• Business

    James Dyson: Ενισχύει την περιουσία του με $1,5 δισ. ο μεγιστάνας των οικιακών συσκευών

    • Bloomberg

    James Dyson


    Η τεχνολογική εταιρεία του James Dyson, συχνά αποκαλούμενου «Στιβ Τζομπς των οικιακών συσκευών», μετέφερε άλλο ένα 10ψήφιο μέρισμα στην οικογενειακή του επιχείρηση, καθώς ο μεγιστάνας επιταχύνει τη επέκταση της περιουσίας του.

    Η Dyson Holdings κατέβαλε 1,2 δισεκατομμύρια λίρες (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Weybourne Holdings το 2022, στη μεγαλύτερη ετήσια μεταφορά μετρητών για τον επενδυτικό όμιλο του δισεκατομμυριούχου του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Επίσης, νωρίτερα είχε καταβάλει μέρισμα τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων λιρών στην εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Dyson αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο 76χρονος Dyson, μεταφέρει όλο και μεγαλύτερα ποσά από την εταιρεία του, καθώς επεκτείνεται σε χρηματοοικονομικά, ακίνητα και γεωργία, προκειμένου να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο.

    Αυτό περιελάμβανε ένα ακόμη μέρισμα 10 ψηφίων το 2021, βοηθώντας στο να ανέλθει το συνολικό ποσό που μεταφέρθηκε από την ομώνυμη εταιρεία τα τελευταία πέντε χρόνια σε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία περιλαμβάνει τώρα μια ασφαλιστική μονάδα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσει στην προστασία των προσωπικών και οικονομικών υποθέσεων του Dyson, ενώ η Weybourne Holdings εμφανίστηκε πέρυσι ως επενδυτής σε ένα ταμείο με έδρα το Βερολίνο για τη start up εταιρεία επενδύσεων Cherry Ventures.

    Η γεωργική μονάδα της Dyson έλαβε επιπλέον κεφάλαια πέρυσι για επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του Βρετανού δισεκατομμυριούχου ως ενός από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Κατέχει επίσης έναν γαλλικό αμπελώνα και ένα εξοχικό κτήμα όπου χτίζεται μια γκαλερί, προκειμένου να παρουσιάσει μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης με έργα των Roy Lichtenstein, Andy Warhol και David Hockney.

    Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας

    Σημειώνεται ότι ο Dyson, απόφοιτος του Royal College of Art, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου με καθαρή περιουσία περίπου 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται ακόμα από την τεχνολογική του εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ο Dyson ίδρυσε την επιχείρηση του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οποία περιλαμβάνει τώρα πολλά προϊόντα κυρίως οικιακής χρήσης.

    Πασίγνωστος έγινε πάντως, ως ο εφευρέτης της ηλεκτρικής σκούπας χωρίς σακούλα, η οποία λειτουργεί με βάση την αρχή του κυκλωνικού διαχωρισμού σκόνης από τον αέρα.

    Η εταιρεία ανέφερε το 2019 ότι θα μεταφέρει την έδρα της από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σιγκαπούρη, ενώ άνοιξε τα νέα παγκόσμια κεντρικά της γραφεία στην πόλη-κράτος πέρυσι, με σχέδια να επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την επέκταση των ερευνητικών και μηχανολογικών της δυνατοτήτων.

    Παράλληλα, ο Dyson έχει αφαιρέσει κεφάλαια από την εταιρεία του μέσω μερισμάτων και μεταβιβάσεων μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της Σιγκαπούρης, η οποία δεν δημοσιεύει ενοποιημένα αποτελέσματα.

    Ο δανεισμός της ομώνυμης εταιρείας του, υπερδιπλασιάστηκε από το 2019 στα 762 εκατομμύρια λίρες στα τέλη του περασμένου έτους.

    Το οικογενειακό γραφείο του Dyson – που ονομάζεται επίσης Weybourne – βοηθά στην επίβλεψη των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων του.

    Είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο με περισσότερους από 70 υπαλλήλους παγκοσμίως, ενώ επικεφαλής είναι ο 64χρονος πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού Τζέιμς Μπάκναλ.

    Ο 58χρονος Bjorn Thelander είναι επικεφαλής επενδύσεων με δυνατό «background» στον συγκεκριμένο τομέα.

    Η Dyson Holdings ανέφερε έσοδα 6,5 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022, αύξηση 8,5% από 12 μήνες νωρίτερα – παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της – αλλά και την απομάκρυνση από τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

    Το συνολικό εισόδημα παρέμεινε σταθερό σε περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες.

    Διαβάστε επίσης:

    EasyJet: Προχωρά στην αγορά Airbus αξίας $20 δισ.

    Septona: Ολοκληρώνει την επένδυση ύψους 2 εκατ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

    Johnson & Johnson MedTech: Νέος Πρόεδρος και CEO ο Πάνος Πιτσιλλίδης



    ΣΧΟΛΙΑ