• Ο Παύλος Μυλωνάς και η Bain, το αίτημα των τραπεζιτών, οι μπαταχτσήδες ξενοδόχοι και οι σχέσεις τους με τη δικαιοσύνη

    Δέκα χρόνια μνημονίων και πάλι τα ίδια με τους χρεοκοπημένους ξενοδόχους.

    the wise man
    image
    the wise man

    ΕΤΕ: Έτοιμο το deal με την Bain

    Τις τελευταίες πινελιές, πληροφορούμαι, ότι βάζουν στην Εθνική τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26 στο deal με την Bain που αφορά την πώληση 2 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων – μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών επιχειρήσεων – το γνωστό project Icon.

    Η ανακοίνωση της συμφωνίας είναι θέμα λίγων ημερών – μπορεί και πολύ πιο άμεσα.

    Το deal μετατέθηκε λίγο χρονικά λόγω της πανδημίας ωστόσο ήταν σε πολύ ώριμο στάδιο και ο CEO της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς έχει συμφωνήσει στα πάντα με τη διοίκηση της Bain.

    Το αμερικανικό fund έχει έδρα στην Βοστώνη και διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δις δολάρια ενώ έχει ήδη εξαγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων κι από άλλες ελληνικές τράπεζες.

    Αλλαγές στην δομή των δ.σ. των τραπεζών

    Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών (Καραβίας, Μεγάλου, Ψάλτης και Μυλωνάς) αναμένεται, όπως μαθαίνω, να επαναφέρουν το αίτημα – το οποίο πάγωσε λόγω του covid-19 – συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια ανθρώπων της αγοράς και των επιχειρήσεων, με έμφαση σε όσους κατέχουν θεσμικές θέσεις (φορεί κλπ).

    Στελέχη που θα αντικαταστήσουν τους ξένους συνταξιούχους, τους οποίους «φόρεσε» στις τράπεζες η πάλαι ποτέ τρόικα του Πόουλ Τόμσεν και του Ντέκλαν Κοστέλο.

    Το αίτημα εκκρεμεί και προ κρίσης η κυβέρνηση το έβλεπε θετικά και άμεσα θα υπάρξουν εξελίξεις…

    Είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες, ωστόσο η στήλη εύχεται να μην επαναληφθούν φαινόμενα περασμένων δεκαετιών όπου ο επιχειρηματίας ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έπαιρνε δάνεια-μαμούθ και σήμερα τρέχουν οι νεότεροι τραπεζίτες να τα μαζέψουν…

    Ξενοδόχοι Ι: Ζητούν και τα ρέστα οι μπαταχτσήδες

    Τις τελευταίες ημέρες και ώρες σημειώνεται ένας υπόγειος πόλεμος με πρωταγωνιστές κάποια «τζιμάνια» – με την κακή έννοια του όρου – του ξενοδοχειακού τομέα.

    Πρόκειται για γνωστούς μπαταχτσήδες, που έχουν να περάσουν από το ταμείο των τραπεζών για τα υπέρογκα δάνειά τους χρόνια, όπως επίσης και από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Κυρίως όμως από τις τράπεζες.

    Οι μπαταχτσήδες-ξενοδόχοι με μεγάλες μονάδες από την Κρήτη, την Κω και τα περίχωρα, είδαν ότι θα «βρέξει» χρηματοδότηση και μέτρα προστασίας από τις τράπεζες και το δημόσιο και είπαν για μια ακόμη φορά να κάνουν πάρτι!

    Με τα λεφτά των φορολογούμενων και σε βάρος των δανειοληπτών που παρά τα ζόρια εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Οι εν λόγω χρωστούν περίπου 2 δις ευρώ κόκκινα – κατακόκκινα όμως – δάνεια στις τράπεζες εδώ και δεκαετίες και σφυρίζουν αδιάφορα…

    Είδαν, λοιπόν, φως και θέλουν να μπουν στο δωμάτιο, να τους χαριστεί μέρος των δανείων κλπ. Αυτά ξέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και έστειλε με ανάρτησή του στο μήνυμα ότι το τραπέζι «στρώθηκε» μόνο για όσους είναι υγιείς επιχειρηματίες και όχι για τα διαχρονικά λαμόγια.

    «Το παραδοσιακό κράτος πατερούλης έτσι όπως το ξέραμε δεν υφίσταται πλέον», έγραψε ο Ρέτσος και ξεσηκώθηκαν τα «λαμόγια».

    Δέκα χρόνια μνημονίων και πάλι τα ίδια…

    Ξενοδόχοι ΙΙ: Με τις πλάτες της δικαιοσύνης

    Αρκετά από αυτά τα «τζιμάνια» – επιμένω με την κακή έννοια του όρου – επί χρόνια λειτουργούν τα ξενοδοχεία τους, βγάζουν λεφτά, δεν πληρώνουν τα δάνεια, παρέχουν μαζικές υπηρεσίες a la carte και οι τράπεζες αφενός δεν τους τράβηξαν παλαιότερα το χαλί κάτω από τα πόδια, αφετέρου τα τελευταία χρόνια που το τόλμησαν βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια μερίδα της δικαιοσύνης που δεν συμπαθεί την εξυγίανση…

    Είναι γνωστό στο παρασκήνιο ότι οι εν λόγω ξενοδόχοι διατηρούν άριστες σχέσεις με ορισμένους – το τονίζω δεν αφορά όλους – λειτουργούς της δικαιοσύνης και έτσι οι υποθέσεις των κόκκινων δανείων κακοφορμίζουν και όλα τριγύρω αλλάζουνε εκτός από το συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής ξενοδοχειακής πραγματικότητας.

    Akazoo: Παραιτούνται κατόπιν εορτής…

    Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν δύο ημέρες μετά την έκθεση της QCM, οι Αλέξανδρος Μακρίδης και Bryan David Roche, από το διοικητικό συμβούλιο της Akazoo. Η επιστολή παραίτησής τους εστάλη στη διοίκηση της εταιρείας στις 23 Απριλίου.

    Η έκθεση της QCM δημοσιοποιήθηκε στις 20 Απριλίου.

    Όσο για τον επικεφαλής της Α. Ζερβό ούτε φωνή ούτε ακρόαση παρά μόνο η ανακοίνωση για την πρόσληψη συμβούλου με αντικείμενο να ερευνήσει αν όσα λέει ο Grego είναι αλήθεια…  

    Επιπρόσθετα και η DECA investments (μεγαλομέτοχος είναι  ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος) ,  όπως αναφέρεται αρμοδίως, αναμένει την έκθεση της ειδικής επιτροπής που όρισε η διοίκηση της Akazoo για να δει ποια θα είναι τα συμπεράσματα της. Προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποιες κινήσεις και δεν έχει ρευστοποιήσει την θέση της.

    Η DECA κατέχει περίπου το 4,2% των μετοχών της AKAZOO. Χθες στον Nasdaq η μετοχή υποχώρησε κατά 2% και έκλεισε στα 1,1350 δολάρια. Μέσα σε μια εβδομάδα η μετοχή έχει χάσει πάνω από 55% της αξίας της.

    Το ΧΑ περιμένει και τον Κυριάκο

    Με οδηγό τις τράπεζες κινήθηκε εχθές ανοδικά το χρηματιστήριο (όπως άλλωστε σας είχαμε επισημάνει ήδη από την χθεσινή στήλη). Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 6,02% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο +3,26%.

    Κι όλα αυτά παρά την δυσοίωνη όσο και δηλητηριώδη  πρόβλεψη της Morgan Stanley ότι η ύφεση στην Ελλάδα στο αρνητικό σενάριο θα φθάσει το 21,3%.

    Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν σήμερα το απόγευμα από τον Πρωθυπουργό πως θα ανοίξει η αγορά προκειμένου να δουν κι από αυτό τις περαιτέρω τοποθετήσεις τους στα ελληνικά assets.