• Business

    Το ιταλικό δημοψήφισμα αποτελεί το επόμενο ρίσκο για τις διεθνείς αγορές

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi


    Το νέο ρίσκο για τις διεθνείς αγορές μετά τον Trump είναι το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές. “Το ιταλικό δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στις αγορές καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του” υποστηρίζει η Maria Paola Toschi, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management για την παγκόσμια αγορά.

    Μέχρι τώρα, οποιαδήποτε ιταλική νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί τόσο από την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, κάτι που συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση των νέων νόμων και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, στις 4 Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να διατηρήσουν την παλαιά τάξη πραγμάτων ή να αναδιαρθρώσουν τη νομοθετική τους διαδικασία, μειώνοντας σημαντικά τη δύναμη της κάτω βουλής (Βουλή των Αντιπροσώπων). Το δημοψήφισμα αφορά την μείωση του αριθμού των γερουσιαστών, την αλλαγή των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών.

    “Μια νίκη του ναι θα ενισχύσει τον τρέχοντα συνασπισμό και το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του. Η νίκη του όχι θα αποτελέσει το έναυσμα μιας περιόδου αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας, αφού ο τρέχων συνασπισμός ήταν πάντα σταθερά προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις” υποστηρίζει η Ana Thaker, οικονομολόγος της PhillipCapital UK.

    Η ψηφοφορία αυτή είναι σημαντική καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Matteo Renzi, έχει υπονοήσει πως σε περίπτωση που οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται δεν περάσουν, θα παραιτηθεί και θα εγκαταλείψει την πολιτική.  Έτσι, το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση στην Γερουσία ισοδυναμεί με πολιτικό τεστ για την Ιταλία.

    Ταυτόχρονα, μια ήττα στο δημοψήφισμα της Ιταλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και σε άλλες χώρες που ήδη αντιστέκονται σθεναρά στις αλλαγές, επιτείνοντας το κλίμα κρίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε ένα περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας, με άνοδο της ακροδεξιάς, αυτό το -ίσως άτυχο, αλλά σίγουρα δύσκολο- στοίχημα που έβαλε ο Renzi θυμίζει την κίνηση Cameron με το Brexit. Μένει να δούμε εάν το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το δολάριο οδηγείται σε νέο ράλι. Ανησυχία για τα ομόλογα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι της WIND

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Πετρογιάννης: Ο ιδιοκτήτης του Athens Tiare Hotel στο Mononews.gr – «Έτσι θα κερδίσουμε και πάλι την Ομόνοια»



    ΣΧΟΛΙΑ