• Business

    QCM για Akazoo: «Χάρτινος πύργος» που «καίει» χρήμα

    • NewsRoom

    O 40χρονος πρώην CEO της Akazoo, Απόστολος Ζερβός


    «Πύργο από τραπουλόχαρτα» χαρακτηρίζει την εισηγμένη στον Nasdaq, ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Akazoo το fund QCM, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην εταιρεία που ίδρυσε το 2000 ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ως εταιρεία σχεδίασης ιστότοπων που αποτελούσε μέρος της InternetQ.

    Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο του QCM μπαίνει και ο CEO της εταιρείας, Απόστολος Ζερβός, λόγω του πρότερου εργασιακού βίου του και της σχέσης του με τον «διάττοντα αστέρα» της εταιρείας λογισμικού Velti, αλλά και ο ιδρυτής της, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, λόγω των «μουσικών» αναζητήσεών του.

    Η Akazoo μοιάζει με λογιστικό δημιούργημα, αναφέρει η έκθεση του fund QCM του Gabriel Grego, του ανθρώπου που «έριξε» στα τάρταρα εν μία νυκτί τη Folli Follie, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα τεράστιο σκάνδαλο.

    Και εξηγεί:

    – Χρήστες, συνδρομητές, έσοδα και κέρδη ενδέχεται να είναι υπερβολικά διογκωμένα.

    – Το πραγματικό μέγεθος της εταιρείας δεν είναι παρά ένα κλάσμα του μεγέθους που εμφανίζεται να έχει, ενώ είναι ζημιογόνα.

    – Η υπηρεσία της είναι διαθέσιμη σε ελάχιστες χώρες (και μετά βίας χρησιμοποιείται).

    – Υπάρχει η υποψία εικονικών συναλλαγών μεταξύ της Akazoo και ξένων εταιρειών κελύφων.

    – Οι υποδομές καταρρέουν (κλείνουν γραφεία, οι εργαζόμενοι φεύγουν κατά κύματα).

    – Διάφορα άτομα με κρίσιμους ρόλους ενδέχεται να έχουν σχέση με εταιρείες για τις οποίες υπήρξαν υποψίες απάτης (βλ. Globo και Velti). Μάλιστα, ο ίδιος ο CEO της Akazoo, ο Απόστολος Ζερβός, υπήρξε senior manager στη Velti.

    «Υποψιαζόμαστε ότι η Akazoo είναι ένα σχήμα οργανωμένο από το μάνατζμεντ για να κερδοφορεί, ενώ εξαπατά τους επενδυτές», σημειώνεται στην έκθεση.

    Σημειώνεται πως η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο ως εταιρεία σχεδίασης websites (μέλος της InternetQ). Εισήχθη στην αγορά AIM του Λονδίνου το 2010. Το 2015 η InternetQ απέκτησε την R&R με private
    placement ύψους 17 εκατ. δολαρίων από την Tosca/Penta.

    Το 2016 η εταιρεία κατηγορήθηκε από το βρετανικό blog shareprophets.com ως πιθανή απάτη.

    Εν συνεχεία, η εταιρεία βγήκε από το χρηματιστήριο και ξαναμπήκε στο NASDAQ στα τέλη του 2019 μέσω ανάστροφης συγχώνευσης.

    Η Akazoo ζει αυτήν τη στιγμή τη δεύτερη και τελευταία ζωή της, σημειώνεται στην έκθεση του QCM.

    Οι περίεργες μουσικές προτιμήσεις του Παναγιώτη Δημητρόπουλου

    Το QCM όμως περνά από… κόσκινο και τις προτιμήσεις του ιδρυτή της Akazoo, Παναγιώτη Δημητρόπουλου, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των βίντεο στο προφίλ του είναι το «End To The Lies» («Τέλος στα Ψέματα») και «Been Caught Stealing» («Συνελήφθη να Κλέβει»)!

    Εταιρεία που «καίει χρήμα»

    Η Akazoo έχει κάψει σχεδόν 20 εκατ. δολάρια μετρητά μέσα σε 4 χρόνια, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει κέρδη εκατομμυρίων, σημειώνεται επίσης.

    Παράλληλα, όπως υποστηρίζει το QCM, η εταιρεία πληρώνει μηδενικούς φόρους παρότι ισχυρίζεται ότι έχει κέρδη 22 εκατ. δολαρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Επίσης, πολλές από τις θυγατρικές της Akazoo εδρεύουν σε δικαιοδοσίες στις οποίες δεν υπάρχει διαφάνεια (μεταξύ των οποίων η Γκάνα και το Καμερούν).

    Η κορυφαία υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία, η Akazoo Music, είναι μια εφαρμογή streaming μουσικής, παρόμοια με το Spotify, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ακούν απεριόριστη μουσική με μηνιαία συνδρομή μέσω του κινητού ή του διαδικτύου.

    Σύμφωνα με το QCM, η Akazoo ισχυρίζεται ότι έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες με 5,5 εκατομμύρια συνδρομητές, έσοδα 140 εκατ. δολαρίων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης γύρω στο 24%. Υποστηρίζει δε ότι δραστηριοποιείται σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Ωστόσο, ο αριθμός των likes ή των ακολούθων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αναλογία εσόδων/υπαλλήλων δείχνουν ότι η Akazoo μπορεί να είναι πολύ μικρότερη εταιρεία από ό,τι παρουσιάζεται, τονίζει το QCM.

    Τα downloads της εφαρμογής είναι ελάχιστα και δεν αντιστοιχούν σε 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και, επιπλέον, ο όγκος των αναζητήσεων στο ίντερνετ για την Akazoo θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως σχεδόν μηδενικός και προέρχεται κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο και όχι από τις αναδυόμενες αγορές όπου η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι δημοφιλής.

    «Ελάχιστες και ξεδιάντροπες» οι κριτικές για την εφαρμογή

    Όταν ανοίγει κανείς τη σελίδα της Akazoo στο Google Play (το app store των συσκευών Android), την προσοχή τραβά αμέσως κάτι περίεργο: οι τελευταίες κριτικές χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2019 (δηλαδή 15 μήνες πριν) και, περίεργο ίσως για μια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι διατίθεται κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, υπογράφονται από τρία ελληνικά στο άκουσμα ονόματα. Συντάκτες των κριτικών αυτών είναι οι: Κρις Σπηλιωτόπουλος, Γιάννης Κάραλης και Γιώργος Ζερβός. Όλοι τους στελέχη της Akazoo και ο τελευταίος, ο Γιώργος Ζερβός, μπορεί να είναι ο αδελφός του CEO της εταιρείας. Από μια γρήγορη ματιά δε στις υπόλοιπες κριτικές φαίνεται ότι πολλές από αυτές μοιάζουν ψεύτικες ή διαμαρτύρονται ότι η εφαρμογή είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε ότι είναι απογοητευτική είτε ότι την κατέβασαν για να πάρουν credits για κάτι άλλο.

    Κλειστά γραφεία

    Επιπλέον, η Akazoo έχει κλείσει τα περισσότερα (ίσως και όλα) τα γραφεία της εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Λονδίνο, καθώς και αυτά του Λουξεμβούργου όπου «δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Akazoo».

    Στην Ελλάδα τα γραφεία της βρίσκονται εντός της InternetQ στο Νέο Ψυχικό (Λεωφόρος Κηφισίας 216), αλλά δεν υπάρχει πουθενά επιγραφή της Akazoo. Το QCM επισημαίνει μάλιστα ότι τα γραφεία της Αθήνας μπορεί να είναι «fake».

    Σε ό,τι αφορά την εταιρεία που ελέγχει την Akazoo, από το 2015 είναι η Crowe LLP, μία εταιρεία που πρόσφατα της επιβλήθηκε πρόστιμο από την αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων για έλεγχο που είχε σε εταιρεία η οποία χρεοκόπησε.

    «Διογκωμένα» τα έσοδα

    Σύμφωνα με το QCM, τα στοιχεία που παρουσιάζει σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα για την πραγματική κατάσταση και τις προοπτικές της εταιρείας. Όλα δείχνουν μια μικρή και ταχύτατα συρρικνούμενη εταιρεία.

    «Το πεπρωμένο της Akazoo θα μοιάζει ίσως με αυτό των Velti και Globo με 100% απώλειες για τους μετόχους, πτώχευση και αγωγές» καταλήγει ο Gabriel Grego.

    Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση του QCM

    Δείτε την παρουσίαση του QCM



    ΣΧΟΛΙΑ