• Business

    Ιστορική στιγμή για το Νεώριο Σύρου: Κατατέθηκε το αίτημα εξυγίανσης – Στις 6 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση

    Το ναυπηγείο Νεώριο της Σύρου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/syrostoday.gr/Δέσποινα Συλιβάνη


    Στο Πρωτοδικείου Σύρου κατατέθηκε πριν από λίγο  το αίτημα εξυγίανσης των ναυπηγείων Σύρου, με βάση το άρθρο 106δ του πτωχευτικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ορίσθηκε η 6η Σεπτεμβρίου. Πηγές από τον υποψήφιο επενδυτή, την αμερικάνικη Onex αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται και οι πρώτες δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας, κ. Πάνου Ξενοκώστα για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την προσπάθεια διάσωσης του Νεωρίου Σύρου. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πιστωτές, τον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου (επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη) και Νίτην Onex, προκειμένου να καταλήξουν στο σχέδιο εξυγίανσης και στη γενναία ρύθμιση των χρεών του Νεωρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ είχε δώσει την πολυπόθητη έγκριση στο σχέδιο διάσωσης του Νεωρίου Σύρου, κάνοντας αποδεκτή τη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει η επιχείρηση. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και αφορούσε στη ρύθμιση οφειλών της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ σε 280 δόσεις.

    Η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ ήταν απαραίτητη, προκειμένου η διαδικασία διάσωσης του Νεωρίου να προχωρήσει στην επόμενη φάση του, την δικαστική.

    Να σημειωθεί πως η διαδικασία διάσωσης του Νεωρίου γίνεται με βάση το άρθρο 106δ του πτωχευτικού κώδικα, στα πρότυπα της διάσωσης του Μαρινόπουλου. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει την είσοδο νέου επενδυτή στην επιχείρηση και τη γενναία ρύθμιση των χρεών της, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης της πλειονότητας των πιστωτών (άνω του 60%). Επιπλέον, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο που εδρεύει η επιχείρηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Vrontados Shipping: H νέα κίνηση ανανέωσης του στόλου της οικογένειας Λω

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιώργος και Βασίλης Μιχαήλ: Νέο deal για την Benetech Shipping

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Διαμαντίδης: Η απίστευτη δικαστική περιπέτεια με ρωσικό κολοσσό για πλοίο της Delta Tankers



    ΣΧΟΛΙΑ