• Οικονομία

    Αποκαλυπτικό: Περισσότεροι από 40 ανώνυμοι πληροφοριοδότες μίλησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός - Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός – Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο που εφαρμόζεται ο θεσμός του Ανώνυμου Πληροφοριοδότη (whistleblower) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη χώρα μας, έχουν γίνει περισσότερες από 40 αναφορές.

    Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο mononews ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός δείχνει πως ο θεσμός του whistleblowing μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο για την Ανεξάρτητη Αρχή, στην προσπάθειά της για ανίχνευση καρτέλ στην αγορά.

    Όπως σημειώνει ο ίδιος, βάσει αυτών των αναφορών δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες υποθέσεις, καθώς έχουν γίνει σε χρονικό διάστημα κάτω του ενός έτους και θα πρέπει στη συνέχεια να διεξαχθεί η απαραίτητη έρευνα ώστε ακολούθως, εάν προκύψουν ενδείξεις, να εξεταστούν από την Ολομέλεια.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λιανός, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις  διευθύνσεις που λαμβάνουν τις αναφορές «πολλές από αυτές οδηγούν σε υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται σοβαρά».

    Μόλις 1-2 ανώνυμες επιστολές τον χρόνο λάμβανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    «Έχει αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα που έχουμε ώστε να ξεκινήσουμε καινούριες υποθέσεις και μάλιστα προτού γίνει ευρέως γνωστός ο θεσμός του ανώνυμου πληροφοριοδότη που υπάρχει από τον περασμένο Απρίλιο» προσθέτει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την εφαρμογή του εργαλείου του ανώνυμου πληροφοριοδότη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λάμβανε μόλις 1-2 ανώνυμες επιστολές τον χρόνο.

    Την ίδια στιγμή, το «πρόγραμμα επιείκειας» – το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών Επιτροπών Ανταγωνισμού για την ανίχνευση καρτέλ στην αγορά – στην Ελλάδα, μέσα σε διάστημα 15 ετών,  έχει φέρει αποτέλεσμα μόλις σε δύο περιπτώσεις.

    Αυτό το πρόγραμμα μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει πρόσφατα στο mononews o κ. Λιανός,  δεν έχει λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα όπως αντίστοιχα και σε άλλες χώρες με τα ίδια χαρακτηριστικά, καθώς όπως εξηγούσε «είμαστε μια σχετικά κλειστή οικονομία. Δεν έχουμε πολλές ξένες επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και οι οποίες αν υπήρχαν ενδεχομένως να μην είχαν τις σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων».

    «Δεν υπάρχει νομικό ρίσκο για τον ανώνυμο πληροφοριοδότη»

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και περίπου έναν μήνα έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία για την προώθηση του θεσμού της ανώνυμης πληροφόρησης για θέματα ανταγωνισμού.

    Ο κ. Λιανός εξηγεί πως πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν κι άλλες Επιτροπές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία, αναφέροντας τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Δανίας με τις οποίες μάλιστα είχε πραγματοποιήσει συζητήσεις η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού προτού το εφαρμόσει στη χώρα μας.

    Ο ίδιος, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει κανένα νομικό ρίσκο για τον ανώνυμο πληροφοριοδότη και πως το συγκεκριμένο εργαλείο του παρέχει απόλυτη ασφάλεια, ώστε να διατηρήσει την ανωνυμία του χωρίς να αποκαλυφθεί.

    «Είναι τέτοιο το σύστημα που εφαρμόζεται, η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται βρίσκεται στο εξωτερικό – η ίδια που χρησιμοποιεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μάθουμε το όνομα του ανώνυμου πληροφοριοδότη» εξηγεί ο κ. Λιανός.

    Τα πλεονεκτήματα του ανώνυμου πληροφοριοδότη

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το πλεονέκτημα που διαθέτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε σύγκριση με μία ανώνυμη επιστολή που μπορούσε μέχρι πρόσφατα να στείλει κάποιος που επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης.

    Μέσω της πλατφόρμας δηλαδή να γίνει διάλογος με τον ανώνυμο πληροφοριοδότη καθώς και  διευκρινιστικές ερωτήσεις  για περαιτέρω πληροφορίες οι οποίες μπορεί φανούν χρήσιμες στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, χωρίς παράλληλα να αποκαλύπτεται το όνομά του.

    Επίσης η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα για αποστολή αποδεικτικού υλικού, όπως για παράδειγμα φωτογραφιών ή αρχείων, από εργαζόμενους ή προμηθευτές επιχειρήσεων που γνωρίζουν γεγονότα εκ των έσω και θέλουν να τα επικοινωνήσουν ανώνυμα.

    «Πώς τελικά θα λειτουργήσει στην ελληνική πραγματικότητα το εργαλείο αυτό, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία που έχουμε έως τώρα είναι θετικά. Ελπίζω ότι όταν το γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος να δούμε και  τα αποτελέσματα που θα φέρει» καταλήγει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανός (Επ. Ανταγωνισμού) στο mononews: Γιατί στην Ελλάδα είναι δύσκολο να σπάσουν τα καρτέλ



    ΣΧΟΛΙΑ