• Business

    Υπόθεση Akazoo: Ποιοι είναι οι 4 Έλληνες του ΔΣ της εταιρείας

    Athan Stephanopoulos. Πρόεδρος Nowthis


    Θείος του Αλέξανδρου Μακριδη ήταν ο επιχειρηματίας Χρυσαφίδης. Ο Χρυσαφίδης και η οικογένεια του είχαν δολοφονηθεί το 1991 στην Εκάλη.

    Σε καμία περίπτωση τα μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι υπεύθυνα για την διοίκηση κάποιας εταιρίας. Και στην περίπτωση της AKAZOO ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ήξεραν ακριβώς τις ενέργειες της διοίκησης τουλάχιστον όπως υποστηρίζει το fund QCM.

    «Πύργο από τραπουλόχαρτα» χαρακτηρίζει την εισηγμένη στον Nasdaq, ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Akazoo το fund QCM, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην εταιρεία που ίδρυσε το 2000 ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ως εταιρεία σχεδίασης ιστότοπων που αποτελούσε μέρος της Internet Q.

    Η Akazoo μοιάζει με λογιστικό δημιούργημα, αναφέρει η έκθεση του fund QCM του Gabriel Grego, του ανθρώπου που «έριξε» στα τάρταρα εν μία νυκτί τη Folli Follie, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα τεράστιο σκάνδαλο.

    Έχει όμως σημασία να γνωρίζουμε τους 3 Έλληνες που είναι μέλη του ΔΣ της εταιρίας.  Υπενθυμίζεται ότι Έλληνας είναι και ο CEO της εταιρίας Απόστολος Ζερβός ο οποίος φυσικά είναι γνώστης όλων των ενεργειών της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Athan Stephanopoulos: Director

    Είναι ο πρόεδρος της εταιρίας NOW THIS. Πρόκειται για πλατφόρμα η οποία παράγει και δημοσιεύει ειδήσεις και video που αφορούν τους millennials. Παλαιοτέρα είχε ιδρύσει την Cliptamatic η οποία συγχωνεύθηκε με την NOWTHIS.

    Παναγιώτης Δημητρόπουλος:Dicector

    Είναι ο ιδρυτής της Internet Q Group. Έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα και έχει MBA από το ALBA.

    Αλέξανδρος Μακρίδης: Director

    O Αλέξανδρος Μακρίδης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Χρυσαφίδης Α.Ε.», μια εμπορική εταιρεία βιομηχανικών ειδών, που ιδρύθηκε το 1882 και που δραστηριοποιείται στις Βαλκανικές χώρες και στην Αφρική.

    Ο κύριος Μακρίδης είναι μέλος Δ.Σ. των Αερογραμμών Αιγαίου, του ΙΟΒΕ, του American College of Greece και του Alba. Είναι επίσης Ταμίας του ΣΕΒ και Μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου του Yale University στις Διεθνείς Δραστηριότητες.

    Ο κύριος Μακρίδης έχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Υale College, Νομικά  στο Yale Law School και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο  Harvard Business School.

    Η τρομακτική ιστορία της Εκάλης

    Το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 1991 τρεις άνδρες συναντήθηκαν έξω από τη βίλα της οικογένειας Χρυσαφίδη στην Εκάλη. Ήταν ο γείτονας τους Βασίλης Σαλαπάτας, ο ανιψιός του Μιχάλη Χρυσαφίδη, Αλέξανδρος Μακρίδης και ο διευθυντής πωλήσεων του εργοστασίου του Αντώνης Γεωργιάδης.

    Επικρατούσε απόλυτη ησυχία, το σπίτι ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι και δεν υπήρχε κανένα σημάδι ζωής. Αυτή η… ησυχία ήταν που έκανε τους τρεις άνδρες να πάρουν την απόφαση να μπουν στη βίλα με τη βοήθεια κλειδαρά.

    Για επτά ολόκληρες ημέρες τα μέλη της οικογένειας Χρυσαφίδη δεν είχαν δώσει σημεία ζωής και η τελευταία είδηση που είχαν ακούσει προερχόταν από τα χείλη του Ταϊλανδού Πρασέρτ Σερτουασάνα, ο οποίος εργαζόταν στο σπίτι ως μπάτλερ.

    Στις 18 Ιουνίου ο 28χρονος Τάι, όπως τον αποκαλούσαν, ενημέρωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συνεργάτες του Χρυσαφίδη, πως η οικογένεια έλειπε σε διακοπές και θα επέστρεφε στις 28 του μηνός.

    Το ίδιο είπε και στον κηπουρό όταν την ίδια ημέρα έφτασε στη βίλα της Εκάλης για να φροντίσει τον κήπο. Κανείς, όμως, από το περιβάλλον της οικογένειας δεν γνώριζε πως θα έφευγαν διακοπές.

    Το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσαφίδης δεν ενημέρωσε τους συνεργάτες του στο εργοστάσιο που διοικούσε ότι θα απουσίαζε προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.

    Ο Χρυσαφίδης ήταν πάντα συνεπής στη δουλειά του, είχε πολλές καθημερινές υποχρεώσεις και σπάνια έλειπε από το γραφείο. Ήταν γνωστός βιομήχανος και ιδιοκτήτης συνολικά έξι εταιριών οι οποίες έκαναν τζίρο που ξεπερνούσε τα 600 εκατομμύρια δραχμές ετησίως και για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς τηρούσε πολύ αυστηρό πρόγραμμα!

    Αλλά και η Λιζ, η σύζυγος του, δεν είπε τίποτα στη φίλη της Αγγελική Παπαλεξανδράτου το βράδυ της 17ης Ιουνίου 1991 όταν την επισκέφθηκε στην Εκάλη, όπου συζήτησαν για το πάρτι που οργάνωναν για την κόρη της. Εκείνο το βράδυ, όπως θα έλεγε αργότερα η Αγγελική Παπαλεξανδράτου, στη βίλα της Εκάλης ήταν όλα τα μέλη της οικογένειας.

    Η Λιζ και ο Μιχάλης Χρυσαφίδης, αλλά και οι δύο γιοι τους, ο 18χρονος Γιώργος και ο 16χρονος Μιχάλης -Δημήτρης. Η Παπαλεξανδράτου έφυγε από το σπίτι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς κανείς να αναφέρει ότι την επομένη σκόπευαν να φύγουν ταξίδι.

    Το έγκλημα

    Τα τελευταία 24ωρα σταμάτησε να απαντά στο τηλέφωνο και ο Τάι, ο έμπιστος μπάτλερ της οικογένειας, και αυτό αναστάτωσε ακόμη περισσότερο τους κοντινούς τους ανθρώπους.

    Γι αυτό και αποφάσισαν να μπουν στη βίλα της Εκάλης. Ο κλειδαράς παραβίασε την πόρτα, πάνω στην οποία ήταν κολλημένο ένα χειρόγραφο σημείωμα που ενημέρωνε πως η οικογένεια Χρυσαφίδη απουσίαζε σε διακοπές και θα επέστρεφε στις 26 Ιουνίου.

    Οι τρεις άνδρες ανήσυχοι μπήκαν στο σπίτι ελπίζοντας πως θα εντοπίσουν κάποια στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην λύση του γρίφου της μυστηριώδους εξαφάνισης της οικογένειας.

    Το μυαλό τους πήγαινε στο κακό, γι’ αυτό άλλωστε αποφάσισαν να ερευνήσουν το σπίτι, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ήταν προετοιμασμένοι για το αποτρόπαιο θέαμα που θα αντίκριζαν.

    Κατεβαίνοντας στο υπόγειο του σπιτιού, σε τρία ξεχωριστά δωμάτια, εντόπισαν τέσσερα πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες και πετσέτες. Ήταν τα μέλη της οικογένειας Χρυσαφίδη τα οποία είχαν βρει φρικτό θάνατο. Παντού υπήρχαν αίματα και δεν χρειαζόταν να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως είχαν βασανιστεί.

    Η εικόνα ήταν σοκαριστική. Ο 16χρονος Μιχάλης είχε φιμωθεί με ένα κουρελιασμένο πουκάμισο, τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα με νάιλον σχοινί και το πτώμα του είχε σκεπαστεί με μία κουβέρτα. Στο διπλανό δωμάτιο βρέθηκαν νεκροί ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας του.

    Τα χέρια και τα πόδια του μικρού ήταν δεμένα, αλλά όχι και του πατέρα του. Και τα δυο πτώματα ήταν σκεπασμένα με κουβέρτες και πετσέτες. Στο τρίτο δωμάτιο, εντοπίστηκε το πτώμα της Λιζ Χρυσαφίδη.

    Όλα τα μέλη της οικογένειας είχαν ξυλοκοπηθεί, πριν τα σκοτώσουν με τα φονικά όπλα που βρέθηκαν στο λεβητοστάσιο και κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας, δηλαδή μια βαριοπούλα, έναν τσεκούρι και ένα σκερπάνι. Όλα ήταν λερωμένα με αίμα, όπως και ήταν και το πάτωμα του γκαράζ.

    Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο, βρήκαν χρυσαφικά, ομόλογα και διάφορα έγγραφα, αλλά καθόλου χρήματα. Υποπτεύονταν ότι ο δράστης είχε πάρει τα χρήματα και ορισμένα απ’ τα κοσμήματα που φυλάσσονταν στο χρηματοκιβώτιο. Ο Ταϊλανδός μπάτλερ Ο Πρασέρτ Σερτουσουάνα γεννήθηκε στην Μπανγκόκ το 1963 και  ζούσε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Δούλευε για την οικογένεια Χρυσαφίδη από το 1989, είχε δικό του δωμάτιο και πλέον θεωρούνταν μέλος της οικογένειας.

    Όσοι τον γνώριζαν, τον περιέγραφαν ως ένα ήρεμο, ευγενικό και χαμογελαστό νέο. Δύο μήνες πριν από τη δολοφονία, παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Ουαζίτα, που εργαζόταν στη Βάρη, στο σπίτι της Μαρίας Πουλιάση. Σε συνέντευξή της στο “Έθνος” στον Πάνο Σόμπολο, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ζευγάρι ήταν υπεύθυνο για τις δολοφονίες: “Αν έχουν σχέση με τις δολοφονίες, κάποιος τους έβαλε, κάποιος τους ανάγκασε να το κάνουν”.

    Τα αναπάντητα ερωτήματα Πρασέρτ Σερτουσουάνα Δυστυχώς, η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να συνεργαστούν με την Ταϊλάνδη για την ανάκριση του Σερτουσουάνα, αλλά δεν έλαβαν θετική απάντηση.

    Το 1993 και ξανά το 1995, έφτασαν στην Ελλάδα, Ταϊλανδοί αξιωματικοί, οι οποίοι συζήτησαν την υπόθεση με την ελληνική αστυνομία, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά. Παρά την αγριότητα της δολοφονίας και το σοκ που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία, δεν συνελήφθη ποτέ κανείς ούτε δόθηκε ποτέ απάντηση στα ερωτήματα που βασάνιζαν φίλους και συγγενείς.

    Βασικός ύποπτος ήταν ασφαλώς ο Σερτουσουάνα, αλλά οι αρχές υποπτεύονταν ότι είχε συνεργούς, καθώς η Λιζ Χρυσαφίδη πέθανε, αφού αυτός είχε φύγει για την Ταϊλάνδη. Ένα άλλο στοιχείο που προβλημάτισε την αστυνομία…

    Η διοίκηση της Akazoo



    ΣΧΟΛΙΑ