Η αρχιτεκτονική του deal με τη Δομική Κρήτης και ο στόχος για την Αττική Οδό

    Δημήτρης Κούτρας


    Η συμμετοχή στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι το…παράπλευρο ‘’στοίχημα’’ του Δημήτρη Κούτρα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο mononews. Ο νέος στόχος αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά από τη δρομολογούμενη εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην επί 23 χρόνια εισηγμένη στο χρηματιστήριο, Δομική Κρήτης.

    Το deal θεωρείται επί της ουσίας ‘’κλειδωμένο’’ και η επισημοποίησή του αναμένεται να γίνει έως τα τέλη του μήνα. Με τον 78χρονο Δημήτρη Κούτρα να έχει συμπαραστάτη και συμμέτοχο τον κυπριακό εργοληπτικό όμιλο Wade Adams, συμφερόντων του επιχειρηματία της μεγαλονήσου Κύπρου Τσέντα.

    Έχοντας μια μακρά θητεία στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα, ώς στέλεχος του ομίλου της Ελλάκτωρ, αλλά και της Intrakat την τελευταία τριετία, ο Δημήτρης Κούτρας αναφέρει στο mononews ότι ο επικείμενος έλεγχος της Δομικής Κρήτης, ανοίγει και το κεφάλαιο Αττική Οδός.

    Όπως λέει’’ μέσω της συμμετοχής μας στην εταιρεία θα διεκδικήσουμε μερίδιο, από ένα πλήθος κατασκευαστικών έργων. Με έμφαση στα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις ,τα οδικά και περιβαλλοντικά έργα, καθώς επίσης και έργα ΑΠΕ. Ιδιαίτερα ελκυστική μας φαίνεται η παραχώρηση της Αττικής Οδού για την οποία, ωστόσο, θα πρέπει να συνεργαστούμε με ένα από τα μέχρι στιγμής οκτώ ενδιαφερόμενα σχήματα’’.

    Μάλιστα, ο Δημήτρης Κούτρας τονίζει ότι του έχει ήδη γίνει κρούση από αμιγώς ξένα σχήματα που διεκδικούν το συγκεκριμένο διαγωνισμό παραχώρησης. ‘’Φωτογραφίζοντας’’ με τον τρόπο αυτό, το δυνητικό ενδιαφέρον για να πλαισιώσει η Δομική Κρήτης, έναν από τους τέσσερις ξένους ‘’μνηστήρες’’. Δηλαδή τους Ισπανούς της ABERTIS INFRAESTRUCTURAS, τους Ιταλούς της INC SpA (μέλος του Ομίλου FININC), τη γαλλο-ολανδική συμμαχία EGIS-VAUBAN-DIF και το πορτογαλικό μπλοκ Brisa- Rubicone BidCo.

    Δημήτρης Κούτρας

    Τα βήματα για τη συμφωνία πλειοψηφικού ελέγχου

    Δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων αναφορικά με τη Δομική Κρήτης, ο Δημήτρης Κούτρας επισημαίνει πώς η αρχιτεκτονική της συμφωνίας έχει ώς βάση την εκχώρηση σημαντικού ποσοστού από αυτό που τώρα κατέχει ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Γιώργος Συνασάσης. Στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκεται συνολικά περί το 70% της εταιρείας. Το ποσοστό αυτό έχει συμφωνηθεί να ‘’σπάσει’’ στα τρία.

    Ο ηλικίας 71 ετών κρητικός επιχειρηματίας Γιώργος Συνατσάκης θα διατηρήσει μειοψηφική πλέον συμμετοχή, ελαφρά κάτω του 20%. Το πλειοψηφικό ‘’πακέτο’’ του 50% plus στη Δομική Κρήτης θα περάσει στον έλεγχο του σχήματος του Δημήτρη Κούτρα και της Wade Adams, επικεφαλής της οποίας είναι ο Κύπρος Τσέντας. Περί το 20% θα κατέχει ο πρώτος εταίρος και γύρω στο 30% ο δεύτερος.

    Γεώργιος Συνατσάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Δομικής Κρήτης Α.Ε.

    Μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα της μεταβίβασης των μετοχών, θα ακολουθήσει από την πλευρά των νέων μετόχων η υποβολή της δημόσιας πρότασης προς τις μειοψηφίες. Έχοντας όμως ώς δεδηλωμένη πρόθεση να παραμείνει η Δομική Κρήτης στο χρηματιστήριο. Θα υπάρχει άλλωστε το ‘’μαξιλάρι ασφαλείας’’ γι’ αυτό αφού ο Συνατσάκης δεν προτίθεται να παραχωρήσει τις μετοχές που θα του απομείνουν. Και έτσι δεν θα υπερκεραστεί το όριο συγκέντρωσης του 90% που απαιτείται για την έξοδο μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο.

    Η αποτίμηση του deal των 18,5 εκατ. ευρώ

    Σήμερα η Δομική Κρήτης έχει κεφαλαιοποίηση 13 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να έχει ενισχυθεί 39% στο τελευταίο τρίμηνο. Αν το deal γίνει στα τρέχοντα χρηματιστηριακά επίπεδα τιμών, τότε η συνολική αξία (enterprise value ) διαμορφώνεται στα 18,5 εκατ. ευρώ. Καθότι προστίθεται και ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας που είναι περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.

    Στην περίπτωση αυτή το τίμημα αντιστοιχεί σε 10,9 φορές τα περσινά λειτουργικά κέρδη (ebitda) που ήταν 1,7 εκατ. ευρώ. Στο εφετινό πρώτο εξάμηνο τα μεγέθη της Δομικής Κρήτης ενισχύθηκαν με τα κέρδη ebitda να αγγίζουν τα 1,3 εκατ. ευρώ. Εάν στη χρήση του 2022 αυτά κινηθούν στα 2 εκατ. ευρώ, τότε και η αντιστοίχισή τους με τη συνολική αξία του τιμήματος εξαγοράς θα υποχωρήσει στις 9,2 φορές. Ή και στις 7,4 αν τα εφετινά λειτουργικά κέρδη, πρίν από τόκους, φόρους και αποσβέσεις ανέβουν στα 2,5 εκατ. ευρώ.

    Μεγέθη που δεν παραπέμπουν σε ένα θεωρητικά ακριβό deal, ενώ από την άλλη πλευρά ανοίγουν τη ‘’βεντάλια’’ για μελλοντικές υπεραξίες, σε νέους και παλαιούς μετόχους. Από τη στιγμή βεβαίως που θα υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο, για την κερδοφόρο εταιρεία, που διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης, και πέραν των κατασκευών, όπου έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 33,4 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ και στον τομέα των ακίνητων.

    Τι λεφτά θα δώσουν οι νέοι μέτοχοι

    Κρίνοντας πάντα με βάσει τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες η απόκτηση του 50% των μετοχών της Δομικής Κρήτης μεταφράζεται σε καταβολή 6,5 εκατ. ευρώ από τους νέους μετόχους, αναλογικά με το μερίδιο συμμετοχής. Δηλαδή 2,6 εκατ. ευρώ η πλευρά Κούτρα και 3,9 εκατ. ευρώ η κυπριακή. Σε οτιδήποτε παραπάνω κλείσει η συμφωνία, θα γίνει η αντίστοιχη αναπροσαρμογή. Ενώ οι μειοψηφικές συμμετοχές (το 30%) αποτιμώνται τώρα στα 3,9 εκατ. ευρώ.

    Το χρηματικό προϊόν της εξαγοράς θα το καρπωθεί φυσικά ο βασικός μέτοχος Γιώργος Συνατσάκης. Ο οποίος πρό επταετίας είχε απορροφήσει το περίπου 10% που κατείχε στην εταιρεία ο πολυσυζητημένος επιχειρηματίας ( και έμπορος όπλων) Χρήστος Χούμπαυλης. Η εν λόγω μεταβίβαση έγινε εξωχρηματιστηριακά στις 5 Οκτωβρίου του 2015, με τις μετοχές να περνάνε στην ελεγχόμενη από το Γιώργο Συνατσάκη, εταιρεία ‘’ΔΙΑ Α.Ε’’. Την ημέρα εκείνη η μετοχή ήταν στα 0,318 ευρώ, ενώ τώρα και μετά από το ράλι ανόδου βρίσκεται στα 0,82 ευρώ.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, στο χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κούτρα υπάρχει μέχρι τώρα το 8,13% των μετοχών της Intrakat, τρέχουσας αγοραίας αξίας 9,7 εκατ. ευρώ.

    Η συνεργασία με τον κύπριο επιχειρηματία

    Ο ίδιος λέει για το ‘’κτίσιμο’’ της συνεργασίας με την Wade Adams και τον κύπριο επιχειρηματία. ‘’Πρώτη φορά γνωρίστηκα με τον Κύπρο Τσέντα, όταν υποβάλαμε την προσφορά για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό’’. Αυτό συνέβη τον περσινό Δεκέμβριο, όταν και ο Δημήτρης Κούτρας ήταν Αντιπρόεδρος της Intrakat, η οποία υπέβαλε προσφορά μαζί με τη Wade Adams για τα έργα αξίας 300 εκατ. Ευρώ.

    Προσθέτει, δε, ότι υπήρξε στενό «μαρκάρισμα» από την κυπριακή πλευρά, καθώς ο Κύπρος Τσέντας θέλει να δραστηριοποιηθεί στα μεγάλα έργα στη χώρα μας. Επιπλέον, τον χαρακτηρίζει ως έναν σοβαρό επαγγελματία και επισημαίνει πως η Wade Adams αποτελεί έναν κατάλληλο εταίρο για τη συμμετοχή σε projects μείζονος σημασίας.

    Κύπρος Τσέντας, Wade Adams

    Ποια είναι η Wade Adams

    Ο όμιλος Wade Adams Middle East αποτελείται από εννέα εταιρείες. Οι επτά εξ αυτών έχουν την έδρα τους στο Ντουμπάι και δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στα μεγάλα έργα υποδομών και την εμπορία πετρελαίου.
    Επίσης, η Wade Adams Middle East έχει δύο ακόμα παρακλάδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρώτο βρίσκεται στην Κύπρο με την επωνυμία Wade Adams Contracting (Cyprus) LTD, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη χώρα μας και φέρει την επωνυμία Wade Adams Hellas SMSA.

    Επιπλέον, πέραν της Wade Adams Middle East, ο Κύπρος Τσέντας δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βρετανία όπου μέσω Kythira Investments ασχολείται από το 1988 με την ανάπτυξη γης. Στην Κύπρο ο επιχειρηματίας έχει δημιουργήσει από το 2003 την κατασκευαστική εταιρεία Cythera Developments.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιος είναι ο Κύπριος με το γιοτ των 50 μέτρων που θέλει να κτίσει το Ελληνικό

    ΤΑΙΠΕΔ: Άνοιξε το Virtual Data Room για την Αττική Οδό – Πώς θα κινηθούν οι μεγάλοι Όμιλοι

    Δημήτρης Πολίτης: Χαμηλώνει ο πήχης για το εφάπαξ τίμημα της Αττικής Οδού, το 2023 η υπογραφή για την Εγνατία



    ΣΧΟΛΙΑ