• Business

    Χύμα τσίπουρο Βουλγαρίας κατακλύζει την ελληνική αγορά

    αλκοολ


    Την ανάγκη καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αλλά τη μείωση της φορολογίας επεσήμαναν παράγοντες του χώρου, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

    Ιδιαίτερη έμφαση, όπως τόνισαν, θα πρέπει να δοθεί στην πάταξη της παράνομης διακίνηση των χύμα αποσταγμάτων που γίνεται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια), η οποία πλήττει τις υγιείς επιχειρήσεις αλλά και τα δημόσια έσοδα ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης, έκανε ειδική μνεία στην αποκλιμάκωση της φορολογίας, λέγοντας πως είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με τις γειτονικές χώρες ενώ υπογράμμισε τη σημασία να στραφεί ολόκληρη η βιομηχανία στην τυποποίηση και στα επώνυμα προϊόντα. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Κώστας Τσιλιλής, επικεφαλής της ομώνυμης αποσταγματοποιίας, ο οποίος είπε ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί άνοιξε ένα τεράστιο πεδίο για λαθρεμπορία.

    Η μείωση της φορολογίας, σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, θα συμβάλει και στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών του χώρου, δίνοντας βαθιά ανάσα στα ταμεία του Κράτους. Ήδη, το 70% των ελληνικών αποσταγμάτων εξάγεται σε 146 χώρες, με πρώτο και καλύτερο το ούζο. Ο κ. Καλογιάννης, έθεσε μεταξύ άλλων την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), αλλά και τη διατήρηση του μειωμένου φόρου στο τσίπουρο.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής αναγνώρισε την συμβολή του κλάδου στην πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, της Αρχής για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των εγγυήσεων σε φερέγγυες επιχειρήσεις, η διευκόλυνση των συμψηφισμών ΦΠΑ, και η επιτάχυνση των επιστροφών εγγυήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Την Πέμπτη οι προσφορές από Fosun και Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Υπόθεση Folli Follie: 500 μέτοχοι και ομολογιούχοι στο «πρώτο κύμα» των δικαστικών προσφυγών για αποζημιώσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Λαμπρόπουλος στο mononews για Folli Follie: Γιατί πήραμε τον πλήρη έλεγχο των Attica



    ΣΧΟΛΙΑ