• Business

    Aνατροπή με τη Shein: Εξετάζει εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

    • Bloomberg
    Chris Xu, CEO Shein

    Chris Xu, CEO Shein (Πηγή: newsbeezer.com)


    Η εταιρεία γρήγορης μόδας (fast-fashion) Shein εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει την αρχική δημόσια προσφορά της στην αγορά του Λονδίνου αντί για αυτή της Νέας Υόρκης, λόγω των εμποδίων που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η Shein, η οποία ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διερεύνησης της επιλογής του Λονδίνου, καθώς έκρινε απίθανο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να εγκρίνει την IPO της, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να επεξεργάζεται το αίτημα της για εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που είναι και η βασική της προτίμηση, κατά τις πηγές.

    Θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση εισαγωγής σε αγορά του εξωτερικού στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εάν αποφασίσει να επιλέξει το Λονδίνο ή άλλο χρηματιστήριο, πρόσθεσαν. Άλλες αγορές, όπως το Χονγκ Κονγκ ή η Σιγκαπούρη, μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη, υποστηρίζουν οι πηγές.

    Εκπρόσωπος της Shein αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Μια εισαγωγή στο Λονδίνο θα αποτελέσει όφελος για την καταπονημένη αγορά, που βίωσε πέρυσι μία από τις χειρότερες χρονιές της σύγχρονης ιστορίας της όσον αφορά τις νέες εισαγωγές (IPO).

    Περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια συγκεντρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω IPO πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται επίσης να ανακόψει μια έξοδο εταιρειών προς τις ΗΠΑ και αλλού. Η σχεδιάστρια τσιπ Arm Holdings απέρριψε το Λονδίνο για να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή στη Νέα Υόρκη πέρυσι.

    Οι ήδη εισηγμένες εταιρείες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, με τους μετόχους της TUI AG να ψηφίζουν νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη μεταφορά της αρχικά στη Γερμανία.

    Μικρές και σπάνιες

    Οι δημόσιες εγγραφές κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστο μικρές και σπάνιες από τότε που η Didi Global Inc. αναγκάστηκε να προχωρήσει στην διαγραφή της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από τις πιέσεις που δέχθηκε από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

    Η προσφορά 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amer Sports Inc. τον Φεβρουάριο ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην αγορά των ΗΠΑ με την υποστήριξη της Κίνας από τότε που η Didi συγκέντρωσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και η πρώτη που συγκέντρωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το διάστημα.

    Η Shein έχει υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο από τις ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Marco Rubio να είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν από την SEC να μπλοκάρει την εισαγωγή της, λέγοντας ότι η εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει περισσότερα για τις δραστηριότητές της στην Κίνα.

    «Οι εταιρείες που συνδέονται στενά με την Κίνα θα είναι πιο δύσκολο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη διαφάνεια και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis στο Χονγκ Κονγκ.

    Πρωτοπόρος του κλάδου της γρήγορης μόδας, με είδη όπως πουκάμισα και μαγιό κόστους μόλις 2 δολαρίων, η Shein υπέβαλε πέρυσι αίτηση για μια δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ με στόχο να εξασφαλίσει αποτίμηση 80 έως 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν πηγές.

    Ωστόσο, ιδιωτικές συναλλαγές στα τέλη του 2023 αποτίμησαν την εταιρεία πολύ χαμηλότερα, σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Shein: Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στον κολοσσό των online πωλήσεων – Πουλούν με 30% discount

    Shein: Αντιμέτωπη με νέα αγωγή από αντίπαλη εταιρεία για αντιγραφή δημοφιλούς τσάντας

    Temu: Οι ζημιές του $1 δισ., η κόντρα με τη Shein και η επέλαση στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ