• Business

    Κ. Μαχαίρας: «Έρχεται νέος γύρος εξαγορών στα σούπερ μάρκετ»

    μαχαιρας-ιελκο

    Ο πρόεδρος της ΙΕΛΚΟ, κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας


    Μακρύς και δύσβατος είναι ο δρόμος για την πλήρη ανάκαμψη του εγχώριου λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα. Ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ και επί μακρόν επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος επισημαίνει πως οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και εκτιμά πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο με τρία χρόνια έως ότου ο τζίρος της αγοράς επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στην περιοχή των 13 δισ. ευρώ με 15 δισ. ευρώ από περίπου 10 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Όπως λέει η τάση εξισορρόπησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα παρότι ενθαρρυντική, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως λύθηκε το πρόβλημα, σημειώνοντας πως η ελαφρά ανάπτυξη των πωλήσεων (μεταξύ 2% και 4%) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επαναλειτουργία των πρώην καταστημάτων του Μαρινόπουλου και του Βερόπουλου, υπό την ομπρέλα του Σκλαβενίτη και του My Market, αντίστοιχα.

    Ο έμπειρος μάνατζερ σχολιάζοντας τις αλλαγές που συντελούνται στα σούπερ μάρκετ αναφέρει πως θα συνεχισθούν, και εκτιμά πως ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2019, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και καθίσει η σκόνη από τις εξαγορές που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια από τους μεγάλους παίκτες του χώρου. «Αφού καταλάβουν τι έχουν αποκτήσει, θα κοιτάξουν να δουν τι μπορούν να βελτιώσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε, αναμένει κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως πώληση καταστημάτων που δεν αποδίδουν και ίσως κάποιες εξαγορές μικρής εμβέλειας, συμπληρωματικού χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), αυτή τη στιγμή όλες οι μεγάλες αλυσίδες βρίσκονται σε στάση αναμονής και παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα, βάζοντας στο μικροσκόπιο πιθανούς στόχους εξαγορών. Δεν αποκλείει μάλιστα στο νέο γύρο εξαγορών να υπάρξουν και μια με δυο ηχηρές συμφωνίες, οι οποίες θα αφορούν μεγάλους ομίλους.

    «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί αυτή τη στιγμή πως είναι αρκετά εύρωστος και πως το αύριο του ανήκει», υπογραμμίζει και προσθέτει πως περισσότερο ή λιγότερο όλοι βαρύνονται με αρκετές δανειακές υποχρεώσεις.

    Όσον αφορά στην είσοδο του Μασούτη στην Αττική, ο κ. Μαχαίρας αναφέρει πως η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά διότι η αγορά της πρωτεύουσας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Β. Ελλάδας και τονίζει πως η αγορά περιμένει να δει τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες του χώρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα παράδοξα του ομολόγου Μπιθαρά και οι «εγκλωβισμένοι» επενδυτές στην έκδοση των 25 εκατ. ευρώ της B&F

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Προμηθευτική «ντύνεται στα χρώματα» του Μασούτη – Αναρτήθηκαν οι πρώτες επιγραφές σε πέντε καταστήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβεβαίωση mononews: Είσοδος της Burger King στην Ελλάδα – Στο αεροδρόμιο της Ρόδου το πρώτο κατάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ