• Business

    Κ. Μαχαίρας (ΙΕΛΚΑ): «Το μέλλον των σούπερ μάρκετ είναι… ψηφιακό»

    μαχαιρας-ιελκο

    Ο πρόεδρος της ΙΕΛΚΟ, κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας


    Τεκτονικές αλλαγές στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να αναμένονται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ, Κωνσταντίνο Μαχαίρα. Ο έμπειρος μάνατζερ μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο για το λιανεμπόριο τροφίμων υπογράμμισε ότι θα αλλάξουν ριζικά οι αγοραστικές συνήθειες και ο τρόπος που οι αλυσίδες προσεγγίζουν τους καταναλωτές, ενώ σημείωσε πως καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ψηφιακή τεχνολογία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα καταστήματα, τα οποία όπως είπε θα γίνουν… ψηφιακά. Τα υφιστάμενα σημεία, τόνισε, «δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το 50% των ατόμων της νέας γενιάς», και άρα οι λιανέμποροι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

    Τόνισε μάλιστα πως οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, λέγοντας πως τα big data θα οδηγήσουν τον κλάδο στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές (ένα project που «τρέχει ήδη η ΑΒ Βασιλόπουλος και αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα).

    Καταλυτικές αλλαγές, επεσήμανε, θα υπάρξουν και στο μέγεθος των προϊόντων, το οποίο όπως είπε θα μειωθεί για να προσαρμοστεί στις ανάγκες των millennial που θέλουν μεγάλη επαναληπτικότητα.

    Ο κ. Μαχαίρας πάντως εμφανίστηκε προβληματισμένος για την ικανότητα του ελληνικού λιανεμπορίου να συνεχίσει τις τεράστιες επενδύσεις εξαιτίας των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που έχει, λέγοντας πως σήμερα είναι στο 1,5%, όταν θα έπρεπε να κυμαίνεται από 6 έως 8% και τα λειτουργικά έξοδα βρίσκονται στο 11% και 12%. Την τελευταία 10ετία, πρόσθεσε, το λιανεμπόριο έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για να δημιουργήσει τα σημερινό δίκτυο καταστημάτων.

    Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ ανέφερε πως περιμένει περαιτέρω συγκέντρωση των αλυσίδων και συρρίκνωση των σημείων πώλησης, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Tesco, η οποία αναμένεται να κλείσει σημεία πώλησης και να απολύσει 7.000 εργαζομένους της. Μέχρι το τέλος του 2020, εκτίμησε ο κ. Μαχαίρας, στην Ελλάδα θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 μεγάλες αλυσίδες που θα είναι κυρίαρχες.

    Αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης του κλάδου, ο έμπειρος μάνατζερ ανέφερε πως θα περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να ανακτήσει τα επίπεδα προ κρίσης, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Το λιανεμπόριο τροφίμων συνεισφέρει σήμερα το 2,8% του ΑΕΠ (από 4% το 2008) και απασχολεί το 12% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Μαχαίρας: «Έρχεται νέος γύρος εξαγορών στα σούπερ μάρκετ»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το fund Davidson Kempner νικητής στη «μάχη» της εξαγοράς του «Nemo» με τα ναυτιλιακά δάνεια της Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι συζητήσεις του Γ. Βαρδινογιάννη με επιχειρηματίες και που μετακομίζει ο Θ. Καλαντώνης



    ΣΧΟΛΙΑ