• Οικονομία

    J.P. Morgan: Η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το 2024

    Fabio Passi, JP Morgan


    Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan βλέπει μεγάλη πιθανότητα να αναβαθμίσει ο οίκος Moody’s την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το 2024 και αξιοπρεπείς πιθανότητες για περαιτέρω αναβαθμίσεις στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

    Για την ακρίβεια, για τη χώρα μας τοποθετεί στο 90% την πιθανότητα αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s και στο 30% από τους οίκους S&P, Fitch και DBRS.

    Η τράπεζα προβλέπει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου στη διάρκεια του μήνα. «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα δρομολογήσει ένα νέο δεκαετές μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

    Η πρόσφατη φθηνότερη αποτίμηση θα αντιστραφεί μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία και επίσης αναμένουμε ότι η συμφωνία θα έχει καλή απόδοση με επιπλέον στήριξη που θα προέλθει από τις ροές παθητικών δεικτών για το νέο ομόλογο για πρώτη φορά.

    Δεδομένου αυτού, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις συναλλαγών, πιθανότατα απόρροια των πωλήσεων εν’ αναμονή πιθανής συμφωνίας για τη νέα κοινοπρακτική έκδοση.

    Πιστεύουμε επίσης ότι σε ένα ευρύτερο σενάριο μείωσης του κινδύνου η Ελλάδα πιθανότατα θα συμπεριφερθεί ως UW με χαμηλό beta σε σχέση με την Ιταλία. Διατηρούμε θέσεις long στο 10Y Ελλάδα έναντι της Ιταλίας με βάση τις συνεχιζόμενες ροές παθητικής ένταξης σε δείκτες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, την προσδοκία αντιστροφής της πρόσφατης χαμηλότερης αποτίμησης μόλις ανακοινωθεί η κοινοπραξία του ομολόγου και επίσης ως πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου.

    Το trade που προτείνουμε στους επενδυτές είναι θέση αγοράς (long) €10 εκατ. ελληνικού δεκαετούς ομολόγου λήξης Ιουνίου 2033 έναντι θέσης πώλησης (short) €10,2 εκατ. ιταλικού δεκαετούς ομολόγου λήξης Νοεμβρίου 2033 σε spread -48,8 μονάδες βάσης με κόστος χρηματοδότησης τριών μηνών 2 μ.β. και κέρδη από την έναρξη -4,6 μ.β.», επισημαίνει η ομάδα Global Rates Strategy υπό τον Fabio Bassi της J.P. Morgan.

    Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    Οι αναλυτές της τράπεζας βλέπουν ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το τρέχων έτος και τοποθετούν το μέγεθος της σε 2,3%, με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 2,8% και το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ.

    Η χώρα θα σημειώσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της της τάξεως του 0,9%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%.

    Η τράπεζα εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται σε 6,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέλος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τη χώρα μας ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης των 15 χωρών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 50%.

    Τι προτείνει στα ομόλογα της ΕΕ

    «Διατηρούμε long θέσεις στο δεκαετές της Γαλλίας έναντι Γερμανίας και στο πενταετές έναντι Γερμανίας ως έκφραση της overweight στρατηγικής μας. Διατηρούμε επίσης θέσεις long δεκαετές της Ελλάδα έναντι Ιταλίας, long στο δεκαετές του Βελγίου έναντι Γαλλίας, long στο εξαετές της Ιρλανδίας έναντι Γαλλίας και short στο εννεαετές Πορτογαλία έναντι Ισπανίας.

    Η Ισπανία παραμένει η αγαπημένη μας επιλογή στην περιφέρεια για την έκφραση της overweight στάσης. Βλέπουμε αξιοπρεπείς πιθανότητες να λάβει χώρα ένα κοινοπρακτικό δεκαετές ισπανικό ομόλογο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 8ης Ιανουαρίου ή της 22ας Ιανουαρίου.

    Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκδόσεων δεκαετών ισπανικών ομολόγων, τα ομόλογα που βρίσκονται κοντά στη λήξη σε σχέση με το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο (συνήθως το εκτός διαπραγμάτευσης δεκαετές benchmark) έχουν παρουσιάσει ισχυρή μετα-τιμολογιακή απόδοση (προσαρμοσμένη για τη συνολική τάση της αγοράς).

    Αναμένουμε παρόμοια δυναμική υπεραπόδοσης μετά την έκδοση. Αυτή η δυναμική θα ήταν υποστηρικτική για τις short θέσεις μας στην Πορτογαλία έναντι της Ισπανίας, ενόψει της πιθανής πολιτικής αβεβαιότητας απόρροια των πορτογαλικών εκλογών το Μάρτιο του 2024 και της αυξανόμενης προσφοράς της Πορτογαλίας που θεωρείται σίγουρη έναντι του 2023», καταλήγει ο Bassi της J.P. Morgan.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Η δυναμική στην ελληνική οικονομία επιβραδύνεται, αλλά οι ευκαιρίες ανάπτυξης παραμένουν [πίνακες]

    J.P. Morgan: Δεν βλέπει ύφεση το 2024, αλλά ούτε «ρόδινες» συνθήκες στις αγορές μετοχών

    JPMorgan: Στο 90% η πιθανότητα να λάβει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s



    ΣΧΟΛΙΑ