• Business

    Ίων Σέργης: Το Timberhub, το πρώτο marketplace στην αγορά ξύλου -Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ από Speedinvest

    Ίων Σεργής,Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Timberhub

    Ίων Σεργής,Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Timberhub


    Η Timberhub επαναπροσδιορίζει το εμπόριο ξυλείας δημιουργώντας την πρώτη ψηφιακή αγορά που συνδέει ενεργά αγοραστές και πωλητές διεθνώς. Ταυτόχρονα, ανταποκρίνεται σε μια νέα ανάγκη που έφερε η στροφή στα ESG κριτήρια  για πιστοποιημένης προέλευσης ξυλεία.

    Ο Ίων Σέργης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Timberhub μιλάει στο mononews για την πρωτότυπη ιδέα, που εξασφάλισε την πρώτη της early stage χρηματοδότηση και είναι έτοιμη να αναπτυχθεί αναβαθμίζοντας την αγορά ξυλείας στην Ευρώπη.

    “Σήμερα ανακοινώνουμε το κλείσιμο του πρώτου γύρου χρηματοδότησης ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Timberhub. Τον πρώτο αυτό γύρο, καλύπτει η  Speedinvest ενώ συμμετέχουν και Angels Investors όπως οι ιδρυτές του Sennder, David Nothacker, Julius Köhler και Nicolaus Schefenacker, ο συνιδρυτής της Moonfare, Αλέξανδρος Αργυρός, και του Qogita  ο κ. Μανώλης Μανασάκης”, σημειώνει ο κ. Ίων Σέργης.

    H ολίγων μηνών startup ήδη λειτουργεί αυξάνοντας καθημερινά τη δύναμή της, και την γκάμα των προϊόντων της. Προσφέρει, καλύτερες τιμές από την υπόλοιπη αγορά, αξιόπιστες παραδόσεις και συνεχώς αυξανόμενη γκάμα προϊόντων.  Ο κ. Ίων Σέργης, μας εξηγεί πώς λειτουργεί το Timberhub  και τι παραπάνω προσφέρει στους πελάτες του.

    Σε ποιους απευθύνετε το Timberhub;

    -Ξεκινήσαμε την Timberhub  στο Άμστερνταμ το 2022 με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού marketplace που θα ψηφιοποιεί τη διαδικασία εφοδιασμού   ξυλείας. Προμηθευτές είναι οι παραγωγοί ξύλου και αγοραστές οι βιοτεχνίες μεταποίησης ξύλου, οι κατασκευαστές και οι χονδρέμποροι.

    Σήμερα, πάνω από 100.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αγοράζουν ξύλο για να το μεταποιήσουν ή να το μεταπωλήσουν. Και πάνω από 30.000 είναι οι παραγωγοί ξύλου στην Ευρώπη, τα πριστήρια που αγοράζουν κορμούς και τους κόβουν.

    Με το Timberhub, οι αγοραστές μπορούν πολύ εύκολα να βρουν τους όγκους, τις ποιότητες, τις ποσότητες, τις διαστάσεις, το είδος ξύλου που θέλουν. Ακολούθως συνδέονται με τους παραγωγούς, από τους οποίους το Timberhub αγοράζει τα ξύλα για λογαριασμό τους και αναλαμβάνει τη μεταφορά και την παράδοση σε αυτόν που τα παρήγγειλε.   Και όλα γίνονται ψηφιακά, και για πρώτη φορά ψηφιοποιείται η αλυσίδα εφοδιασμού του ξύλου.

    Έχει προμηθευτές και αγοραστές από Ελλάδα; Τι προσφέρει η Timberhub;

    -Στην Ελλάδα είναι μικρή η αγορά ξύλου και δεν είναι η κύρια αγορά μας. Ωστόσο, έχουμε ήδη αγοραστές από την Ελλάδα, που είναι χονδρέμποροι, παραγωγοί παλετών και κατασκευαστές ξύλινων σπιτιών.

    Η Timberhub βοηθά επίσης τα πριστήρια ξύλου να επεκτείνουν τα δίκτυά τους πέρα ​​από τους παραδοσιακούς πελάτες τους και να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές τους, κάνοντας τις διαδικασίες πωλήσεών τους πιο αποτελεσματικές και επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν πλήρως στην παραγωγή. Μέχρι στιγμής, η Timberhub συνεργάζεται ήδη με πελάτες και πριστήρια από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

    Γιατί αποφασίσατε να κάνετε το Timberhub; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει;

    -Αποφασίσαμε ότι χρειάζεται ένα marketplace στην αγορά ξύλου, γιατί παρά το μέγεθός του που υπολογίζεται στα 600 δισ., ο κλάδος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αργούς, εκτός σύνδεσης και μη αυτόματους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, είναι ευάλωτος σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και  το ρωσο-ουκρανικό  πόλεμο.

    Το μεγάλο δίκτυο προμηθευτών της Timberhub και οι αποκλειστικές συνεργασίες που έχει με παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, του δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να προσφέρει καλύτερες τιμές για τα ξύλα που αναζητούν οι πελάτες της, από τις τιμές που μπορούν να βρουν μόνοι τους στην αγορά.

    Εγγυόμαστε ότι οι τιμές μας είναι οι χαμηλότερες και ότι τα ξύλα θα φτάσουν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

    Στους προμηθευτές μπορούμε να εγγυηθούμε -με βάση analytics- κάποιες πωλήσεις, και έτσι έχουμε μπορούμε να ανταποκριθούμε με αξιοπιστία στα αιτήματα των αγοραστών.

     Πώς  το Timberhub συμβάλλει στη βιωσιμότητα;

    – Δύο ειδών δάση προσφέρουν σήμερα ξύλα στην αγορά. Τα πιστοποιημένα δάση από τη μια, που διαθέτουν τα ανάλογα έγγραφα που αναφέρουν ποια δέντρα και πόσα και κάθε πότε μπορούν να κοπούν.

    Από την άλλη, υπάρχουν και τα ξύλα από τα άλλα δάση, όπου είναι παράνομη η κοπή δέντρων, αλλά παρολ’ αυτά κάποιοι κόβουν δέντρα και τα πουλάνε στην αγορά.

    Το Timberhub απαιτεί από όποιον προμηθευτή μπαίνει στην πλατφόρμα, να έχει τα πιστοποιητικά για την προέλευση του ξύλου, και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Επομένως, κάθε φορά που κάποιος αγοράζει από μας ξύλα, έχει εξασφαλίσει πιστοποιημένη προέλευση. Η παράνομη υλοτομία είναι μεγάλο πρόβλημα και οδηγεί στην αποψίλωση δασών και οι εταιρείες που αγοράζουν ξύλα θέλουν να μπορούν να αποδείξουν ότι επιλέγουν μόνο πιστοποιημένα βιώσιμα ξύλα. Αυτό προωθεί την πιο βιώσιμη παραγωγή ξυλείας, ενθαρρύνοντας την υπεύθυνη διαχείριση των δασών του κόσμου.



    ΣΧΟΛΙΑ