• Business

    Και ο Μαρτίνος πούλησε πλοίο

    Νικόλας Μαρτίνος, εφοπλιστής Thenamaris


    Στην πώληση του δεξαμενόπλοιου Searambler έναντι του ποσού των 11,25 εκατ. δολαρίων προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρία Thenamaris, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας του Ντίνου Μαρτίνου.  Πρόκειται για την πρώτη πώληση πλοίου που πραγματοποιεί η εταιρία την τελευταία πενταετία, από το 2011 που είχε πουλήσει το Seapride Ι. Τα τελευταία χρόνια τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει ο μικρότερος γιος της οικογένειας, Νικόλας Μαρτίνος, ο οποίος με τη ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου έχει προχωρήσει σε αρκετές συμφωνίες για αγορές πλοίων, εστιάζοντας στην αγορά μεταφοράς αερίου.

    Martinos nikolas
    Νικόλας Μαρτίνος, Thenamaris

    Το Searambler, κατασκευής 2001 και χωρητικότητας 39.600 dwt, πουλήθηκε σε πλοιοκτήτη της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το τίμημα των 11,25 εκατ. δολαρίων κρίνεται ικανοποιητικό καθώς διαμορφώνεται στα τρέχοντα επίπεδα της ναυτιλιακής αγοράς. Πρόκειται γιο το δεύτερο παλαιότερο πλοίο του στόλου της Thenamaris, μετά το Seafaith II, τύπου aframax που κατασκευάστηκε το 2000.

    Η Thenamaris το 2015 αύξησε το στόλο της με την απόκτηση δύο πλοίων τύπου capesize, ενός VLCC και δύο πλοίων τύπου panamax. Σύμφωνα με το VesselsValue.com, ο στόλος της εταιρίας έχει αξία άνω των 2 δισ. δολαρίων, ενώ τα νέα πλοία της αξίζουν 907 εκατ. δολάρια επιπλέον. Παράλληλα, βρίσκονται υπό κατασκευή έντεκα νέα πλοία της εταιρίας, συνολικής χωρητικότητας άνω του ενός εκατ. dwt, στα οποία περιλαμβάνονται δύο VLCCs (Very Large Crude Carriers), τρία δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax, τέσσερα τύπου aframax για μεταφορά προϊόντων και δύο aframax για μεταφορά αργού.

    Ο Γιάννης Μαρτίνος με τη σύζυγο του Μάγια Ζαφειροπούλου
    Ο Γιάννης Μαρτίνος με τη σύζυγο του Μάγια Ζαφειροπούλου

    Η ισχυρή εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου

    Πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες, με τρεις διαφορετικές εταιρίες που διαχειρίζονται πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω των 16 εκατ. τόνων.

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Αθηνά Μαρτίνου ίδρυσε τη ναυτιλιακή Thenamaris, στην οποία σταδιακά άρχισαν να δραστηριοποιούνται τα τρία της αγόρια, Θανάσης, Ανδρέας και Ντίνος. Ωστόσο, στην πορεία τα αδέλφια αποφάσισαν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους αλλά με κοινό άξονα τη ναυτιλία. Το 1991 ο Θανάσης Μαρτίνος  αποχωρεί από την εταιρεία για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean (East Med).  Λίγα χρόνια αργότερα ακολουθεί ο Ανδρέας Μαρτίνος που δημιουργεί την εταιρεία Minerva Marine, ενώ στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης παραμένει ο μικρότερος αδελφός, Ντίνος Μαρτίνος.

    Θανάσης Μαρτίνος, ιδιοκτήτης της
    Θανάσης Μαρτίνος, ιδιοκτήτης της Eastern Mediterranean

    Και τα τρία αδέλφια έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην αγορά πλοίων, έχοντας προχωρήσει σε αρκετές επιτυχημένες κινήσεις στη αγορά μεταχειρισμένων. Τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, έχοντας δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο στο χώρο της ναυτιλίας.

    andreas martinos junior
    Ο Ανδρέας Μαρτίνος junior με τη σύζυγο του Μαρίνα Λιβανού

    Την οικογενειακή παράδοση ακολουθεί και η τρίτη γενιά της οικογένειας Μαρτίνου. Δυναμικό παρών στο χώρο της ναυτιλίας δίνουν τα δύο αγόρια του Ντίνου Μαρτίνου. Ο Νικόλας ανέλαβε τα ηνία της Thenamaris, ενώ ο αδελφός του Γιάννης προτίμησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ιδρύοντας την Signal Marine, η οποία συνεργάζεται με τη Thenamaris. Επίσης, ο Ανδρέας Μαρτίνος junior, γιος του Ανδρέα Μαρτίνου εργάζεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή, Minerva Marine.



    ΣΧΟΛΙΑ