• Business

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Προχωρά η χαρτογράφηση του δικτύου επικοινωνιών

    Κυριάκος Πιερρακάκης – Θοδωρής Λιβάνιος


    Σε φάση υλοποίησης περνάει σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε, η ρύθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον «Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων» (ΧΕΜΔ).

    Η ρύθμιση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες «έφερε» το υπουργείο μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποχρεώνει όλους τους παρόχους δικτύων επικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ, η Nova και η Vodafone, να υποβάλλουν κάθε 12 μήνες όλα τα στοιχεία των δικτύων τους σε ηλεκτρονική μορφή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα τόσο σε εσωτερικούς χρήστες, όπως εκπρόσωποι του υπουργείο όσο και στο ευρύ κοινό, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι πολίτες ανά την ελληνική επικράτεια.

    Τα στοιχεία που θα υποβάλλονται θα αφορούν τα δίκτυα όπου βρίσκεται τοποθετημένο καλώδιο χαλκού, δίκτυο οπτικών καλωδίων αλλά και δίκτυο εναέριων καλωδίων.

    Ουσιαστικά αυτό που φαίνεται να επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αυτή τη ρύθμιση είναι να επισπεύσει τις γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ και να συλλέγει στοιχεία ανά περιοχή καθώς επίσης και για τον προσδιορισμό των περιοχών δράσεων δημόσιας παρέμβασης. Τα στοιχεία που υποβάλλονται αφορούν τόσο στις υφιστάμενες υποδομές που διαθέτουν οι εταιρείες και στην τρέχουσα γεωγραφική εμβέλεια των ευρυζωνικών δικτύων, όσο και στην προβλεπόμενη γεωγραφική εμβέλεια για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της εκάστοτε υποβολής.

    Επίσης στοιχεία στην εν λόγω πλατφόρμα υποχρεούται να καταθέτει και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Συγκεκριμένα η ΕΕΤΤ υποβάλει τα στοιχεία των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων κεραιών και ζεύξεων σταθερής υπηρεσίας, τα οποία αντλούνται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων κεραιοσυστημάτων (ΣΗΛΥΑ) και τη βάση δεδομένων χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σταθερής υπηρεσίας, τα οποία τηρεί και λειτουργεί η ΕΕΤΤ.

    Διαδικασία υποβολής και κυρώσεις

    Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, η οποία πέρασε ΦΕΚ και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, οι υπόχρεοι υποβάλλουν στο ΧΕΜΔ κάθε δώδεκα (12) μήνες τη συνολική εικόνα των δικτύων τους, ανεξάρτητα αν έχουν επέλθει ή όχι μεταβολές από την προηγούμενη υποβολή. Οι υποβολές αφορούν στην εικόνα των δικτύων κατά την 31η Δεκεμβρίου του εκάστου έτους και υποβάλλονται έως την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους αντίστοιχα. Για την αρχική υποβολή, τα στοιχεία υποβάλλονται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης και θα αφορούν στην κατάσταση του δικτύου κατά την ημερομηνία υποβολής.

    Τα στοιχεία που θα υποβάλλονται στο ΧΕΜΔ θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό των περιοχών παρέμβασης δράσεων δημόσιας παρέμβασης, δύνανται να υποβάλλονται όσο συχνά χρειάζεται.

    Η υπουργική απόφαση ωστόσο προβλέπει και κυρώσεις, στους φορείς οι οποίοι θα την παραβιάζουν. Συγκεκριμένα σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των υποχρεώσεων παροχής πληροφοριών από τις εταιρείες, η υπόθεση θα παραπέμπεται προς επίλυση στην ΕΕΤΤ ενώ προβλέπεται και επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρονική Βίβλο του τουρισμού φτιάχνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διαγωνισμός 60 εκατ. ευρώ για άδειες λογισμικού Oracle



    ΣΧΟΛΙΑ