• Business

    Κ. Τσιλιλής για το χύμα τσίπουρο: Πρέπει επιτελούς να μπουν κανόνες – Δεν μπορεί στο όνομα λίγων να καταστραφεί το προϊόν

    • Του Γιώργου Μανέττα

    Κωνσταντίνος Τσιλιλής


    Στην υλοποίηση όσων εξαγγέλθηκαν αναφορικά με τη διάθεση χύμα τσίπουρου στρέφονται τώρα τα βλέμματα της αγοράς.

    Οι Έλληνες αποσταγματοποιοί υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις δηλώσεις του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδη περί εφαρμογής του νόμου που διέπει τη διακίνηση και εμπορία του προϊόντος, κάνοντας λόγο για «αυτονόητη κίνηση».

    «Δεν μπορεί στο όνομα 500 με 1.000 αμβυκούχων που παράγουν από 1.000 έως 1.500 κιλά να αφήσουμε το προϊόν να καταστραφεί το προϊόν, και να κινδυνεύει όχι μόνο η ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και η γεωγραφική ένδειξη που με τόσο κόπο κατοχυρώσαμε στην ΕΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Τσιλιλής.

    Ο γνωστός οινοποιός και παραγωγός αποσταγμάτων υπογραμμίζει πως η Πολιτεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας πως πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες στο καθεστώς των διήμερων παραγωγών.

    Όπως λέει, δεν μπορεί να διακινείται ανεξέλεγκτα χύμα τσίπουρο, όντας σήμερα το μοναδικό προϊόν που δεν πληροί τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιλή, είναι προς όφελος όλων, καταναλωτών και παραγωγών, να εμφιαλωθεί το προϊόν, και για τους διήμερους που είναι αυτοί που κατά κόρον αντιδρούν. Ένα προϊόν που διακινείται χύμα, σημειώνει, δεν ελέγχεται άρα είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και παράλληλα δεν μπορεί να αναδειχθεί, αφού δεν έχει ταυτότητα.

    Η τυποποίηση και εμφιάλωση του προϊόντος εκτιμάται πως θα ωφελήσει και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σήμερα χάνει έσοδα πολλών εκατομμυρίων από την παράνομη διακίνηση χύμα τσίπουρου. Και αυτό όπως λένε παράγοντες του κλάδου, γιατί το φορολογικό καθεστώς των διήμερων εκμεταλλεύονται και αρκετοί επιτήδειοι, οι οποίοι εισάγουν βυτία ολόκληρα χύμα τσίπουρου αμφίβολης ποιότητας από τα γειτονικά κράτη, τα οποία βαφτίζουν ελληνικά και διαθέτουν στα ελληνικά εστιατόρια, σε πλήρη αγνοία του καταναλωτή.

    Υπολογίζεται ότι μόνο ένα στα πέντε ποτήρια χύμα τσίπουρου που καταναλώνεται σήμερα στην χώρα είναι δηλωμένο στις αρμόδιες αρχές.

    Όσον αφορά στα επιχειρήματα περί αλλοίωσης της παράδοσης που επικαλούνται όσοι τάσσονται υπέρ της χύμα διακίνησης του προϊόντος, ο κ. Τσιλιλής θεωρεί πως δεν σαθρά και υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να σταματήσει η παραγωγή μικρών ποσοτήτων για ιδία χρήση, ή οι γιορτές τσίπουρου (καζανέματα).

    «Από την εφαρμογή του νόμου δεν πρόκειται να θιγεί κανείς, παρά μόνο οι επιτήδειοι που καταστρατηγούν το προνομιακό καθεστώς των διήμερων για να αποκομίσουν παράνομο όφελος», λέει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, οι αποσταγματοποιοί εμφιαλωμένων προϊόντων επιβαρύνονται με ΕΦΚΟΠ €12,75 ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, όταν οι διήμεροι παραγωγοί χύμα τσίπουρου φορολογούνται με εφάπαξ κατ’ αποκοπή φόρου €1,40 ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή €0,59 ανά κιλό τελικού προϊόντος.



    ΣΧΟΛΙΑ