• Business

    Καρέλια: Τα τρία ιστορικά ρεκόρ, ο ταμειακός θησαυρός των 642,6 εκατ. ευρώ και ποιοι θα μοιραστούν τα «χρυσά» μερίσματα

    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Όλα πρίμα για την αδάνειστη καπνοβιομηχανία Καρέλια, που προσθέτει στο ενεργητικό της, τρία ιστορικά ρεκόρ.

    Το πρώτο αφορά τα χρηματικά της αποθέματα υπό μορφή ταμειακών διαθεσίμων και επενδυτικών προϊόντων, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 642,657 εκατ. ευρώ. Αυξημένο κατά 105,6 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της περσινής χρονιάς και κατά 238,7 εκατ. ευρώ στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας.

    Πλέον, η Καρέλια, διαθέτει το μεγαλύτερο «καθαρό ταμείο» ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Αφήνοντας πίσω, με μια διαφορά περίπου 40 εκατ. ευρώ τη Jumbo του Απόστολου Βακάκη, της οποίας τα ρευστά διαθέσιμα υπερτερούν κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι των δανειακών υποχρεώσεων.

    Το δεύτερο ιστορικό ρεκόρ για την καπνοβιομηχανία που ιδρύθηκε πριν από 135 χρόνια στην Καλαμάτα, ανάγεται στα προς διανομή παχυλά μερίσματα. Καθώς η επικείμενη γενική συνέλευση της 9ης Ιουνίου καλείται να εγκρίνει την απόφαση διάθεσης 32,568 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 11,80 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου. Μεγέθη αυξημένα κατά περίπου 7,3% σε σχέση με την περσινή χρηματική διανομή των 30,36 εκατ. ευρώ (11 ευρώ ανά μετοχή).

    Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η καθαρή κερδοφορία της περσινής χρήσης (85,362 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 2,6% χαμηλότερη από εκείνη του 2021.

    Η τριπλέτα των ιστορικών ρεκόρ συμπληρώνεται με την χρηματιστηριακή αποτίμηση της Καρέλια, που έχει συμπληρώσει 47 χρόνια παρουσίας στον «ναό» του χρήματος. Η τιμή της (υπερσυγκεντρωμένης)  μετοχής βρίσκεται στα 388 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 16,55% από την αρχή του έτους, με την αγοραία αξία της εισηγμένης να είναι πιά στα 932,88 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 1,45 φορές τα χρηματικά της αποθέματα, περίπου τόσο και σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, αλλά και 10,9 φορές τα περσινά καθαρά κέρδη της.

    Το 75,5% των πωλήσεων της Καρέλια στη χρήση του 2022 ήρθε από το εξωτερικό, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο και την Αφρική να ακολουθεί.  Αν και η μικτή κερδοφορία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, εν τούτοις οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, κόστη ενέργειας και μεταφορές, περιόρισαν το περιθώριο κέρδους από 54,1%  σε 50,7% .

    Όπως αναφέρεται από την ίδια την εισηγμένη, κατά τους πρώτους μήνες του 2023 η πορεία των μεγεθών της  κρίνεται ως ιδιαιτέρα ικανοποιητική.  Παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα κόστη, αλλά και την εντατικοποίησης του ανταγωνισμού από προϊόντα εναλλακτικού τρόπου παροχής νικοτίνης. Στα οποία εκείνη δεν έχει εμπλακεί και είναι άγνωστο αν θα το πράξει ή όχι μελλοντικά.

    Χρηματικό απόθεμα και επενδύσεις διπλού νομίσματος

    Αναφορικά με τη σύνθεση του… θησαυροφυλακίου της Καρέλια, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 321,84 εκατ. ευρώ. Άλλα 105,518 εκατ. ευρώ είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις άνω των τριών μηνών. Επιπρόσθετα και με όρους εύλογης αξίας, 56,49 εκατ. ευρώ είναι σε εταιρικά ομόλογα, 72,659 εκατ. σε τραπεζικά ομόλογα, 17,560 εκατ. σε κρατικά ομόλογα, 59,144 εκατ. σε Αμοιβαία Εξωτερικού, ενώ 8 εκατ. ευρώ είναι η θέση σε μετοχές. Υπάρχουν ακόμη και 9,438 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις διπλού νομίσματος, που για πρώτη φορά γίνονται από την καπνοβιομηχανία.

    Πρόκειται για ένα σύνθετο προϊόν (dual currency) που προσφέρεται ως επιλογή σε συναλλασσόμενους σε πέραν του ενός νομίσματα. Όπως για παράδειγμα σε ευρώ και δολάρια.

    Η επένδυση συνδυάζει ένα αρχικό κεφάλαιο τοποθέτησης με ένα δικαίωμα προαίρεσης σε δύο προσυμφωνημένες συναλλακτικές ισοτιμίες. Κίνηση που προσφέρει μεν υψηλό επιτόκιο, χωρίς όμως να εγγυάται το αρχικό κεφάλαιο.

    Χαρτογραφώντας τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης

    Στην ενοποιημένη οικονομική κατάσταση της περσινής χρήσης και από την πλευρά του Ομίλου Καρέλια, επισημαίνονται μεταξύ των άλλων και τα εξής:

    « Σε ότι αφορά το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, οι πρόσφατες εξελίξεις από τον τραπεζικό τομέα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν χωρίς δίχτυ ασφαλείας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω της μείωσης των τιμών των ομολόγων από την συνεχή αύξηση των επιτοκίων.

    Αν και εκτιμάται ότι η αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να καμφθεί ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενη, εν τούτοις ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι ορατός, αφού η δυσκολία οικονομικών φορέων να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αυξάνεται.
    Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, ο Όμιλος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και προσαρμόζει την πολιτική του για την προστασία των υψηλών διαθεσίμων του, επιλέγοντας, μεταξύ άλλων, τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, αλλά και στρέφοντας σταδιακά μεγαλύτερο μέρος καταθέσεων σε κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας.»

    Το σημαντικότερο κομμάτι από τα χρηματικά αποθέματα της Καρέλια είναι εκτός Ελλάδος. Τοποθετημένο σε  διεθνείς τράπεζες επενδυτικής διαβάθμισης,  σε ομόλογα επίσης επενδυτικής διαβάθμισης σε ποσοστό 80% του συνόλου της αξίας τους, όπως και σε διεθνή αμοιβαία κεφάλαια ευρείας διασποράς κινδύνου.

    Τι έχουν λαμβάνειν οι βασικοί και αντιμαχόμενοι μέτοχοι

    Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα στελέχη της διοίκησης της  ιστορικής καπνοβιομηχανίας είναι εκείνα που έχουν την καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη των μεγεθών της. Πέραν των υπεραξιών, σημείο αναφοράς είναι και τα διανεμόμενα μερίσματα. Με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους δύο ισχυρούς πόλους των βασικών μετοχών, που αν και ανήκουν στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο των Καρέλια, βρίσκονται εδώ και μια δεκαετία σε…ψυχροπολεμικές καταστάσεις. Καθώς το χρήμα, συχνά πυκνά λειτουργεί διαβρωτικά για τις αρμονικές σχέσεις.

    Ο Ανδρέας Καρέλιας που εδώ και 23 χρόνια είναι στη θέση του CEO , κατέχει το 21,9354% της καπνοβιομηχανίας. Ποσοστό που αξίζει τώρα 204,6 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτής της συμμετοχής θα λάβει 7,149 εκατ. ευρώ πρό φόρου, από το μέρισμα που πρόκειται να διανεμηθεί.

    Ο αδελφός του Ευστάθιος, έχει το 21,199% της εταιρείας, αγοραίας αξίας 197,8 εκατ. ευρώ, θα λάβει 6,9 εκατ. ευρώ από το προς διανομή.

    Εκτός από τα δύο αδέλφια, παιδιά του αείμνηστου Γιώργου Α. Καρέλια, ποσοστό 7,1497% είναι στο χαρτοφυλάκιο του ομώνυμου κοινωφελούς ιδρύματος. Στο οποίο και αναλογούν μερίσματα 2,328 εκατ. ευρώ.

     Στην απέναντι μετοχική όχθη βρίσκονται η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα της Ασημίνα Σπυροπούλου. Μοναχοκόρη και  χήρα σύζυγος αντίστοιχα του εκλιπόντα (το2009) Αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια, πρώτου ξαδέλφου του Γεωργίου Α. Καρέλια.

    Η μεν πρώτη έχει κληρονομήσει και κατέχει το 31,9641% ούσα  η μεγαλύτερη μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, με την αξία του χαρτοφυλακίου της να αποτιμάται στα 298,2 εκατ. ευρώ. Το μερίδιό της από τη διανομή μερίσματος ανέρχεται στα 10,49 εκατ. ευρώ.

    Η μητέρα της έχει το 13,4146% των μετοχών, αξίας 125,1 εκατ. ευρώ και από τα μερίσματα θα λάβει 4,369 εκατ. ευρώ πρό φόρου πάντα.

    Από τον Ιούνιο του 2013 κόρη και μητέρα έχουν εξοβελιστεί από το Δ.Σ της Καρέλια, με συνέπεια να αναπτυχθούν διχαστικά σύνδρομα ανάμεσα στις δύο μετοχικές πτέρυγες των κληρονόμων της καπνοβιομηχανίας. Οι δύο γυναίκες αποφεύγουν δια ροπάλου κάθε επαφή με τη δημοσιότητα, ενώ απολύτως αθόρυβα αναπτύσσουν και μια πολύ σοβαρή φιλανθρωπική δράση.

    Συνολικά οι δύο μετοχικοί πόλοι ελέγχουν το 95,6628%, με αυτόν της διοίκησης και του ιδρύματος να έχει την πλειοψηφία, αθροιζόμενη σε 50,2841%.

    Κάτοχος 1.601 μετοχών, αγοραίας αξίας 621.188 ευρώ είναι και Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας και μητέρα των διοικούντων αδελφών Ανδρέα και Ευστάθιου. Το δικό μερίδιο στο μέρισμα που θα διανεμηθεί είναι 18.891 ευρώ, προ φόρου.

    Διαβάστε επίσης

    Καρέλια: Πράσινο φως από την ΓΣ για τη διανομή μικτού μερίσματος 11 ευρώ/μετοχή

    Καρέλια: Στρατηγική συνεργασία με την DANNEMANN

    Καρέλια: Η εταιρεία που είναι…θησαυροφυλάκιο μετρητών και η αλήθεια για τις παροχές στους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ