• Business

    Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διαγωνισμός 60 εκατ. ευρώ για άδειες λογισμικού Oracle

    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Ένα ακόμα μεγάλο διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να «τραβήξει» τα βλέμματα των μεγάλων εταιρειών πληροφορικής αλλά και των τηλεπικοινωνιών βγάζει στον αέρα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Το μεγάλο έργο, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο με τα δικαιώματα προαίρεσης φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ, αφορά τη σύναψη «Κεντρικής Συμφωνίας Προμήθειας αδειών χρήσης λογισμικού Oracle» για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας διοίκησης. Το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη μέγιστη διάρκεια της σύμβασης να ορίζεται σε 36 μήνες.

    Μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στοχεύει μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος υποδομής λογισμικού (software infrastructure) για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις, στοχεύοντας στην βελτίωση των υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους.

    Οι δράσεις και οι καίριες «επεμβάσεις» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου συνεχίζονται, καθώς όπως έχει πει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, το δημόσιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και θα διαθέτει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία με βασικό στόχο τις ανάγκες του πολίτη.

    «Το μέλλον είναι ψηφιακό και ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι» είχε τονίσει στην πρόσφατη εκδήλωση για τα 3 χρόνια του gov.gr.

    Τι αφορά το έργο

    Αντικείμενο της σύμβασης είναι η «Κεντρική Συμφωνία Προμήθειας αδειών χρήσης λογισμικού Oracle» μέσω κεντρικής επιχειρησιακής συμφωνίας για την κάλυψη αδειοδοτήσεων, συντήρησης και αναβάθμισης σε προϊόντα λογισμικού Oracle για τις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες αφορούν στην υποστήριξη μιας σειράς λειτουργιών/διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, το αντικείμενο της σύμβασης αφορά:

    • Στην κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης σε ανάγκες όσον αφορά άδειες λογισμικού προϊόντων της εταιρίας Oracle, οι οποίες με τη σειρά τους αφορούν στην υποστήριξη μιας σειράς διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ενδεικτικά αναφέρονται:

    – Η ανάπτυξη Εφαρμογών

    -Η Διαχείριση και αξιοποίηση σχεσιακών βάσεων δεδομένων κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών

    -Η Διαχείριση ασφαλείας και πρόσβασης δεδομένων

    -H Διαχείριση και αξιοποίηση εφαρμογών διαχείρισης εγγράφων και επιχειρησιακών διαδικασιών.

    -Η Διαχείριση και αξιοποίηση Portal

    -Η Διαχείριση δικαιωμάτων εισόδου και πρόσβασης χρηστών

    -Συστήματα επιχειρησιακής ευφυΐας (Business Intelligence)

    – Η υποστήριξη κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται στην υποδομή του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud).

    Η προμήθεια των αδειών λογισμικού, που θα υποστηρίξουν τις διαδικασίες που περιγράφονται παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί μέσω κεντρικής συμφωνίας προμήθειας λογισμικού Oracle.

    Επιπλέον της προμήθειας των παραπάνω αδειών στο πλαίσιο του Έργου προβλέπεται και η παροχή των κάτωθι υπηρεσιών:

    • Υπηρεσίες Υποστήριξης (Premier Support) από πλευράς της Oracle.
    • Εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων (Consulting Services) της Oracle που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

    – τον έλεγχο της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας της Oracle βάσης δεδομένων

     -τον έλεγχο και την αποκατάσταση απόδοσης και διαθεσιμότητας

    – τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των συστημάτων και των εφαρμογών (tuning), o τη βελτιστοποίηση της εκτέλεσης ερωτημάτων SQL (SQl queries),

    – τη μεταφορά τεχνογνωσίας και χρήση βέλτιστων πρακτικών ανάπτυξης/ παραμετροποίησης,

    – την υλοποίηση πολιτικών μείωσης του χρόνου μη λειτουργίας του συστήματος,

    – τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ασφάλειας των εφαρμογών και των δεδομένων,

    – την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης της υποδομής.

    Με το έργο η Δημόσια Διοίκηση, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα είναι σε θέση να αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες λογισμικού της εταιρίας Oracle μέσω κεντρικής συμφωνίας προμήθειας για την υποστήριξη των εξαιρετικά σημαντικών και νευραλγικών της λειτουργιών όπως αυτές αναφέρθηκαν παραπάνω.

    Οι άδειες χρήσης της νεότερης έκδοσης κατά την λήξη της συμφωνίας (με την εξαίρεση της αδειοδότησης που προβλέπει και την παροχή υπηρεσίας) θα ανήκουν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι οι άδειες αυτές, σε αντίθεση με άλλους τρόπους προμήθειας, θα συνεχίσουν να υφίστανται ακόμα και με αντικατάσταση του εξοπλισμού με νέο.

    -Απλοποιημένη παρακολούθηση των αδειών χρήσης λογισμικού: Κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, η ΓΓΠΣΔΔ έχει τη δυνατότητα εύκολης κεντρικής παρακολούθησης των αδειών λογισμικού, των διάφορων εκδόσεων αυτών, των πιστοποιητικών αδειών χρήσης κ.λπ. Επιπλέον, διατηρεί τη δυνατότητα, στην περίπτωση που προκύψει η ανάγκη εγκατάστασης/μεταφοράς λογισμικού σε νέους υπολογιστές.

    -Σταθερή τιμή προϊόντων σε πιθανή απόκτηση νέων αδειών: Κάθε ενδεχόμενη νέα παραγγελία που δύναται να προκύψει στο πλαίσιο της προαίρεσης της σύμβασης που θα υπογραφεί πέραν της αρχικής ποσότητας, υπόκειται σε σταθερές τιμές κατά την διάρκεια ισχύος της κεντρικής συμφωνίας προμήθειων η οποία παρέχει προστασία τιμών καθ’ όλη τη διάρκειά του και για το σύνολο των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.

    -Διευκόλυνση πληρωμών – χρηματορροών, δεδομένου ότι το κόστος κατανέμεται σε όλο το χρονικό εύρος διάρκειας του Συμβολαίου. 

    -Προτυποποίηση (Standardization) του λογισμικού: Το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι σχεδιασμένο για να βοηθάει στη δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος υποδομής λογισμικού (software infrastructure) έτσι ώστε η Δημόσια Διοίκηση να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις στοχεύοντας την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους για την πληροφορική.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιερρακάκης: Wifi στους σταθμούς του μετρό φέρνει το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΣΤΑΣΥ

    Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μέλλον είναι ψηφιακό – 5.000 διαδικασίες θα ψηφιοποιηθούν την επόμενη τετραετία



    ΣΧΟΛΙΑ