• Business

    Jamie Dimon (JPMorgan): Το 2024 θυμίζει την δεκαετία του ’70 – Η ύφεση είναι ακόμα πιθανή

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase


    Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι το 2024 μοιάζει με τη δεκαετία του ‘70, σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση της οικονομίας.

    Ο Dimon απαρίθμησε μερικές κοινές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο εποχών, μιλώντας στο Fox Business Network. Όπως είναι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, οι μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές και η δέσμευση για τεράστιες κρατικές δαπάνες — αυτή τη φορά για τις υποδομές και το Inflation Reduction Act (αμερικανικός νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού).

    Αυτές οι εξελίξεις, είπε, θα προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις.

    «Και αυτή η εικόνα μοιάζει κατά τη γνώμη μου περισσότερο με τη δεκαετία του 1970», είπε ο Dimon στο Fox Business Network, αναφερόμενος σε μια περίοδο που η στασιμότητα της ανάπτυξης και ο υψηλός πληθωρισμός πίεζαν την οικονομία.

    Οι ανησυχίες του Dimon είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αισιόδοξες προσδοκίες ορισμένων οικονομολόγων για μία ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, μετά την πτώση του πληθωρισμού από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών που σημείωσε τον Ιούνιο, μετά τις πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

    Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει κρατήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Ιούλιο και έχει σηματοδοτήσει τρεις μειώσεις επιτοκίων για φέτος.

    Η ύφεση είναι ακόμα πιθανή

    Ωστόσο, ο επικεφαλής της JPMorgan δεν είναι σίγουρος ότι η οικονομία θα δει την ήπια προσγείωση, αναφέρει το Business Insider.

    «Προφανώς, όλοι οι επαγγελματίες ξέρουμε πως να αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα και τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Πιστεύω, όμως, πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα», επισήμανε.

    «Παραμένω δύσπιστος όσον αφορά το “ιδανικό σενάριο” της ομαλής προσγείωσης», τόνισε.

    Ο Dimon προειδοποίησε πως η ύφεση είναι ακόμα πιθανή, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed στην πραγματική οικονομία.

    «Νομίζω πως ήταν σωστή η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Αν και άργησαν λίγο, νομίζω ότι έκαναν το σωστό πράγμα και περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι», είπε. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όμως, μπορούν κάλλιστα να μας ωθήσουν σε μία ύφεση, σε αντίθεση με μία ομαλή προσγείωση», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    JPMorgan: Πώς αναδείχθηκε στην μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα

    J.P. Morgan: Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το 2024

    Ντίμον (JPMorgan): Αν ήμουν κυβέρνηση, θα απαγόρευα τα κρυπτονομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ