• Business

    Inditex (Zara): Άλμα 30% στα καθαρά κέρδη το 2023 – Σε ποιους πελάτες «ποντάρει» φέτος

    • Bloomberg
    Ortega

    Amancio Ortega Gaona, ιδιοκτήτης του Ισπανικού Ομίλου Inditex


    Κατά 30% αυξήθηκαν το 2023 τα καθαρά κέρδη του ομίλου Inditex, ιδιοκτήτη της Zara, καθώς ο γίγαντας της γρήγορης μόδας “πόνταρε” στην ελίτ των πελατών, η οποία αγόρασε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλες εταιρείες.

    Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (5,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιανουάριο, ενώ ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση της LSEG.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Inditex διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι της ανταγωνίστριας H&M το 2023, χάρη στην ικανότητά της να προσφέρει ταχύτερα στον πελάτη τις τάσεις της μόδας, σε σύγκριση με άλλους προμηθευτές και να πουλά περισσότερα ενδύματα σε υψηλότερες τιμές σε αγοραστές που επιθυμούν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

    Το γεγονός αυτό τη βοήθησε στο να “προστατευτεί” από την ταχεία ανάπτυξη της ανταγωνίστριας κινεζικής Shein, η οποία θεωρείτε πρωτοπόρος του κλάδου της γρήγορης μόδας, με είδη όπως πουκάμισα και μαγιό κόστους μόλις 2 δολαρίων.

    Ρεκόρ πωλήσεων το α’ τρίμηνο

    Οι πωλήσεις σε καταστήματα και στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 10% και έφτασαν το ρεκόρ των 35,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024.

    Ωστόσο, οι πωλήσεις της αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό από την άνοδο 17,5% που αναφέρθηκε πέρυσι, καθώς ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών μετριάστηκε από έτος σε έτος.

    Η Zara, το κύριο brand της Inditex, ξεκίνησε να αυξάνει τις τιμές νωρίτερα από την H&M ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό και ως μέρος μιας στροφής στην προσφορά ειδικών κομματιών σε μια αγορά υψηλής μόδας.

    Όμως, σε διάστημα δύο ετών, η Zara αύξησε τις μέσες τιμές της συλλογής της κατά τη διάρκεια της σεζόν λιγότερο από την H&M και άλλους ανταγωνιστές, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών λιανικής EDITED.

    Συγκριτικά, η μέση τιμή των ενδυμάτων σε απόθεμα στη Zara για τη συλλογή Άνοιξη 2024 στην αγορά των ΗΠΑ είναι 11% υψηλότερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, ενώ οι μετοχές της H&M και της Mango είναι και οι δύο πάνω από 20% έναντι του 2022, δήλωσε η Krista Corrigan, αναλύτρια στην EDITED.

    Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανταγωνίστριά της H&M.

    “Η Inditex πέτυχε κάτι πολύ δύσκολο μετακυλίοντας τον πληθωρισμό το 2023. Το έκανε επειδή έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες όπως η H&M”, δήλωσε ο José Ramon Iturriaga, διαχειριστής κεφαλαίων στην Abante Advisors, η οποία κατέχει μετοχές της Inditex.

    «Δεν νομίζω ότι η φετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη για την Inditex», πρόσθεσε.

    Υπό πίεση ο «Mr. Zara»

    Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ασκούν πίεση στον όμιλο, καθώς ζητούν από την Inditex να δημοσιοποιήσει την πλήρη λίστα με τους προμηθευτές της, όπως κάνουν οι ανταγωνιστικές H&M και Primark, προκειμένου να μπορούν να εξετάζουν καλύτερα τη διαχείριση ρίσκου στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Η Inditex αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, καθώς δεν δημοσιεύει από ποια εργοστάσια προμηθεύεται τα προϊόντα της.

    Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι ρυθμιστικές Αρχές και οι επενδυτές στοχεύουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες πληροφορίες από τις εταιρείες.

    Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων δέχονται πιέσεις προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει θέμα καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ένδυσης αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.

    «Η Inditex δεσμεύεται απόλυτα στη διατήρηση των υψηλών προτύπων στην αλυσίδα εφοδιασμού της και πιστεύει ότι κλειδί είναι το κορυφαίο στον κλάδο σύστημά μας που αφορά την ιχνηλασιμότητα, το οποίο μας δίνει τη μέγιστη ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε εκπρόσωπος της Inditex.

    Ωστόσο, το Know The Chain, μια πρωτοβουλία συγκριτικής αξιολόγησης, έδωσε στην Inditex χαμηλότερη συνολική βαθμολογία το 2023 από την αξιολόγησή της το 2021.

    Διαβάστε επίσης: 

    Inditex: Υπό πίεση ο «Mr. Zara» – Τι ζητούν επίμονα οι επενδυτές

    Inditex (Zara): Αυξήσεις πάνω από 10% για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα

    Ποιοι μπαίνουν στο Μινιόν – Τα δύο «βαριά» ονόματα του εμπορίου



    ΣΧΟΛΙΑ