• Business

    «Καρέλια»: Το «βουνό» των ταμειακών διαθεσίμων και ποιοι θα πάρουν τα «χρυσά» μερίσματα των 25,9 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Σταθερή γραμμή στο παρεχόμενο μέρισμα διατηρεί η καπνοβιομηχανία «Καρέλια». Αν και τα περσινά της καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 18,9% ( υποχωρώντας από τα 67,404 στα 54,656 εκατ. ευρώ) εν τούτοις η χρηματική διανομή προς τους μετόχους θα παραμείνει ή ίδια.

    Δηλαδή στα 9,4 ευρώ ανα μετοχή, που αντιστοιχούν σε συνολική παροχή 25,944 εκατ. ευρώ πρo φόρου. Σχεδόν ισοδύναμη με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία που έχουν εταιρείες όπως η Ιντραλότ και η ΜIG

    Αναμφίβολα, η διαχρονικά κερδοφόρα Καλαματιανή  καπνοβιομηχανία  εταιρεία, έχει την «πολυτέλεια» να μην αλλάξει την μερισματική πολιτική της. Διότι πέραν όλων των άλλων έχει φροντίσει να κάθεται πάνω σε ένα «βουνό» μετρητά, χωρίς να έχει ούτε ένα ευρώ τραπεζικά δάνεια. Μάλιστα πέρσι τα ταμειακά διαθέσιμα της «Καρέλια» μαζί με το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο έφτασαν στα 466,9 εκατ. ευρώ. Αυξημένα κατά 23,9 εκατ. ευρώ.

    Το «πράσινο φως» για το μέρισμα αναμένεται να δοθεί από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 30 Ιουνίου. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 306 ευρώ, η μερισματική απόδοση αντιστοιχεί στο 3,07% προ της φορολόγησης που έχει συντελεστεί 5%.

    Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η (υπερσυγκεντρωμένη) μετοχή της «Καρέλια» καταγράφει άνοδο 10,1% με την κεφαλαιοποίησή της να έχει αναρριχηθεί στα 844,56 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι η άνοδος αυτή έχει συντελεστεί με μεγάλη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 25.629 ευρώ, έναντι των 11.923 ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2020. Με άλλα λόγια ο συναλλακτικός τζίρος στο «χαρτί» αυξήθηκε κατά…115%, γεγονός ασυνήθιστο για την εταιρεία, η οποία λόγω της περιορισμένης ελεύθερης διασποράς, δεν «βλέπει» πολλές μετοχές να αλλάζουν χέρια.

    Η κινητικότητα στην «Καρέλια» ήταν έντονη και στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, όπου η αξία των συναλλαγών (για τις 570 μετοχές) έφτασε στα 170.574 ευρώ. Και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από την αρχή του έτους…

    Στους 2 πόλους των βασικών μετόχων η μερίδα του λέοντος

    Η μερίδα του λέοντος της «χρυσής» μερισματικής παροχής θα πάει στους 2 πόλους των βασικών μετοχών, που αν και ανήκουν στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο των Καρέλια, βρίσκονται εδώ και επτά χρόνια σε αυξομειούμενους τόνους σύγκρουσης. Με φόντο τις γενικές συνελεύσεις της εταιρείες. Τουλάχιστον πέρσι, οι αντιθέσεις έδειξαν να αποκλιμακώνονται και μένει να αποδειχθεί αν κι εφέτος θα υπάρξει η ίδια νηνεμία.

    Οι αδελφοί Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας, οι οποίοι και «τρέχουν» την καπνοβιομηχανία- από τις θέσεις του CEO και του Αντιπροέδρου αντίστοιχα- έχουν κληρονομήσει από τον πατέρα τους ( Γεώργιο Α. Καρέλια) το 42,542% των μετοχών. Έτσι, στον μέν πρώτο, που κατέχει το 21,597% ,το μερίδιο που θα λάβει από το προς διανομή μέρισμα είναι 5,6 εκατ. ευρώ. Άλλα 5,4 εκατ. ευρώ είναι το μερίδιο του αδελφού του.

    Η μητέρα τους, Βικτωρία Καρέλια, είναι Πρόεδρος της εταιρείας ,αλλά και Πρόεδρος του ομώνυμου κοινωφελούς ιδρύματος, που κατέχει το 7,15% της καπνοβιομηχανίας. Και με βάση του ποσοστό του το ίδρυμα θα λάβει 1,85 εκατ. ευρώ, πρό φόρου πάντα.

    Από την αντίπερα όχθη η Ιωάννα Καρέλια και η Ασημίνα Σπυροπούλου ( μοναχοκόρη και σύζυγος αντίστοιχα του εκλιπόντα Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια – πρώτου ξαδέλφου του αείμνηστου Γεωργίου Α. Καρέλια) έχουν κληρονομήσει το 45,351% της εταιρείας. Αν και δεν μετέχουν στη Διοίκηση, η μέν πρώτη θα λάβει εφέτος ακαθάριστο μέρισμα περίπου 8,3 εκατ. ευρώ ( καθότι έχει το 31,964% των μετοχών) ενώ στη μητέρα της, που κατέχει το 13,387%, το αναλογούν μέρισμα είναι περί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

    Στους υπολοίπους μετόχους της «Καρέλια» που κατέχουν αθροιστικά  το 4,957% αντιστοιχεί μέρισμα 1,3 εκατ. ευρώ περίπου, πρό φόρου.

    Η ισχυρή ταμειακή «δύναμη πυρός»

    Σε ότι αφορά την κεφαλαιακή «δύναμη πυρός» σε ρευστά διαθέσιμα η καπνοβιομηχανία έχει μετρητά συνολικού ύψους 388,833 εκατ. ευρώ. Στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δεσμευμένες καταθέσεις 45,5 εκατ. ευρώ, έναντι τραπεζικών εγγυητικών επιστολών, που έχουν δοθεί στο Βουλγαρικό Δημόσιο. Από το σύνολο των καταθέσεων της «Καρέλια» στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο το 13,6% ( 52,897 εκατ. ευρώ).

    Η εταιρεία έχει ακόμη 29,378 εκατ. ευρώ σε Αμοιβαία Κεφάλαια εξωτερικού και Money Market προϊόντα, που είναι υπο διαχείριση από την Deutsche Bank. Άλλα 48,687 εκατ. ευρώ είναι η εύλογη αξία των κατεχόμενων εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων.

    Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η καπνοβιομηχανία ρευστοποίησε θέσεις σε Αμοιβαία και ομόλογα, αξίας 114,74 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχώρησε σε νέες τοποθετήσεις ύψους 32,07 εκατ. ευρώ.

    Οι περσινές πωλήσεις της «Καρέλια» ανήλθαν στα 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 81% αφορούσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον Φ.Π.Α στα καπνικά προϊόντα. Ο καθαρός κύκλος εργασιών ανήλθε στα 211 εκατ. ευρώ ( -2,2% περίπου) εκ των οποίων το 76,2% αφορούσε τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

    Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 541,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, εκ των οποίων τα 396, 9 εκατ. ευρώ είναι συσσωρευμένα κέρδη από όλες τις παρελθούσες χρήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι λεφτά παίρνουν ο Ανδρέας Καρέλιας, ο αδελφός του Στάθης και η μητέρα τους Βικτωρία, από την ιστορική καπνοβιομηχανία της Καλαμάτας

    Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα μέτοχος στην ελληνική αγορά με χαρτοφυλάκιο αξίας € 227,6 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ