• Business

    Ιωάννης Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των τιμών, εντείνονται οι έλεγχοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Τις συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οικονομία παρακολουθεί στενά η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατότητων της εάν χρειαστεί να προλάβει φαινόμενα αισχροκέρδειας ή κερδοσκοπίας.

    «Εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε διάφορες αγορές που θεωρούμε ότι μπορεί να επηρεαστούν ιδιαίτερα, λόγω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης, που φαίνεται ότι συγχρόνως θα έχει συνέπειες και στην οικονομία» σημειώνει στο mononews o Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός.

    Ιδιαίτερα δε και λόγω της σημαντικής αγροτικής παραγωγής των δύο χωρών σε σιτηρά, άλευρα, σόγια κτλ. – εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη αγορά τροφίμων, στην Ευρώπη. Σε μία περίοδο μάλιστα ήδη επιβαρυμένη από τους προηγούμενους μήνες.

    Σημειώνεται ωστόσο ότι για να προχωρήσει σε ελέγχους η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει προηγουμένως να υπάρχουν υπόνοιες για παραβατικές συμπεριφορές κι όχι απλώς να διαπιστώνει αυξήσεις τιμών.

    «Παρακολουθούμε καθημερινά την πορεία των τιμών»

    Η Επιτροπή έχει αναπτύξει πλέον διάφορες μεθόδους ελέγχων, όπως εξηγεί ο κ. Λιανός. Δεν είναι μόνοι οι επιτόπιοι έλεγχοι, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της αυξημένοι κατά 100% σε σχέση με το 2019. Αλλά συγχρόνως και μέσω της πλατφόρμας που διαθέτει πλέον η ΕΑ, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί καθημερινά τα στοιχεία σε διάφορες αγορές και εφόσον διαπιστώνει ενδείξεις που δημιουργούν προβληματισμό, να επιλέγει στη συνέχεια τα κατάλληλα μέτρα έρευνας ώστε να προχωρήσει σε διενέργεια ελέγχων.

    «Έχουμε πλέον τη δυνατότητα για μεγαλύτερο monitoring της αγοράς, από ότι παλαιότερα. Καθημερινά κοιτάμε την πορεία των τιμών σε 2.000 προϊόντα» εξηγεί ο κ. Λιανός.

    Σημειώνει ωστόσο ότι για να υπάρχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο έργο της Επιτροπής είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το προσωπικό της και να της δοθούν οι δυνατότητες ώστε να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της.

    «Η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο στο να κάνουμε περισσότερους ελέγχους. Αλλά να συζητάμε ώστε δοθεί στην Επιτροπή περισσότερο προσωπικό πιο σύντομα καθώς και επιπλέον δυνατότητες προκείμενου με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να κάνουμε και περισσότερους ελέγχους» σημειώνει.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκαλυπτικό: Περισσότεροι από 40 ανώνυμοι πληροφοριοδότες μίλησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ